Psiholog Radu Leca, despre cum îi afectează pe părinți vestea că ai lor copii se droghează: „Mi-am dat seamă că ASTA îi distruge” / VIDEO
Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Părinților – EDUPAR, a fost invitatul prof. univ. dr. Sorin Ivan de lunea aceasta, la DC Edu.
În cadrul emisiunii Iulian Cristache a vorbit despre implicarea părinților în educație. „Trebuie să facem diferența dintre dorință și putință. Cred că aici trebuie să ne uităm cu toții la ceea ce înseamnă sistemul educațional. Noi trebuie să vorbim despre complementaritate în sensul în care trebuie să ținem cont de cele două educații. Educația, așa-zisă educația celor 7 ani de acasă, deși acum nu mai putem vorbi de educația celor 7 ani de acasă că avem în vedere educația timpurie. Părinții își trimit copiii de la 3-4 ani la grădiniță. Și ce-a de-a doua, educația academică pe care trebuie să o primească un copil la școală. Aici este nevoie să lucreze mână în mână: atât familia, cât și școală. Și acolo unde nu este familia în stare, de aceea avem aceste probleme, pentru că pot fi familii care își doresc să fie responsabile, care vor să vină în sprijinul copiilor și în sprijinul sistemului educațional, dar nu au această capacitate. Fie că ne referim la educație, fie la componenta financiară. Dacă nu există această posibilitate atunci statul, sistemul educațional trebuie să vină în sprijinul acestor copii. Întrebarea este: Este pregătit sistemul, statul, să vină în sprijinul acestor copii?!”, a declarat Iulian Cristache.
Acesta a vorbit și despre parteneriatul școală- familie - comunitate. „Nu aș vrea să generalizez, dar cred că trebuie să trecem la următorul nivel. Avem un parteneriat scris, pe hârtie. Măcar prin acel acord de parteneriat pe care-l semnezi când te duci în școală sau când intri în sistemul pre-universitar. Doar că trebuie să trecem în plan factual. La fapte. Avem nevoie de aceste fapte. Unii dintre părinți gândesc sistemul doar prin prisma propriului interes. Și ar trebui să gândim la general. Avem ședințele cu părinții, acolo unde ar trebui să fie unitate, coeziune și o abordare constructivă împreună cu profesorii respectivi. Dacă nu există această colaborare nu vom reuși să înaintăm cu sistemul educațional. Este adevărat că sunt conflicte între unii copii, familii, între elev și profesor, între profesor și elev. Trebuie să găsim soluțiile necesare prin care să ne asigurăm că punem capăt acestor discuții care nu ajută sub nicio formă sistemul educațional și, până la urmă, nici societatea. Pentru că societatea trebuie să fie oglinda școlii”, a mai spus președintele Federației Naționale a Părinților – EDUPAR.
Despre această temă, dar și alte subiecte importante, puteți urmări în emisiunea de mai jos.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Marian Staș, coordonator de...
Unii copii par să nu...
Tot mai mulți părinți sunt...
Psihologul Alfred Adler a...