Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”
Respirația, dacă știm să o interpretăm, ne poate oferi informații cu adevărat utile despre starea de sănătate a copiilor.
De exemplu, atunci când temperatura corpului crește, ritmul respirației crește ușor și puteți observa acest lucru prin faptul că copilul respiră puțin mai accelerat decât de obicei, aceasta este o afecțiune fiziologică.
Dar cum ar trebui să se comporte părinții când respirația devine prea greoaie? Sau când copilul respiră zgomotos sau respiră repede?
De ce bebelușii respiră mai repede? Copiii, în special cei mai mici, au o frecvență respiratorie mai mare decât adulții din cauza diferitelor caracteristici anatomice și fiziologice.
Frecvența lor normală de respirație în repaus ar trebui să fie:
- 30 până la 60 de respirații pe minut la nou-născuți;
- 20 până la 30 de respirații pe minut la copii,
Dacă copilul plânge, este agitat sau are febră, aceste valori ar trebui crescute cu aproximativ 10 respirații pe minut.
La nou-născut și pe parcursul primului an de vârstă, frecvența este de aproximativ 44 de respirații pe minut; ulterior scade progresiv, iar la vârsta de 5 ani este egală cu aproximativ 20-25 respirații pe minut. La nou-născuți, o rată mai mare de 60 de respirații pe minut se poate datora plânsului.
Pentru a cunoaște ritmul respirator al copilului trebuie să numărăm respirațiile pe care copilul le efectuează într-un minut. Actul respirator, compus dintr-o fază inspiratorie și una expiratorie, se masoară astfel:
- așezați o mână pe abdomenul bebelușului la nivelul stomacului;
- ține cu cealaltă mână un ceas sau cronometrul de pe telefonul mobil;
- numără o respirație de fiecare dată când copilul ridică pieptul, timp de 1 minut;
- măsuratoarea se repetă de cel puțin 3 ori.
A ști să se măsoare frecvența respiratorie este foarte utilă părinților, mai ales pentru a distinge o situație normală, de exemplu atunci când copilul are febră și deci respirația este puțin mai rapidă, de situațiile mai grave.
Se întâmplă uneori ca bebelușul să respire doar într-un anumit mod atunci când doarme. Dacă copilul are o respirație rapidă constantă în timpul somnului, este indicat să-l viziteze medicul pediatru. În schimb, dacă respiră oral în timp ce doarme, adică doar cu gura, ar putea fi apnee în somn.
Acest tip de apnee apare doar în timpul somnului și se caracterizează de obicei prin sforăit și pauze de respirație. Ele pot fi, de asemenea, însoțite de somn neregulat și agitat, necoordonarea mișcărilor toracice și abdominale și, de asemenea, de episoade de cianoză, în care culoarea pielii devine albăstruie din cauza oxigenării inadecvate a sângelui.
În aceste cazuri, copilul trebuie evaluat de medicul pediatru și eventual de un specialist ORL. Ar putea fi util să consultați și un ortodont deoarece printre cauzele acestei respirații neregulate ar putea fi și o malocluzie dentară.
Publicitate
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Pe măsură ce temperaturile...
Febra este unul dintre cele mai frecvente simptome care...
Conjunctivita este o afecțiune...
Infecțiile urinare reprezintă...
Vitamina D este esențială...