Inteligența Artificială, un nou aliat în educație: Proiect-pilot lansat în școlile din România
Data publicării:
Ministerul Educației anunță un nou pas în digitalizarea sistemului de învățământ: un proiect-pilot de utilizare a inteligenței artificiale (IA) în unități educaționale. Inițiativa, susținută de ministrul Daniel David, își propune să sprijine profesorii și să îmbunătățească procesul de învățare pentru elevi și studenți.

După o întâlnire cu reprezentanții Microsoft România, ministrul Educației a decis implementarea unui program-pilot pentru testarea beneficiilor inteligenței artificiale în procesul educațional.

Ministerul va desemna o unitate de învățământ ca prim centru de testare, iar Microsoft, împreună cu echipa școlii, va coordona implementarea inițiativei.

„Inteligenţa Artificială este o dezvoltare tehnologică care, în sine, nu este bună sau rea, dar care poate deveni astfel, în funcţie de cum o utilizăm. Pentru a o putea utiliza bine, în avantajul sistemului educaţional, vom pilota un astfel de demers, iar apoi, în funcţie de rezultate, vom extinde procesul”, a declarat Daniel David.

AI – un instrument de sprijin, nu un înlocuitor pentru profesori

Ministrul Educației subliniază că tehnologia nu trebuie percepută ca un substitut al cadrelor didactice.

În România, digitalizarea educației este deja în plină desfășurare, iar planurile-cadru includ discipline dedicate tehnologiei informației și inteligenței artificiale. Alte țări, precum Estonia, au început deja implementarea la nivel național a unor proiecte similare, iar România nu dorește să rămână în urmă.

„Noi avem deja angajat un proces masiv de digitalizare în unităţile educaţionale din ţară, iar planurile-cadru includ discipline obligatorii (asociate tehnologiei informaţiei) şi opţionale (inclusiv de inteligenţă artificială) asociate revoluţiei tehnologice prin care trecem, aspecte care creează premisele pentru utilizarea mai complexă a inteligenţei artificiale în mediul educaţional.

Atenţie însă, în viziunea mea, inteligenţa artificială este un instrument al cadrului didactic şi al elevului/studentului, nu o alternativă la cadrul didactic sau un instrument care «leneveşte» elevul/studentul, şi, foarte important de înţeles, este un instrument care trebuie să fie mereu monitorizat etic-moral.

Diverse ţări au demarat deja astfel de proiecte, probabil cel mai recent exemplu fiind Estonia, care îl doreşte chiar deja generalizat la nivelul întregului sistem de învăţământ, aşa că nu vreau ca România şi sistemul nostru educaţional să rămână în urmă”, a explicat Daniel David.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Social

Articole similare

Va exista sezonul 2 din Adolescence? Ce știm sigur până acum

Adolescence, producția de pe Netflix, a devenit rapid...



Cele mai noi articole

Top citite

Adda a răbufnit pe TikTok: „Cine a făcut, mă, manualele de clasa a II-a? Nu mai pot!” Părinții confirmă: „Ceva de speriat! Zici că o fac intenționat să-i îndobitocească”

Profesoara Claudia Chiru atrage atenția: „Asta e greșeala foarte mare pe care o fac părinții înainte să-și înscrie copiii în clasa pregătitoare!” / VIDEO

Prof. Claudia Chiru: „Eu nu înțeleg de unde întrebarea: «face învățătoarea prea mult, face prea puțin?» E un cerc vicios care se alimentează” / VIDEO

Ce e NEVOIE să facă învățătorii cu copiii în clasa pregătitoare? Prof. Claudia Chiru: „E musai asta! Toate au o ordine. Să NU ne mai grăbim!” / VIDEO

pixel