Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ: „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / VIDEO
Experta a subliniat relevanța abordării propuse de Daniel Goleman, scriitor, psiholog și jurnalist de știință, care pune accent pe o dezvoltare complexă, în care inteligența socială și emoțională joacă un rol esențial în adaptarea noilor generații la schimbările rapide din societate.
„E foarte important această abordare adusă de Daniel Goleman, pentru că, în prezent, se pune tot mai mare accent pe o dezvoltare complexă, în care inteligența socială, inteligența emoțională, ocupă un loc din ce în ce mai important în adaptarea tinerei generații.
Asistăm la schimbări din ce în ce mai rapide în societate și ei trebuie să facă eforturi de adaptare la schimbare mult mai mari decât generațiile anterioare, generația noastră sau chiar generații de dinainte, a părinților, bunicilor ș.a.m.d.
Și atunci, e foarte important este ca ei să aibă mecanisme de adaptare, mecanisme de a putea să se reprofileze, să învețe din mers, să facă față tehnologiei din ce în ce mai avansate, să se actualizeze mult mai des decât se întâmpla pentru noi. Și atunci această latură a inteligenței socio-emoționale este extrem de importantă”, a spus Iuliana Baban la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro.
Iuliana Baban a evidențiat importanța inteligenței socio-emoționale, care, alături de inteligența interpersonală și intrapersonală, contribuie la dezvoltarea personală și autocunoaștere.
„Putem să adăugăm inteligența interpersonală, care ar avea o oarecare legătură exact cu zona aceasta de socializare, sau intrapersonală, dezvoltare personală, autocunoaștere, unde putem să facem conexiune cu zona de inteligență emoțională.
Adică, să îmi conștientizez foarte clar emoțiile, să le gestionez, să le folosesc în favoarea mea în situații de stres, în situații de disconfort, în situații de tensiune. Pentru că, altminteri, ne confruntăm cu episoade de blocaj, cu episoade de mecanisme dezadaptative pe care nu ni le dorim”, a mai spus experta.
Psihopedagogul și logopedul Iuliana Baban a subliniat importanța echilibrului între dezvoltarea cognitivă și cea socială în educația copiilor. Ea a atras atenția asupra tendinței unor părinți de a se concentra excesiv pe dezvoltarea abilităților cognitive ale copiilor, cum ar fi cititul, scrisul și rezolvarea de probleme complexe, în detrimentul abilităților sociale esențiale.
„E bine să căutăm să stimulăm și aceste calități, nu doar zona aceea cognitivă, rațională, să rezolve probleme, să citească foarte devreme, să scrie foarte devreme, să facă și calcule aritmetice sofisticate. Da, ok, sunt utile, adică e important să le avem în vedere și pe acelea, dar să nu ne rezumăm doar acolo”, a declarat Iuliana Baban.
Experta a observat frecvent situații în care părinții se laudă cu realizările cognitive ale copiilor lor, dar acești copii întâmpină dificultăți în alte părți.
„Întâlnesc situații în care părintele spune: `vai, dar copilul meu știe`. Și începe părintele să numere o grămadă de achiziții cognitive, dar, pe de altă parte, acel copil are dificultăți în a lega prietenii, în a-și aștepta rândul atunci când sunt mai mulți participanți, în a negocia în echipă când au jocuri în comun. Și, atunci, la ce-i folosesc toate acele cunoștințe, dacă nu reușește și să se descurce în mediul social?
Aceste abilități sociale sunt importante și necesită a fi antrenate. Se învață exact la fel ca orice alt aspect din viața noastră. Adică, așa cum învață în zona rațional-cognitivă să scrie, să citească, să socotească, la fel poate să exerseze și celelalte aspecte de negociere, de așteptare a rândului, de a-și crește rezistența la frustrare atunci când pierde, de a fi un bun coechipier sau un bun sportiv și când câștigă, să aibă reacții adecvate și când pierde, și când câștigă”, a mai spus Iuliana Baban.
Iuliana Baban a subliniat importanța practicii și a experienței directe în dezvoltarea abilităților emoționale și sociale la copii. Ea a atras atenția asupra faptului că simpla teorie nu este suficientă pentru a învăța copiii cum să gestioneze situațiile reale de viață.
„Lucrurile acestea se întâmplă doar prin expunere, adică antrenament, exercițiu, joc. Nu putem să predăm o lecție, să-i explicăm, să-i ținem o teorie despre. Da, bine, mai intervenim cu o discuție micuță, dar nu la modul de a o învăța ca pe o poezie.
Mi se întâmplă cu foarte mulți copilași, care în momentul în care îi întreb cum ar trebui să procedeze într-o anumită situație, în teorie, știu foarte bine să-mi dea răspunsul corect, după care au această doză de sinceritate și răspund că nu reușesc să și pună în aplicare ceea ce mi-au explicat în teorie.
Formula clasică, pentru că tot vorbeam despre emoții, vulcanica furie. Ok, ce facem? `Păi, respirăm adânc, numărăm până la 10`. Super, răspuns corect! Reușești să faci treaba asta? `Nu prea îmi iese`”, a spus Iuliana Baban.
Loredana Iriciuc a subliniat că și adulții întâmpină aceleași dificultăți în a pune în practică tehnicile de gestionare a emoțiilor: „Iuliana nici nouă nu prea ne iese, nouă, adulților”.
Iuliana Baban a confirmat acest aspect, explicând că dezvoltarea personală este un proces continuu: „Exact, da! Pentru că, așa cum le spun și copiilor, tot ceea ce ține de dezvoltare personală este un drum fără sfârșit. Adică, în permanență învățăm ceva nou, în permanență avem provocări și atunci, la situații noi, avem nevoie să învățăm mecanisme noi cu care să ne adaptăm cât mai ok, să funcționăm cât mai ok, făcând fața provocărilor actuale”.
URMĂRIȚI EMISIUNEA INTEGRAL:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Profesoara Mariana Badea vine la DC News TV, Părinți și...
Indiferent dacă este mic sau...