Lista cu cele mai frumoase nume pe care părinții români le vor alege pentru copiii lor în 2025, conform ChatGPT
Ne pare rău pentru tații care citesc acest articol. Deși copiii moștenesc unele dintre trăsăturile fizice, inteligența se datorează de obicei mamei.
Cercetătorii au verificat și au decis: femeile transmit genele inteligenței prin așa-numitele „gene condiționate”. Acestea au o etichetă biochimică care dovedește originea lor. Dacă aceste gene provin de la mamă, ele sunt active. Dimpotrivă, dacă provin de la tată, rămân inactive.
S-a știut întotdeauna că inteligența are o componentă ereditară. Cu toate acestea, mai multe studii recente au demonstrat că copiii moștenesc inteligența maternă, deoarece aceste gene se găsesc pe cromozomul X, transmis de femei.
Potrivit unui studiu de la Universitatea din Cambridge, genele materne contribuie la dezvoltarea centrelor de gândire ale creierului. Studiul susține că fetele au mai multe șanse să moștenească inteligența mamei lor, deoarece moștenesc doi cromozomi X. Băieții, pe de altă parte, moștenesc doar unul.
Mai degrabă, celulele genelor paterne se acumulează în regiunile creierului emoțional care fac parte din sistemul limbic, responsabil de asigurarea supraviețuirii prin funcții precum sexul, alimentația sau agresivitatea.
În ciuda acestui fapt, nu există nicio celulă de origine paternă în cortexul cerebral. Cortexul este locul în care se dezvoltă cele mai avansate funcții cognitive precum inteligența, gândirea, limbajul și planificarea. În schimb, în această regiune a creierului au fost găsite doar celule de origine feminină.
Foto: Andreea Piaquadio/ Pexels
Recent, cercetătorii de la Universitatea din Ulm (Germania) au studiat genele implicate în afectarea creierului și au descoperit că cele legate de abilitățile cognitive sunt localizate pe cromozomul X.
Cu toate acestea, cel mai interesant rezultat pe această temă vine din Statele Unite.În timpul unui studiu au fost intervievaţi aproximativ 12 mii de tineri cu vârste cuprinse între 14 şi 22 de ani. În acest studiu au fost luați în considerare numeroși factori: de la culoarea pielii până la educație și nivel socio-economic.
Cu această cercetare, oamenii de știință au ajuns la concluzia că elementul cel mai capabil de a prezice inteligența este IQ -ul mamei. Mai exact, au demonstrat că IQ-ul tinerilor diferă în medie cu doar 15 puncte de cel al mamelor.
Un alt grup de savanți dezvăluie că mama joacă un rol important în dezvoltarea intelectuală a copiilor săi, prin nimic altceva decât contact prin fizic și emoțional continuu și echilibrat. Unele cercetări plasează chiar o relație directă între sentimentul de atașament și inteligență.
Cercetătorii de la Universitatea din Minnesota au descoperit că copiii crescuți cu un sentiment de atașament dezvoltă un mecanism simbolic mai complex la o vârstă mai fragedă. De asemenea, s-a demonstrat că sunt copii cu mai multă perseverență și mai puțină frustrare în rezolvarea problemelor.
Acest mecanism se bazează pe siguranța pe care le oferă atașamentul în momentul explorării și pe încrederea în rezolvarea dificultăților.
Foto: Pavel Danilyuk/ Pexels
Universitatea din Washington a dovedit importanța relațiilor emoționale în dezvoltarea creierului. Dragostea și atașamentul unei mame sunt esențiale pentru dezvoltarea anumitor părți ale creierului.
Studiul arată că atunci când mama își susține emoțional copilul și îi satisface în mod adecvat nevoile fizice și emoționale, hipocampul copilului este cu aproximativ 10% mai mare decât cel al copiilor cu mame îndepărtate emoțional.
Inteligența este moștenită, dar și dezvoltată, iar acest lucru necesită o anumită stimulare. Și aici mai este un merit al mamei, în condițiile în care ea este în general cea care stimulează copiii să se dezvolte.
Una dintre bazele inteligenței este alimentația. Din momentul în care mama îi oferă sânul copilului, începe să formeze o legătură unică cu el. Acesta este motivul pentru care, potrivit unor teorii, copiii care sunt alăptați mai mult timp devin mai inteligenți.
Mai mult, mama are o influență enormă asupra dezvoltării inteligenței din momentul în care copilul ei este în pântece. Din acest moment copilul începe să fie stimulat prin muzică sau nutrienți importanți pentru dezvoltarea lui.
Publicitate
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Potrivit unui sondaj, unul din...
Nu există nicio modalitate mai...