Interdicția care zguduie învățământul global: De ce Administrația Trump a interzis înscrierea studenților străini la Harvard și cum a reacționat justiția americană
„Certificarea programului SEVIS al Universității Harvard este revocată cu efect imediat”, a anunțat Noem în documentul adresat instituției, conform Agerpres.
Consecința directă: universitatea nu mai poate primi studenți cu vize de tip F sau J, afectând direct cei 6.700 de studenți internaționali care reprezintă aproximativ 27% din totalul înscrișilor.
Măsura a fost descrisă de Asociația Americană a Profesorilor Universitari drept „o manifestare flagrantă de autoritarism și represalii împotriva celei mai vechi universități din țară”.
Reprezentanții organizației susțin că decizia face parte dintr-o campanie sistematică prin care administrația Trump „încearcă în mod ilegal să distrugă învățământul superior din SUA”.
Și din partea universității a venit o reacție rapidă. Un purtător de cuvânt a transmis că Harvard „se angajează pe deplin” să își păstreze deschiderea către studenți și cadre didactice internaționale, subliniind că aceștia „provin din peste 140 de țări și aduc o contribuție de neprețuit atât pentru universitate, cât și pentru națiune”.
Administrația Trump a justificat această măsură drastică printr-o serie de acuzații grave. Kristi Noem a criticat refuzul conducerii Harvard de a furniza informații cerute de guvern, acuzând universitatea că „perpetuează un mediu periculos și ostil studenților evrei, încurajează simpatiile față de Hamas și promovează politici rasiste sub pretextul diversității, echității și incluziunii”.
Tensiunile au escaladat pe fondul protestelor de pe campusuri legate de conflictul din Fâșia Gaza, în urma cărora universități precum Harvard și Columbia au fost acuzate că nu au protejat corespunzător studenții evrei.
La scurt timp după anunțul administrației, Harvard a reacționat și pe calea legală. Vineri dimineață, universitatea a depus o plângere la tribunalul federal din Massachusetts, contestând măsura guvernului.
Instanța a decis suspendarea temporară a deciziei, blocând astfel efectele imediate ale ordinului emis de Departamentul pentru Securitate Internă.
Această decizie judecătorească le oferă un răgaz atât universității, cât și studenților vizați de această măsură, însă conflictul de fond rămâne deschis și va continua, cel mai probabil, în instanță.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Părinții care nu au reușit...
Părinții care nu au reușit...