Secretul pentru a-ți face copiii să se simtă importanți, prețioși și sprijiniți
Data publicării:
Copiii sunt complet dependenți de părinții lor pentru a supraviețui și a se dezvolta corespunzător. Au nevoie să primească hrană, igienă, siguranță și adăpost de la ei. Dar au nevoie și de adulți capabili să-și satisfacă nevoile emoționale, sensibili la stările lor interne și care îi ajută să-și construiască încrederea în ei înșiși și în lume.

Poate fi dificil pentru părinți să implementeze acest lucru împreună cu copiii lor, deoarece este posibil ca la rândul lor și părinții să fi fost victimele invalidării emoționale.

Prin urmare, pot fi adulți care nu au învățat să-și gestioneze emoțiile, să le acorde importanța pe care o merită și să se relaționeze cu ele în mod adecvat. În felul acesta nu pot oferi copiilor lor ceea ce nu au.

Cu toate acestea, este întotdeauna posibil să înveți această abilitate atât de necesară, care va îmbunătăți bunăstarea cuiva și, mai presus de toate, va asigura că copiii cresc simțindu-se importanți, prețioși, iubiți și sprijiniți de modelele lor.

Ce este invalidarea emoțională?

Validarea unei emoții înseamnă a-i face pe copil să știe că are dreptul să simtă așa și să o exprime. Sună simplu, dar este mai complicat decât pare, din moment ce trăim într-o societate care ne încurajează să ne suprimăm constant. De exemplu, plânsul este văzut ca slăbiciune, frica este un simbol al lașității, iar a te enerva și a te frustra pare interzis într-o lume plină de mesaje care promovează pozitivitatea toxică.

Credeți sau nu, este posibil să fi invalidat emoțiile copilului dvs. de mai multe ori. Cu siguranță nu ai avut intenții rele și poate ai făcut-o fără să-ți dai seama. Dar pentru ca acest lucru să nu se repete, iată câteva semne despre cum arată această invalidare:

- Minimizezi ceea ce simte copilul tău.

De exemplu, dacă se enervează pentru că fratele său a luat o jucărie, spui „ nu e mare lucru, exagerezi mereu”.

- Asociezi adjectivele negative cu acea emoție.

De exemplu, atunci când îl etichetezi slab pentru că plânge pentru sau că îi este teamă de o situație nouă.

- Încerci să-l faci să nu mai exprime acea emoție.

În loc să-i lași să o simtă, vrei să o reprime sau să-și schimbe imediat starea de spirit. De exemplu, când îi spui să „nu mai plângă” sau când încerci să-i distragi atenția sau să schimbi subiectul sau activitatea astfel încât să uite cât de rău s-a simțit.

- Dați ordine, indicații sau soluții în loc să-l însoțiți

De exemplu, dacă îți spune că s-a certat cu un coleg de clasă și răspunsul tău este „îmi pare rău” , înainte de a-ți întreba copilul cum se simte și a-l ajuta cu asta.

2. Fotografie... (pexels-cottonbro-6603350-1_72699900.jpg)

Fotografie de la Cottonbro Studio/ Pexels

Consecințele invalidării emoționale la copii

Invalidarea emoțiilor copiilor are consecințe pe termen scurt și lung, deoarece împiedică dezvoltarea lor psihologică și socială. 

Pot deveni oameni supuși, dependenți, deoarece de la o vârstă fragedă, copiii au învățat că emoțiile lor negative îi fac pe cei care îi îngrijesc să fie incomozi. Drept urmare, ei învață să facă tot posibilul pentru a mulțumi și această atitudine se va transfera în relațiile lor viitoare.

Învață să validezi și să însoțești emoțiile copilului tău

După cum puteți vedea, invalidarea emoțională la copii are efecte importante și este necesar să o evitați pe cât posibil.

Pentru a face acest lucru, asigurați-vă că îmbrățișați fiecare emoție pe care copilul dumneavoastră o exprimă fără a-l judeca sau cenzura.

Permiteți-i să simtă, să se exprime și să înțeleagă de ce se simte așa. Ajutați-l să înțeleagă, denumiți-i emoțiile și gestionați-le corect.

Așadar, secretul pentru a-ți face copiii să se simtă importanți, prețioși și sprijiniți este în a-i valida emoțiile, fără a-l judeca sau eticheta. 

Procedând astfel, îl vei ajuta să-și construiască încrederea în sine , să știe să formeze relații bune cu ceilalți și, mai ales, să știe să se orienteze în acea lume emoțională care îl va însoți pe tot parcursul vieții.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Comportamente si Emotii

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Metoda Loci, una dintre cele mai eficiente strategii de memorare: Îmbunătățește înțelegerea și facilitează procesul de învățare / FOTO: freepik.com @EyeEm

Metoda Loci, una dintre cele mai eficiente strategii de memorare: Îmbunătățește înțelegerea și facilitează procesul de învățare

De ce copilul cere atenție, chiar și după o zi petrecută împreună? Oana Moraru: „Are dreptate când cere mai mult, după ce i-am dat toată energia și timpul nostru?” / FOTO: freepik.com @EyeEm

De ce copilul cere atenție, chiar și după o zi petrecută împreună? Oana Moraru: „Are dreptate când cere mai mult, după ce i-am dat toată energia și timpul nostru?”

Sfaturi pentru gestionarea inteligentă a crizelor de furie ale copiilor / FOTO: Freepik.com@freepik

Sfaturi pentru gestionarea inteligentă a crizelor de furie ale copiilor

Cercetătorii Stanford le răspund părinților care se întreabă dacă să-și înscrie copilul la școală sau să mai aștepte un an: „Studiul nostru a arătat asta!” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Cercetătorii Stanford le răspund părinților care se întreabă dacă să-și înscrie copilul la școală sau să mai aștepte un an: „Studiul nostru a arătat asta!”

pixel