Învață-ți copiii să spună „NU” drogurilor: Cele mai bune sfaturi
Data actualizării:
Data publicării:
Acest subiect poate părea prea repetitiv, dar de multe ori abordarea lui nu pare a fi o obligație și este posibil să o tratezi într-un mod superficial. În mod similar, campaniile de evitare a consumului de droguri sunt recurente la școală, dar explicația rămâne în mâinile persoanelor fără experiență.  

Educarea copiilor să respecte un subiect atât de delicat începe de acasă:  chiar dacă copilul este foarte mic, trebuie să-l instruim să nu se apropie de persoane necunoscute și să evite să accepte nimic pe stradă.

Este convenabil ca cel mic să înțeleagă când vine vorba de droguri, dar este greu de explicat. Din acest motiv  este important să-l faceți să înțeleagă că nu trebuie să accepte nimic oferit de un străin.

Cu toate acestea, vine o etapă în care copiii sunt mai independenți, așa că încep să aibă încredere și să nu-și facă griji.

În acest sens, devine imperativ să adaptăm educația pe care o oferim copiilor în funcție de vârsta lor. De asemenea, este indicat să  acordați mai multă atenție acelor micuți care de obicei iau inițiativa, pentru că uneori evaluează pericolele mai puțin atent.

Sfaturi pentru a-ți învăța copiii să spună NU drogurilor

Un aspect cheie de luat în considerare este că nu trebuie să consumi sau să faci trafic cu droguri pentru a suferi efectele negative: trebuie doar să fii în momentul și locul nepotrivit.

Din acest motiv, este bine să atingem toate problemele referitoare la consumul de droguri, deoarece este o amenințare constantă și periculoasă.

Pe de altă parte, uneori, părinții cred că au totul sub control, că își cunosc destul de bine copiii încât să știe că nu vor avea probleme. Acesta este motivul principal pentru care problemele apar fără a le aștepta.

Chiar dacă nu există o rețetă pentru a fi 100% siguri că suntem imuni la această situație, putem începe prin a ne inspira din aceste sfaturi înțelepte:

1. Îmbunătățiți comunicarea

Este important să vorbești cu copiii tăi despre studiile lor, emoțiile și interesele lor, la fel ca și să-i sfătuiești despre pericolele de pe drum. 

Niciodată nu este suficient, pentru că trebuie să ținem evidența constantă a multor lucruri și știm că uneori au amintiri scurte.

Comunicarea este secretul înțelegerii, este utilă pentru cunoașterea copilului, îmbunătățirea relației noastre cu el și intervenția la timp dacă este necesar.

 2. Cunoaște-ți copilul

Este indicat să asimilați gusturile copiilor dvs., prieteniile, locurile pe care le frecventează și moduri de a acționa, pentru a evalua mai bine situația. Prin observație, vom ști dacă sunt în vreun risc sau dacă sunt pe calea cea bună.

În general, oamenii abordează lumea drogurilor prin intermediul prietenilor. Este posibil ca, în ciuda faptului că sunt prieteni adevărați și oameni de încredere, să nu fie suficient de pregătiți pentru a scăpa din aceste situații complicate.

3. -imagine fara descriere- (pexels-helena-lopes-697244_65186200.jpg)

Foto: Helena Lopes/ Pexels

3. Fii clar când vorbești

Exprimarea clară a pericolelor cu care se confruntă persoanele care consumă droguri îi  permite copilului să reflecteze asupra lor. 

Problema drogurilor nu este doar a celor care le iau: dacă ai mulți prieteni care le consumă, simplul fapt de a fi aproape de ele este un factor de risc.

Utilizarea substanțelor ilegale provoacă riscuri morale, legale, economice, emoționale, fizice, familiale, psihice și multe altele. În acest sens, în funcție de vârsta copilului tău,  uneori este de preferat să folosești exemple drastice decât să rostești predici nesfârșite.

2. -imagine fara descriere- (pexels-patricio-ledeill-19052057_05247000.jpg)

Foto: Patricia Pederill/ Pexels

4. Promovați încrederea în sine

Un copil sănătos din punct de vedere emoțional, echilibrat în contextul său familial și cu baze morale solide, este suficient de încrezător pentru a-și împărtăși problemele și grijile. 

5. Conduceți prin exemplu

Nu are rost să vorbim despre această problemă dacă nu suntem un exemplu bun. Cel mai bine este să distanțați copiii de contexte negative, ar trebui sfătuiți să spună „nu” drogurilor, dar va fi mai greu de interiorizat acest lucru dacă vor vedea că se face contrariul.

6. Controlează-ți consumul de alcool

Consumul moderat de alcool nu este dăunător, de fapt a devenit un element al relațiilor sociale. Cu toate acestea, utilizarea excesivă a acestora poate cauza probleme mai mari.

Evitarea consumului frecvent de alcool în fața copiilor și învățarea acestora să controleze acest obicei este un început bun.

Este important de știut că atunci când consumul de alcool este excesiv, ființele umane sunt înclinate să acționeze fără a folosi rațiunea. Un număr mare de consumatori ilegali de droguri au început în stare de ebrietate.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Invitati si Interviuri

Articole similare


Cele mai noi articole

Când încep bebelușii să râdă?

Este unul dintre momentele magice ale părinției pe care le-ai așteptat cu...


Top citite
O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării / FOTO: freepik.com@jannoon028

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni” / FOTO: freepik.com @Creative Design 788

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice / FOTO: freepik.com@freepik

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine / FOTO: freepik.com @smokewree928

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine

pixel