Puterea teatrului în educație. Povestea inspiratoare a Anei Avram și cum actoria le oferă copiilor aripi să zboare / VIDEO
Psihologul clinician Marius Zamfir, specialist microbiomul uman, președintele Asociației pentru Sănătate Mintală a Copilului, a avertizat la Părinți Prezenți, o emisiune moderată de redactorul-șef ParintisiPitici.ro Loredana Iriciuc, că în primii 2-3 ani de viață ar fi ideal ca micuții să nu învețe în fața ecranelor. Expertul susține că un copil poate învăța o limbă străină și de la ecrane, dar numai după ce a trecut de anumite etape ale dezvoltării și are un nivel funcțional de înțelegere.
„În primii 2-3 ani de viață ar fi ideal să NU învețe de la ecrane! Ne vin în cabinet copii care dacă îl întrebi `ce face` sau `unde-i năsucul` nu înțelege, dar dacă văd niște cifre sau niște forme geometrice sau niște culori pe pereți prin cabinet încep `one`, `two`, `blue`. Ei au lucrurile acestea învățate nu la un nivel funcțional.
Trebuie să înțelegem că un copil poate învăța foarte ușor o limbă străină și poate învăța chiar și de la ecrane, dar numai după ce i s-au deblocat toate mecanismele învățării și este un copil funcțional, un copil care mă înțelege în 90% din ceea ce-i spun și transmit. Da, atunci poate învăța!”, a spus Marius Zamfir la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro.
Psihologul clinician Marius Zamfir atrage atenția asupra unei probleme majore legate de timpul pe care îl petrecem în fața ecranelor. Recomandările Academiei Americane de Pediatrie, bazate pe rezultatele a 49 de studii ce acoperă domenii precum nutriția, dezvoltarea cognitivă și limbajul, sunt categorice!
„Problema mare este cu timpul alocat. Cât timp alocăm acestor ecrane. Recomandările Academiei Americane de Pediatrie, reînnoite în 2018, sunt bazate pe 49 de studii, studii legate de probleme de alimentație, de dezvoltare cognitivă, dezvoltare a limbajului, spun în felul următor:
- până la 1 an jumătate copilul NU ar trebui să stea deloc în fața unui ecran; cel mult 5-10min/zi într-un skype, dacă unul din părinți este plecat, acolo e o interacțiune măcar,
- între 1 an jumătate și 2 ani, maxim o jumătate de oră, dar numai cu un adult în preajmă, care să explice tot timpul ce se întâmplă acolo, că el încă nu are mecanismele cognitive să înțeleagă ce se întâmplă în acel ecran,
- între 2 și 6 ani maximum o oră
- și între 6 și 12 ani maximum 2 ore, neapărat verificat conținutul, să nu fie violență, să nu fie limbaj licențios.
Din păcate, vedem că copiii din ziua de astăzi au un acces foarte mare la aceste ecrane”, a mai precizat Marius Zamfir.
URMĂRIȚI EMISIUNEA INTEGRAL:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Profesorul Bogdan Cristescu...
Magia Crăciunului este deja...
Raluca-Emima Vasilciuc și...
Nu există nicio modalitate mai...
Este unul dintre momentele magice ale părinției pe care le-ai așteptat cu...
O țară a decis să suspende...