Învățământul dual, o nouă șansă! Profesorul Florian Lixandru, despre mentalitatea părinților: „Nu-mi duc copilul la școală profesională pentru că vreau să urmeze un liceu” / VIDEO
Data actualizării:
Data publicării:
Prof. univ. dr. Sorin Ivan, realizator DC Edu, îl are ca invitat pe profesorul Florian Lixandru – Secretar de Stat în Ministerul Educației, în ediția de luni. 

Învățământul dual este un sistem de educație care constă din combinarea învățământului practic dintr-o întreprindere cu lecțiile teoretice din instituțiile de învățământ.

Altfel spus, într-un sistem de învățământ dual, elevii au oportunitatea să pună direct în aplicare tot ce învață la lecții. Despre acest subiect s-a vorbit în emisiunea de luni de la Dc Edu, unde invitat a fost profesorul Florian Lixandru – Secretar de Stat în Ministerul Educației.

„Învățământul duel este învățământul profesional care este regândit și presupune un parteneriat solid între unitatea de învățământ, agentul economic și unitatea administrativ teritorială.

În baza vechi legislații care au funcționat clasele de învățământ dual agentul economic are obligația de a asigura elevilor o bursă cel puțin egală cu bursa tehnologică pe care Ministerul Educației o asigură.

De asemenea, are obligația de a asigura baza de practică pentru elevi și de a finanța o serie de cheltuieli, cum ar fi cele pentru materiale pentru activitatea practică, pot finanța cheltuieli legate de cazarea și masa elevilor și implicarea reprezentanților companiei în procesul de pregătire practică a elevilor”, a explicat Secretar de Stat în Ministerul Educației.

Citește și „Cum a fost ziua ta?” Iată de ce ar trebui să nu-i mai pui copilului tău această întrebare, potrivit experților în parenting”

Profesorul punctează necesitatea implicării agenților economici pentru dezvoltarea acestui sistem de învățământ dual.

„Ne dorim ca învățământul tehnologic în viitorul apropiat să devină generalizat, să generalizăm învățământul în sistem dual.

Pentru că fără ajutorul companiilor nu putem avea pretenția că pregătim acei specialiști pentru diverse zone de interes.

Este nevoie de suportul agenților economici și să fie implicați, alături de școală și chiar să aibă drept de decizie în unitățile de învățământ unde activează.

Pentru zona de învățământ dual, tot prin PNRR, avem o mare oportunitate a dezvoltării învățământului dual prin campusurile pentru învățământ dual, care sunt rezultatul unor consorții regionale la care au luat parte instituțiile de învățământ superior, preuniversitar, în special liceele tehnologice, UAT-urile, dar și companii.

Toate aceste consorții regionale care aplicat prin PNRR, au obligația să procedeze fie la revizuirea, fie la elaborarea a două calificări noi.

Suntem conștienți că este nevoie de modificarea calificărilor la cerințele actuale ale pieței muncii.”, a mai explicat profesorul Florian Lixandru.

Vezi și Aceasta este întrebarea pe care profesorii se așteaptă să o primească de la toți părinții. „Este foarte importantă!”

Învățământul profesional, tehnologic, le-ar oferi elevilor posibilătăți pentru o anumită meserie. Primul campus pentru învățământ dual din România a fost inaugurat la Oradea.

„Nu-mi duc copilul la școală profesională pentru că vreau să urmeze un liceu”

Profesorul Florian Lixandru a explicat că nu mai există școala profesională, ci doar liceul tehnologic, astfel că toți elevii vor merge, practic, la liceu. Asta pentru că părinții aveau o ezitare să-și îndrume copiii către o școală profesională și nu liceu.

„Există această reținere din partea părinților, această mentalitate: nu-mi duc copilul la școală profesională pentru că vreau să urmeze un liceu.

Pentru a elimina această problemă, nouă lege nu mai vorbește despre învățământ profesional, ci de liceu tehnologic care oferă posibilitatea de ieșire după trei ani cu certificat de calificare nivel 3 sau după patru ani cu certificat calificare nivel 4 și diplomă de bacalaureat.

Practic, toți vor intra la liceu, nu mai avem școală profesională!”, a explicat Florian Lixandru – Secretar de Stat în Ministerul Educației.

Materialul integral pe această temă poate fi urmărit mai jos:

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Invitati si Interviuri

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Cele șapte comportamente ale copilului fericit. Specialist: „Aceste atitudini îți arată că micuțul tău crește puternic și plin de bucurie” / FOTO: freepik.com @senivpetro

Cele șapte comportamente ale copilului fericit. Specialist: „Aceste atitudini îți arată că micuțul tău crește puternic și plin de bucurie"

Dacă spui aceste expresii când vorbești cu copilul, va avea o personalitate puternică și autentică / FOTO: freepik.com @prostooleh

Dacă spui aceste expresii când vorbești cu copilul, va avea o personalitate puternică și autentică

Nume pentru copii care înseamnă curaj și putere: Sugestii pentru părinții care doresc să transmită un mesaj de încredere și reziliență / FOTO: freepik.com @senivpetro

Nume pentru copii care înseamnă curaj și putere: Sugestii pentru părinții care doresc să transmită un mesaj de încredere și reziliență

Greșelile părinților care distrug autonomia copiilor: Cum să evităm capcanele care le frânează progresul în creștere / FOTO: freepik.com @v.ivash

Greșelile părinților care distrug autonomia copiilor: Cum să evităm capcanele care le frânează progresul în creștere

pixel