Italian Brainrot | Inofensiv sau nociv? Psiholog și psihoterapeut Ana-Maria Zamfir: „E ca zahărul. Ideea este AȘA!” La ce trebuie părinții să fie atenți? / VIDEO
Data publicării:
Loredana Iriciuc
Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi
Fenomenul „Italian Brainrot” a devenit viral printre copii în 2024-2025, cu personaje absurde și miliarde de vizualizări. E doar o prostie inofensivă sau un conținut periculos? Psihologul Ana-Maria Zamfir explică, la Părinți Prezenți, cum ne afectează cu adevărat copiii.

„Mulți părinți spun despre Brainrot: măcar nu se uită la ceva periculos, e doar o prostie. E inofensiv sau nociv?” a întrebat Loredana Iriciuc, moderatoarea Părinți Prezenți.

Psihologul și psihoterapeutul Ana-Maria Zamfir a comparat brainrot-ul cu zahărul.

„Tot pe treaba asta de instinct, de căutare, de plăcere, ne place zahărul. Putem să mâncăm chestii cu zahăr. Poți să-i dai copilului o prăjitură, e ok, nu cred că i se întâmplă nimic.

Dar când face chestia asta prea mult, adică să zicem că nu ar mai mânca nimic altceva decât chestii care conțin zahăr și după aceea s-ar duce la altceva și nu-i mai place pentru că este discrepanța asta prea mare.

Zahărul are un impact extraordinar, e plăcut, și atunci e cam greu să mai găsești plăcere de altceva”.

Cu alte cuvinte, problema nu e că un copil vede un videoclip de genul „Tralalelo Tralala”, „Cappuccino Assassino”, „Bombardiro Crocodilo”, „Chimpanzini Bananini”, „Thung Thung Sahur”. Problema apare când acel copil se uită, din nou și din nou, doar la acel tip de conținut. Și, mai ales, când nu mai găsește plăcere în nimic altceva.

CITEȘTE ȘI Fenomenul „Italian Brainrot”, care a cucerit copiii noștri, explicat de un psiholog. Ana-Maria Zamfir: „Trendul a apărut pe ceva ce există, de fapt, în noi” / VIDEO

Ana-Maria Zamfir: „Brainrot-ul în sine nu ar face rău dacă îl expui o dată”

SURSA FOTO: freepik.com @galitskaya

„Deci, Brainrot-ul în sine nu ar face rău dacă îl expui o dată. Nu este o chestie de `vai de mine, ce se întâmplă dacă copilul meu se uită la Brainrot`”, spune Ana-Maria Zamfir la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro.

„Ideea este așa: cât se uită, dacă se uită la același brainrot nu știu câte minute, cred că totuși ar trebui să ne întrebăm care e treaba cu copilul. Cum poate el să stea? Ai văzut o dată, ai văzut de două ori, poate vrei să înțelegi ceva, cât te mai uiți? Adică treaba asta de cum funcționează copilul e problematic și cât îl expun la chestia asta. Pentru că este adictiv”. 

Asta e întrebarea care trebuie pusă: ce funcție îndeplinește acest conținut pentru copil? E vorba doar de distracție sau e un mecanism de fugă, o adicție de dopamină, o evitare a realității?

Comportamente de observat: fața copilului tău spune tot

Brainrot-ul este adictiv și se vede pe comportamentul copilului pe simpla observație. În timp ce un copil privește la videoclipurile astea, uitați-vă la care este expresia feței, cât e de prezent în jur și uitați-vă cât timp trece. Adică, chestia asta chiar te prinde”, mai explică psihologul Ana-Maria Zamfir. 

Copiii devin absenți, deconectați de mediul din jur. Reacționează doar la stimuli digitali, în timp ce fața rămâne inertă, privirea goală. Un contrast îngrijorător față de râsul spontan sau joaca fizică, reală.

SURSA FOTO: freepik.com @tatsy

De la reclame la brainrot: cum s-a schimbat atenția copiilor

Ce ne spune psihologul e că acest fenomen nu a apărut brusc. El e vârful icebergului. În trecut, copiii erau fascinați de reclame pentru că ofereau stimuli rapizi și colorați. Dar acum... nici reclamele nu le mai stârnesc interesul.

Înainte erau reclamele foarte interesante pentru copii și erau fascinați de reclame. Acum, efectiv nu mai suportă reclamele, dau skip imediat. Asta înseamnă că au apărut altele și altele, în crescendo așa, de stimulare și de exagerare, iar acum trebuie să le acceptăm că există pentru că ele s-au format pe ceva ce prinde la public.

Adică, cineva a încercat o absurditate din asta și a văzut că devine virală. Asta înseamnă că publicul primește, este interesat, este deschis către, îndeplinește niște funcții, mai spune Ana-Maria Zamfir. 

Așa cum subliniază psihologul Ana-Maria Zamfir, Italian Brainrot nu este o tragedie în sine. Un videoclip nu va distruge copilul. Dar expunerea excesivă, combinată cu lipsa unui echilibru în restul vieții sale, poate crea dependențe, dificultăți de concentrare și o pierdere treptată a interesului față de lumea reală.

Iar părinții, chiar dacă nu înțeleg de ce „Cappuccino Assassino” e amuzant, trebuie să rămână conectați și să observe. Pentru că uneori, „o prostie inofensivă” poate avea mai multă putere decât credem.

VEZI ȘI: 

Adolescence: Psihologul Ana-Maria Zamfir ne învață cum să nu mai fim părinți orbi și cum să recunoaștem suferința unui copil aparent bine / VIDEO

Adolescence | De ce au ajuns copiii să fie „imposibili”? Psiholog Ana-Maria Zamfir: „Ne e foarte greu să-i înțelegem și să-i controlăm. Ei se vor lăsa educați, dar nu stăpâniți!” / VIDEO

„Elevii privesc școala ca fiind o închisoare!” Ana-Maria Zamfir, despre problemele din educație: „Nu facem decât să-i ținem într-o stare vegetativă de care se plâng profesorii!” / VIDEO

„Adolescence”, strigătul de ajutor al unei generații. Ce lecție trebuie să învățăm, ca părinți? Psiholog Ana-Maria Zamfir: „Ei vor testa întotdeauna lucrul ăsta” / VIDEO

URMĂRIȚI EMISIUNEA PĂRINȚI PREZENȚI - EPISODUL CU ANA-MARIA ZAMFIR, PSIHOLOG ȘI PSIHOTERAPEUT - INTEGRAL:

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite

Profesorii spun care sunt semnele clare că un copil e crescut bine de părinți: Comportamentele care arată educația de acasă

Ministrul Educației: „Oamenii care stau sunt plătiți pentru opt ore, nu sunt plătiți pentru 3,6 ore. Sunt plătiți pentru 40 de ore, nu pentru 18”

Marius Nistor, liderul sindical, mesaj către profesori: „Vom constata că acest guvern nu doar ne va scădea veniturile, ci acest guvern ne va scădea salariile”

„Omor calificat sub masca reformei Educației”: Prof. Cătălin Zaman, director de școală, mesaj către ministrul Educației: „Nu pot să tac! De ce mințiți? De ce nu spuneți oamenilor adevărul?”

pixel