Jocurile Olimpice, pe înțelesul copiilor. Povestea îi va fascina: Câștigătorii primeau o simplă ramură de măslin, iar femeile concurau dezbrăcate
Data publicării:
Jocurile Olimpice sunt în plină desfășurare anul acesta în Franța. Un eveniment sportiv global care are origini foarte străvechi și care stârnește mereu multă curiozitate, chiar și la cei mici. 

În cadrul acestui eveniment, care se desfășoară o dată la 4 ani, poți urmări competiții și curse ale disciplinelor sportive mai mult sau mai puțin cunoscute. Dar cum putem explica Olimpiada copiilor și cum vom reuși să-i fascinăm și să-i intrigăm?

Istoria Olimpiadei povestită copiilor

Prima ediție a Jocurilor Olimpice a avut loc în Grecia, în orașul Olimpia, în anul 776 î.Hr. (și potrivit legendei, legendarul Hercule a fost cel care le-a organizat ).

Jocurile de atunci au fost: alergare, box și pentatlon care include săritura în lungime, aruncarea suliței, aruncarea discului, alergare, lupte. Doar cetățenii greci de sex masculin puteau lua parte la jocuri și pentru a preveni femeile să se „infiltreze” deghizate în bărbați, exista obligația de a concura goale.

Jocurile Olimpice au avut loc în cinstea lui Zeus, tatăl tuturor zeilor, iar participarea la ele a fost o mare onoare, chiar și câștigarea lor era un mare succes: câștigătorii primeau o simplă ramură de măslin, dar erau considerați adevărați eroi !

2. Sursa Foto... (jocuri-olipice-legenda_89038000.jpg)

Sursa: YouTube See U in History / MythologySee U in History

 

Nu a fost doar un eveniment sportiv important, care se ținea și la fiecare 4 ani atunci, ci și unul politic: Grecia a fost împărțită în multe orașe-stat mici și în timpul Jocurilor fiecare conflict sau război era suspendat.

În anul 393 d.Hr. C. Olimpiadele au fost suspendate pentru că erau organizate în numele unui Dumnezeu considerat păgân și de aceea odată cu venirea creștinismului și-au pierdut din importanță. Abia în 1896 au fost reluate datorită ideii baronului francez Pierre De Coubertin, care dorea să promoveze uniunea și pacea între diferitele națiuni.

3. Sursa Foto... (jocuri-olimpice-zeus_41203800.jpg)

Sursa: YouTube See U in History / MythologySee U in History

Olimpiada modernă

În 1896 a fost înființat Comitetul Olimpic Internațional și s-au desfășurat primele Olimpiade ale epocii moderne la Atena.

A fost un real succes: au participat 250 de sportivi, iar CIO a stabilit ca la fiecare 4 ani un oraș diferit să găzduiască evenimentul. A doua ediție modernă a Jocurilor Olimpice a avut loc la Paris și doar de atunci femeile au fost permise să participe.

Simbolurile olimpiadei

Cele mai cunoscute simboluri ale Jocurilor Olimpice: cele 5 cercuri și flacăra olimpică.

Cele 5 cercuri

Ele se găsesc pe steagul olimpic arborat la fiecare ediție a Jocurilor: cinci inele, de diferite culori, împletite pe un fundal alb, reprezintă cele cinci continente (Europa, Asia, Africa, Oceania și America) care se împletesc pentru a aminti universalitatea spiritului olimpic.

4. Fotografie... (pexels-pixabay-236937_80386400.jpg)

Fotografie de la Pixabay/ Pexels

Flacăra olimpică

Cu multe luni înainte de începerea Jocurilor, în Olimpia se aprinde o torță care trebuie să ajungă la locul unde se vor desfășura Jocurile Olimpice (anul acesta în Franța și a fost purtată și de celebra Nadia Comăneci).

Torța este purtată de sportivi celebri care trec ștafeta din oraș în oraș: ultimul este în general un sportiv sau o persoană foarte faimoasă care intră pe stadionul olimpic și merge la aprinderea brazierului care va rămâne aprins pe toată durata competițiilor.

5. Sursa Foto... (flacara-olimpica_63207900.jpg)

Sursa Foto: Captură YouTube Olympics

Jocurile Olimpice: Câte medalii a câștigat România?

Jocurile Olimpice de vară Paris 2024 au început oficial pe 26 iulie și urmează să se desfășoare până pe 11 august. Delegația României are în componență 106 sportivi la Paris 2024, care vor încerca să adauge medalii la cele 309 deja obținute.

De-a lungul istoriei, România a câștigat un total de 307 medalii la Jocurile Olimpice de vară și de iarnă, din care 89 de aur, 95 de argint și 123 de bronz. Majoritatea acestor medalii au fost obținute la Jocurile Olimpice de vară, unde România a avut o tradiție de succes în mai multe discipline, cum ar fi gimnastica, canotajul, atletismul și scrima.

Primul 10 perfect de care ar trebui să afle și copiii

La vârsta de 14 ani, la Jocurile Olimpice de Vară din 1976 de la Montreal, Nadia Comăneci a devenit prima gimnastă din istoria olimpică care a primit nota perfectă de 10. Ea a realizat acest lucru la proba de paralele inegale.

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Divertisment

Articole similare

Planifică eficient timpul liber al copilului: Sfaturi utile

Timpul liber al copiilor este o oportunitate valoroasă...



Cele mai noi articole

DC Conducem: Lecţie de educaţie rutieră pentru copii

Titi Aur, instructor de conducere defensivă, vine cu...


Top citite
Foto: Freepik@freepik

„Dacă, Doamne ferește, s-ar da așa ceva la BAC, nu ar mai lua nimeni examenul”, spune Prof. Mariana Badea

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / FOTO: freepik.com @wavebreakmedia_micro

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / VIDEO

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung / FOTO: freepik.com @EyeEm

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / FOTO: freepik.com@ zinkevych

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ: „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / VIDEO

pixel