Jocurile pe telefonul mobil, un cal troian. De ce apare și cum poate fi prevenită dependența
Data publicării:
În era tehnologiei digitale în care trăim, copiii sunt expuși din ce în ce mai mult la jocurile online. Deși aceste jocuri pot fi o formă de divertisment și interacțiune socială, există un pericol real: dependența. Această dependență poate afecta negativ sănătatea fizică și mentală a copiilor, precum și performanța școlară și relațiile sociale.

Psihologul psihoterapeut Gabriela Maalouf  a explicat ce efect au jocurile pe mobil  asupra minții copiilor.

"Aceste jocuri oferă recompense imediate astfel încât creierul secretă dopamină, hormonul plăcerii, ceea ce creează o dependență care, înaintând în vârstă, poate avea efecte colaterale grave. Adică, duce la alte dependențe: dependență de alcool, droguri etc”, a spus Maalouf.

Psihologul a adăugat că și în cazul jocurilor educative, durata pe care o petrece un individ în față unui ecran poate afecta mintea. “E bine să punem o limită și să oprim copilului accesul la diferite dispozitive atunci când depășește timpul petrecut pe telefon. Este recomandat să nu intervenim brutal, pentru că este posibil să fie în punctul culminant al jocului și îi poate crea frustrare. Este bine să ne așezăm lângă copil și să îi vorbim frumos, atunci când termină jocul să îi propunem o altă activitate pentru a fi cât mai satisfăcătoare pentru copil”, a mai spus psihologul.

Psihologul psihoterapeut Gabriela Maalouf a susținut o prezentare în cadrul conferinței WEBDIDACTICA, organizată de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României.

Conferința a fost dedicată părinților, cadrelor didactice și tuturor specialiștilor și consilierilor din sistemul educational, oferindu-le acestora cele mai noi informații privind practicile de securitate cibernetică. Scopul- să ajute copiii și tinerii să învețe să utilizeze tehnologiile digitale în condiții de siguranță și într-un mod mai responsabil, să nu devină victime ale fraudelor informatice, ale pornografiei infantile sau ale atacurilor de tip malware, să evite dependența de jocurile pe calculator.

Efectele dependenței de jocurile online

Dependența de jocurile online este o problemă tot mai răspândită în rândul copiilor. Aceasta se caracterizează prin utilizarea excesivă și compulsivă a jocurilor online, cu neglijarea altor aspecte ale vieții, cum ar fi școala, activitățile fizice și relațiile interpersonale. Copiii dependenți de jocurile online pot dezvolta simptome precum izolarea socială, iritabilitatea, dificultăți de concentrare și scăderea performanței academice.

Există mai mulți factori care contribuie la dezvoltarea dependenței de jocurile online. Accesul ușor la tehnologie și conectivitatea constantă a copiilor la internet le oferă posibilitatea să petreacă ore în șir în lumea virtuală a jocurilor online. De asemenea, factori precum stresul, anxietatea, lipsa de supraveghere adecvată și problemele de adaptare socială pot crește vulnerabilitatea copiilor față de dependență.

Dependența de jocurile online poate avea un impact semnificativ asupra copiilor. Aceasta poate duce la scăderea performanței școlare, neglijarea activităților fizice și sociale, izolarea socială și dezvoltarea unor comportamente agresive sau violente. Pe termen lung, dependența de jocurile online poate afecta stima de sine, dezvoltarea abilităților sociale și emoționale, precum și sănătatea fizică și mentală a copiilor.

Sportul, cea mai bună metodă de prevenție

Părinții și educatorii joacă un rol crucial în prevenirea și gestionarea dependenței de jocurile online. În primul rând, aceștia trebuie să fie conștienți de activitățile online ale copiilor și să stabilească limite clare în ceea ce privește timpul petrecut în fața ecranelor. Comunicarea deschisă și sinceră cu copiii este esențială pentru a înțelege motivațiile și preocupările acestora.

În plus, părinții și educatorii trebuie să ofere alternative sănătoase și interesante pentru timpul liber al copiilor. Activități precum sportul, arte, lectura și socializarea în cadrul comunității pot ajuta la diminuarea dependenței de jocurile online și la dezvoltarea unui echilibru sănătos în viața copiilor.

Este important ca părinții și educatorii să fie modele pozitive și să impună reguli clare în ceea ce privește utilizarea tehnologiei. De asemenea, trebuie să fie vigilenți în ceea ce privește conținutul jocurilor online și să încurajeze copiii să aleagă jocuri educative și potrivite vârstei lor.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


DC
Categorie: Stil de viata
Tagurile articolului: dependenta  gabriela maalouf  jocuri online  psiholog  telefon mobil 

Articole similare

De ce unii copii își rod unghiile?

Obiceiul sau obiceiul de a-și roade unghiile este o practică destul de...

Culorile anului 2025 în materie de îmbrăcăminte pentru copii

Hainele pentru cei mici nu sunt doar confortabile, ci...



Cele mai noi articole

De ce unii copii își rod unghiile?

Obiceiul sau obiceiul de a-și roade unghiile este o practică destul de...


Top citite
Cele trei întrebări pe care să le pui copiilor tăi în fiecare seară înainte de culcare pentru a le ridica stima de sine / FOTO: Freepik.com@Gray StudioPro

Cele trei întrebări pe care să le pui copiilor tăi în fiecare seară înainte de culcare pentru a le ridica stima de sine

Greșeala majoră a părinților moderni. Un profesor psiholog de la Wharton avertizează: „Este un predictor neglijat al succesului și al fericirii” / FOTO: freepik.com @The Yuri Arcurs Collection

Greșeala majoră a părinților moderni. Un profesor psiholog de la Wharton avertizează: „Este un predictor neglijat al succesului și al fericirii”

Semnele care arată că ești un părinte autoritativ: Acest stil de parenting a devenit tot mai popular, fiind recunoscut ca una dintre cele mai eficiente metode / FOTO: freepik.com @Addictive Stock

Semnele care arată că ești un părinte autoritativ: Acest stil de parenting a devenit tot mai popular, fiind recunoscut ca una dintre cele mai eficiente metode

Expert parenting: „Am descoperit ce fac diferit părinții copiilor cu inteligență emoțională ridicată: 7 strategii esențiale, observate după studierea a peste 200 de copii” / FOTO: freepik.com @nastyaofly

Expert parenting: „Am descoperit ce fac diferit părinții copiilor cu inteligență emoțională ridicată: 7 strategii esențiale, observate după studierea a peste 200 de copii”

pixel