„La ce folosește integrala? Când o mai calculez în viață?” Importanța matematicii în dezvoltarea copiilor. Conf. univ. dr. Gherghe: „Vă spun ce se întâmplă!” / VIDEO
Data publicării:
Loredana Iriciuc
Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Invitati si Interviuri
Conf. univ. dr. Cătălin Gherghe, coordonatorul Lotului Olimpic de Matematică, Decanul Facultății de Matematică și Informatică, Universitatea din București și prim-vicepreședintele Societății de Științe Matematice din România a fost invitatul de luni al prof. univ. dr. Sorin Ivan, la DC Edu. 

Cei doi au discutat, printre altele, despre importanța matematicii în dezvoltarea gândirii copiilor. 

„Vreau să-mi spun părerea și s-ar putea să nu fie pe placul unui specialist în științele educației. Profesorii sunt întrebați, atunci când concep niște planuri de învățământ, care sunt competențele care sunt dezvoltate de matematică. 

Îmi place să spun și să cred că, de fapt, matematica este în sine o competență. Evident că poți să alegi în loc de matematică, șah, de exemplu. S-ar putea să dezvolte gândire poate la fel. 

E aleasă matematică pentru că nu e nevoie să demonstrezi, se știe că matematica e în tot și în toate și atunci este calea cea mai bună”. a precizat conf. univ. dr. Cătălin Gherghe, la DCEdu.

„La ce-mi folosește mie integrala? Când o să mai calculez eu integrală în viață?”

Conf. univ. dr. Cătălin Gherghe a continuat subliniind că deseori, profesorii de matematică primesc întrebări de la elevi precum: „la ce-mi folosește mie integrala? Când o să mai calculez eu integrală în viață?”

Răspunsul lui este clar: „NU! Nu o să mai calculezi și probabil că 5% dintre elevi se vor mai întâlni cu o integrală. Dar, vă spun ce se întâmplă: rezolvarea integralei, exercițiul acela făcut de creierul uman în acel moment dezvoltă niște lucruri pe care tu ca elev nici nu le realizezi. 

S-ar putea ca în viață, dacă ai fost bun la matematică - și mulți recunosc lucrul acesta - să te afli în fața unei probleme, nu de matematică, dar gândirea pentru că ți-a fost formată cu acei pași - unele lucruri grele, altele mai puțin grele - ai putut să rezolvi problema aceea de viață tocmai pentru că mintea a fost formată în acel sens”

Prof. univ. dr. Sorin Ivan: „Exercițiile antrenează gândirea și o fac aptă pentru probleme de viață”

Prof. univ. dr. Sorin Ivan a subliniat aspectul esențial al matematicii, subliniind valoarea exercițiilor abstracte în dezvoltarea competențelor și abilităților cognitive necesare pentru viață.

„Chiar dacă sunt niște exerciții abstracte, cărora nu le regăsești corespondențe în viața practică, ele antrenează gândirea și o fac aptă, prin competențe și abilități, pentru probleme de viață”, a concluzionat prof. univ. dr. Sorin Ivan. 

URMĂRIȚI EMISIUNEA INTEGRAL:

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite

Mai mulți elevi în clasă! Guvernul Bolojan pregătește schimbări importante în Educație: Crește și norma didactică cu 10%

„Am ajuns să fim bone, nu dascăli!” După 24 de ani în învățământ, o profesoară demisionează: „Noua generație de părinți a distrus orice urmă de respect pentru educație”

„Și profesorii au drepturi și trebuie să facă meditații!” Mesajul clar al ministrului Daniel David. Cere patru condiții

„Crește norma didactică cu 2 ore!” Premierul Ilie Bolojan, anunț pentru profesori: „Statul va face niște economii care vor fi redirecționate tot către zona de educație”

pixel