La ce vârstă pot copiii să schieze? La 3, 5 ani sau mai târziu? Iată ce cred campionii și pediatrii
Data publicării:
La ce vârstă este bine să începi să schiezi? Sunt mulți părinți care își pun această întrebare.

Dorința de a-ți vedea micuții pe schiuri poate fi puternică, dar înainte de a face alegeri neplăcute, este important să ții cont de diverse aspecte, inclusiv de plăcerea copilului, coordonarea și interesul acestuia.

Inițierea în lumea schiatului trebuie să aibă loc într-un mod ludic și fiecare copil are propriile caracteristici și preferințe.

Mai jos puteți citi opinia experților din industrie, care vă vor ajuta să înțelegeți cum să identificați momentul potrivit pentru a vă introduce copilul în lumea schiatului.

2. -imagine fara descriere- (pexels-irina-balashova-8627419_90332900.jpg)

Sursa foto: Pexels/ Irina Balashova

Care este vârsta potrivită pentru a începe să schiezi?

Potrivit experților din industrie, vârsta ideală pentru a începe schiatul este în jur de 4-5 ani, acea perioadă în care copiii, pe lângă faptul că se distrează, reușesc să aibă și o coordonare motrică adecvată.

Acestea fiind spuse, dacă copilul este înclinat să facă acest lucru, schiatul poate fi început și la 3 ani, dar într-un mod diferit.

Practic, cu un copil de 4 sau 5 ani poți începe să faci școală adevărată - dar mereu menținând o atitudine jucăușă și făcând totul distractiv - deoarece la această vârstă copiii încep să demonstreze abilități de coordonare motrică, așa că devine posibil să-l înveți mișcările precise tipice tehnicilor de schi.

Desigur, în această fază, predarea se va baza aproape exclusiv pe principiul „imitării”; copiii vor învăța să schieze simulând mișcările instructorului și cel mai bine este să introduci concepte abstracte și teoretice abia de la vârsta de 8 ani.

Deci este greșit să începi să schiezi la 2 sau 3 ani ?

Nu este vorba despre bine sau rău. Unii campioni la schi au fost introduși în acest sport la o vârstă foarte fragedă, dar în acest caz cel mai corect cuvânt de folosit este „ introducere ”.

Copiii în jur de 3 ani își pot găsi cu siguranță interes pentru zăpadă și, dacă copilul pare interesat, este posibil să înceapă cu un prim curs săptămânal, dar atâta timp cât obiectivul este explorarea și distracția!

La această vârstă este important să evitați să aveți așteptări de la copii ca aceștia să învețe tehnici de schi: abilitățile lor de coordonare nu sunt încă pe deplin dezvoltate și durata de atenție este de aproximativ 20 de minute o dată.

Primul sfat rămâne să folosiți bunul simț și să introduceți copiii în schi doar dacă se simt confortabil pe zăpadă și fără a-i forța.

3. -imagine fara descriere- (pexels-volker-meyer-3714137_97210700.jpg)

Sursa foto: Pexels/ Volker Meyer

Introducere în schi: sunt mai bune cursurile private sau de grup?

După ce am clarificat că vârsta ideală pentru a începe schiatului este în jur de 4-5 ani, și că poate fi anticipată doar dacă copiii par intrigați de disciplină, acum apare o altă întrebare: este mai bine să vă înscrieți copilul la un curs de grup sau unul privat cu un instructor?

După cum ați citit deja în paragraful anterior, la început schiatul trebuie trăit ca o distracție, de aceea sfatul experților este să înscrieți copiii la cursuri de grup.

Să-ți faci copilul să înceapă să schieze într-un context în care se poate juca cu alți copii și să-i observe fără a experimenta stres de performanță este cu siguranță cea mai bună alegere.

Nu este nevoie să vă grăbiți pentru a-i face să învețe totul imediat, dar este important să vă asigurați că copiii pot începe să schieze în timp ce își creează noi prieteni și formează un grup.

Începând doar cu lecții private, însă, s-ar putea dovedi a fi o soluție oarecum stresantă. 

4. -imagine fara descriere- (pexels-irina-balashova-8627423_31722200.jpg)

Sursa foto: Pexels/ Irina Balashova

Copilul, de fapt, ar trebui să se relaționeze doar cu instructorul și nu ar avea ocazia să se distreze alături de semenii săi, prin urmare s-ar putea simți „forțat” să fie nevoit să facă progrese.

Asta nu înseamnă că ar trebui excluse lecțiile private, dimpotrivă, ele se pot dovedi a fi foarte utile, dar poate nu ca singura soluție. 

Este mai bine să înscrieți copiii la cursuri de grup și eventual să integrați școala de schi cu câteva lecții individuale.

Acestea fiind spuse, poate fi util să se verifice că fiecare profesor nu trebuie să urmărească prea mulți copii în același timp (idealul este de 4 – 5 copii în total) și că apropierea de zăpadă are loc într-un mod gradual și distractiv.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Divertisment

Articole similare

Sfaturi pentru alegerea unui nume pentru bebelușul tău

Încă cauți numele perfect? Fii liniștit, nu ești...

Te-ai născut de Crăciun? Iată ce înseamnă!

A fi născut de Crăciun este ca un mic miracol.



Cele mai noi articole

Top citite
Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice / FOTO: freepik.com@freepik

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi / FOTO: freepik.com @EyeEm

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi

STUDIU Aceasta este vârsta la care copiii încetează să mai creadă în Moș Crăciun / FOTO: freepik.com@ gpointstudio

STUDIU: Aceasta este vârsta la care copiii încetează să mai creadă în Moș Crăciun

Când încep bebelușii să recunoască fețele și să-și amintească lucruri / FOTO: freepik.com@ bearfotos

Când încep bebelușii să recunoască fețele și să-și amintească lucruri?

pixel