La ce vârstă primesc copiii din România primul smartphone? Rezultatul unui studiu Google
Data publicării:
Copiii din România primesc, în medie, primul smartphone la vârsta de 8 ani, potrivit unui studiu realizat de Google. 

Jumătate dintre părinți le oferă copiilor un telefon mobil între 5 și 8 ani, în timp ce o treime amână acest moment până când aceștia au între 9 și 12 ani.

Studiul arată că majoritatea copiilor cu vârste între 5 și 12 ani stau online între 1 și 3 ore pe zi. În cazul adolescenților (13-17 ani), timpul petrecut pe internet crește semnificativ, depășind 3 ore zilnic.

 

Părinții discută despre siguranța online, dar uneori prea târziu

Siguranța online este o preocupare importantă pentru părinți, iar majoritatea declară că au avut cel puțin o discuție pe această temă cu copiii lor în ultimul an.

Cele mai frecvente conversații despre siguranța pe internet încep între 5 și 8 ani, însă un procent semnificativ de părinți abordează acest subiect abia când copilul ajunge la 13 ani, ceea ce sugerează o conștientizare tardivă a riscurilor din mediul digital.

Ce îi îngrijorează cel mai mult pe părinți

 

Pentru părinții cu copii sub 9 ani, accesul la conținut sexual explicit este principala îngrijorare.

Cei cu copii de 9-12 ani se tem cel mai mult de cyberbullying, iar pentru părinții de adolescenți, pericolul major este manipularea online (online grooming).

Reguli și limite: cât de eficiente sunt?

 

Peste 80% dintre părinții cu copii de 5-12 ani impun reguli privind timpul petrecut pe dispozitive.

În cazul adolescenților, însă, limitarea timpului online devine mai dificilă, iar un sfert dintre părinți recunosc că nu mai reușesc să controleze acest aspect.

 

Ce platforme folosesc copiii

Aplicațiile educaționale și jocurile video sunt cele mai utilizate de copiii mici, în timp ce social media devine populară după vârsta de 9 ani, fiind intens folosită de adolescenți.

Despre studiu: Cercetarea a fost realizată de compania Topline, specializată în studii de piață, în perioada august-septembrie 2024, pe un eșantion de 570 de părinți români cu vârste între 18 și 65 de ani. Studiul face parte din analiza europeană EU Family Safety Survey 2024.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Social

Articole similare


Cele mai noi articole

Motive pentru care bebelușul tău nu doarme noaptea

„Doarme când doarme bebelușul” este un sfat bun, dar...


Top citite
Copiii pot deveni mai inteligenți dacă părinții fac aceste 10 lucruri simple, dovedite științific! Cercetători: „Îmbunătățesc memoria, creativitatea și gândirea logică” / FOTO: freepik.com @kuzmichstudio

Copiii pot deveni mai inteligenți dacă părinții fac aceste 10 lucruri simple, dovedite științific! Cercetători: „Îmbunătățesc memoria, creativitatea și gândirea logică”

3 limite pe care un părinte nu ar trebui să treacă niciodată cu copilul său adult / FOTO: freepik.com @Guzov Ruslan

3 limite pe care un părinte nu ar trebui să treacă niciodată cu copilul său adult

Copiii care ajung să fie inteligenți, de succes și încrezători sunt crescuți cu aceste 9 principii. Concluziile unui studiu pe 200 de familii / FOTO: freepik.com @EyeEm

Copiii care ajung să fie inteligenți, de succes și încrezători sunt crescuți cu aceste 9 principii. Concluziile unui studiu pe 200 de familii

Părinții care fac aceste lucruri cresc „copii îngerași” și „nealintați”. Doctor în psihologia copilului: „Eu îi spun parenting intenționat” / FOTO: freepik.com @kukota

Părinții care fac aceste lucruri cresc „copii îngerași” și „nealintați”. Doctor în psihologia copilului: „Eu îi spun parenting intenționat”

pixel