La ce vârstă realizează copilul ce înseamnă o mustrare?
Data publicării:
Regulile de viață trebuie înțelese și repetate în mod regulat pentru ca un copil mic să le asimileze. Sfaturile Delphinei Théaudin, psiholog, pentru a ajuta părinții în această etapă a dezvoltării.

De la o vârstă fragedă, un bebeluș învață ascultând și interacționând cu părinții săi. Explicându-i și repetându-i regulile de viață în mod constant, copilul înțelege, pe măsură ce trec lunile, ce are voie și ce nu are voie să facă acasă sau în afacerea acesteia.

Citește și De la ce vârstă ar trebui să începem să atribuim responsabilități copiilor?

După naștere, un bebeluș intră treptat în universul și limbajul părinților săi.

„Cu cât interacționăm mai mult cu el, cu atât va înțelege mai bine mediul înconjurător și limbajul. Deoarece un copil este foarte conectat la starea emoțională a părinților, va asocia acțiunile sale cu răspunsurile acestora și, astfel, va înțelege treptat ce este permis și ce nu. Repetiția este ceea ce îi va permite să asimileze regulile.

Prin urmare, nu există o vârstă exactă pentru învățarea regulilor și limitelor. Această învățare durează în primii ani de viață”, explică Delphine Théaudin, psiholog clinician și manager asociat al organizației de formare „La vie de Parents” din Rennes (35).

Asimilarea regulilor va avea loc în timp și în funcție de diverși factori, printre care:

SURSA FOTO: freepik.com@dikushin

Vezi și Ce trebuie avut în vedere atunci când educăm copii cu capacități înalte

posibilitățile de explorare ale copilului;

reacțiile părinților și stabilitatea acestora pe termen lung. De exemplu, dacă interzicem unui copil să urce pe masă, nu putem să nu îi spunem nimic dacă o face din nou a doua zi.

Trebuie să menținem poziția referitoare la ce are voie și ce nu are voie să facă micuțul;modul în care sunt formulate reacțiile părinților.

Dacă izbucnim în furie față de comportamentul copilului, el nu va fi capabil să reflecteze asupra a ceea ce a făcut, ci va fi mai degrabă îngrijorat de emoția părintelui.

Explicarea calmă, dar fermă, este o cheie importantă, chiar dacă uneori poate fi greu de menținut în viața de zi cu zi.

Deraparea unui pahar, alergatul pe drum, ruperea unui jucăuș.

Primul nostru reflex poate fi să ridicăm vocea atunci când un copil face o prostie.

Totuși, el nu va înțelege noțiunea de reguli dacă îi țipăm, îl speriem sau folosim un raport de forță. Creierul său trebuie să fie calm și disponibil pentru a asimila regulile și reacțiile părinților.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Parenting

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
„Dragi părinți, cea mai bună meserie de pe planetă și cea mai bănoasă este ASTA!” Teodora Mețiu, cea mai importantă lecție pentru succesul unui copil! / FOTO: freepik.com @tan4ikk

„Dragi părinți, cea mai bună meserie de pe planetă și cea mai bănoasă este ASTA!” Teodora Mețiu, lecție importantă pentru creșterea unui copil de succes / VIDEO

Tăcerea în clasă: disciplină sau problemă ascunsă? Semnele care ar trebui să-i alarmeze pe profesori / FOTO: freepik.com @standret

Tăcerea în clasă: disciplină sau problemă ascunsă? Semnele care ar trebui să-i alarmeze pe profesori

Teodora Mețiu, apel la trezire pentru părinți: „O să sune foarte dur! Am observat că prostituăm «te iubesc»-ul!” / SURSA FOTO: freepik.com @sweet-ice87

Teodora Mețiu, apel la trezire pentru părinți: „O să sune foarte dur! Am observat că prostituăm «te iubesc»-ul!” / VIDEO

Lecțiile foarte importante pe care părinții din generația Y NU le predau copiilor lor. Psihologi avertizează: „Îi condamnăm la eșec fără să ne dăm seama!” / FOTO: freepik.com @MockupD

Lecțiile foarte importante pe care părinții din generația Y NU le predau copiilor lor. Psihologi avertizează: „Îi condamnăm la eșec fără să ne dăm seama!”

pixel