Lagoftalmia nocturnă: De ce dorm bebelușii cu ochii deschiși? Când să vă faceți griji
Data publicării:
Unii bebeluși pot dormi cu ochii deschiși sau pe jumătate închiși. De regulă acest obicei este normal și pe care medicii îl numesc lagoftalmie nocturnă.

I se poate întâmpla unui părinte să-și găsească copilul adormit profund, dar cu ochii pe jumătate închiși sau chiar complet deschiși. 

Aceasta este lagoftalmia nocturnă, un fenomen complet inofensiv care dispare în mod natural pe măsură ce copilul crește și se poate întâmpla tuturor celor mici.

Știința nu a oferit încă explicații precise și exhaustive ale acestui fenomen, dar, deși poate fi șocant să-ți vezi nou-născutul dormind cu ochii întredeschiși, nu este nimic de care să-ți faci griji. Fenomenul ar putea depinde de faptul că cea mai grea fază de somn, așa-numita fază REM, este mult mai lungă la copii decât la adulți, dar cauzele precise ale acestui fenomen rămân de investigat.

O posibilă malformație a pleoapelor 

Există și o explicație mai puțin liniștitoare pentru copiii care dorm cu ochii deschiși: micuțul poate avea o malformație a pleoapelor superioare care îi îngreunează să închidă complet ochii în timpul somnului.

Cu toate acestea, acesta este un caz extrem de rar. Pediatrii recomandă să nu vă faceți griji cu privire la această tulburare de somn decât dacă durează peste vârsta de doi ani și dacă este extrem de frecventă.

Potrivit unor studii, se pare că dormitul cu ochii deschiși este, de asemenea, parțial un fenomen ereditar, dar cercetările în acest domeniu necesită și investigații suplimentare.

La adulți fenomenul ar putea fi un simptom al altor patologii, așa că dacă aveți îndoieli că unul dintre cei doi părinți suferă de același simptom, adresați-vă medicului dumneavoastră.

Dormi liniștit, chiar și cu ochii deschiși

Fenomenul poate fi bizar pentru ochii unui adult. Pare incredibil că un nou-născut poate adormi liniștit cu ochii deschiși și un carusel de culori și lumini dansând în jurul lui. De fapt, ființele umane, ca majoritatea animalelor, dorm cu ochii închiși, deoarece este o modalitate de a se izola de stimulii vizuali, adică de lumini, mișcări și culori, care pot deranja în timpul odihnei.

În timpul somnului pleoapele au și sarcina de a proteja și hidrata ochiul. Dormitul cu ochii deschiși poate duce, prin urmare, la iritația ochilor din cauza deshidratării. Cu toate acestea, acestea sunt cazuri extrem de rare și dacă un copil doarme cu ochii deschiși sau pe jumătate închiși chiar și pentru câteva ore, nu este absolut nimic de care să vă faceți griji.

Importanța depistării timpurii

Descoperirea lagoftalmiei nocturne la debutul acesteia este crucială pentru a reduce riscurile potențiale legate de dormitul cu ochii parțial sau complet deschiși.

Intervenția timpurie nu numai că previne disconfortul cauzat de ochii uscați sau iritați, dar protejează și împotriva unor complicații mai grave, cum ar fi keratopatia de expunere a ochilor și potențiala pierdere a vederii.

Examinările oftalmologice regulate joacă un rol vital în detectarea oricăror probleme cu pleoapele, permițând un tratament în timp util pentru a asigura o sănătate oculară optimă.

Este imperativ să vă adresați unui oftalmolog dacă credeți că vă confruntați cu lagoftalmie nocturnă.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Probleme de sanatate
Tagurile articolului: copii  dormit cu ochi deschisi  logoftalmie  malformatii  pleoape  somn 

Articole similare


Cele mai noi articole

Reguli de aur pentru a cultiva o relație bună între frați

Relația dintre frați este una dintre cele mai de preț...


Top citite
Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!” / FOTO: freepik.com @prostooleh

Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!”

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!” / FOTO: freepik.com @dotshock

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!”

Foto: Freepik@pressfoto

Contractul Educațional: Este obligatorie semnarea lui? Ce se întâmplă dacă refuzi? Avocat Cuculis, sfaturi pentru părinți

Trăsăturile unei mame „suficient de bună”. Un psihanalist expert în parenting a studiat mii de femei și a concluzionat ASTA! / FOTO: freepik.com @freepik.driller

Trăsăturile unei mame „suficient de bună”. Un psihanalist expert în parenting a studiat mii de femei și a concluzionat ASTA!

pixel