Laxative pentru copii, da sau nu? Depinde de caz
Data actualizării:
Data publicării:
Există mai multe remedii pentru constipație la copii, dar uneori acestea pot să nu fie suficiente: în aceste cazuri, pediatrii pot sugera laxative.

Problemele de constipație sunt destul de frecvente în timpul copilăriei, în special atunci când copiii sunt antrenați la olita, în jurul vârstei de 2 sau 3 ani. 

Constipație: ce este

Incidența cea mai mare a constipației apare în momentul inițierii defecației la toaletă, dar și în momentul începerii diversificării. Constipația apare la copiii în vârstă de 2 și 3 ani în cazul unor situații stresante cum ar fi: începerea grădiniței, schimbarea toaletei (vacanțe, tabere), schimbarea persoanei care îngrijește copilul. La aceasta se adaugă o dietă necorespunzătoare în ceea ce privește conținutul inadecvat în fibre alimentare.

Constipația se referă la o frecvență redusă a mișcărilor intestinale sau dificultăți în evacuarea scaunelor, cu trecerea scaunelor dure, adesea asociate cu dureri abdominale sau efort excesiv.

De obicei, constipația apare la copiii cu o dietă săracă în fibre alimentare. Ca urmare a unei „experiențe nefericite” cauzate de evacuarea unui scaun foarte dur și voluminos care a produs disconfort, durere la defecație sau chiar fisură la nivelul orificiului anal, pacientul amână decizia de a elimina un astfel de scaun.

Această situație este ceea ce în medicină se numește „constipație psihologică” sau „psihogenă” (de cauză psihică), în care copilul blochează involuntar eliminarea scaunului, acest lucru plecând de la nivel mental.

Remedii pentru constipație la copii

Înainte de a te gândi să apelezi la laxative, există câteva sfaturi care îi pot ajuta pe cei mici să combată constipația.

O lingură de ulei de măsline pe stomacul gol este un remediu infailibil pentru constipație. Copiii reacționează rapid și bine la acest obicei simplu pe care îl putem menține câteva săptămâni.

Semințele de in sunt un remediu celebru pentru a facilita eliminarea fecalelor. Este esențial să le lăsăm în apă peste noapte.

Mărul este un fruct foarte bogat în fibre, fructoză și sorbitol, care poate regla tranzitul intestinal în funcție de modul în care îl consumăm Trebuie mâncat dimineața cu tot cu coajă pentru a combate constipația.

Pruna este un excelent laxativ pentru a preveni constipația la copii în cel mai natural mod. 

Kiwi este un alt fruct foarte benefic pentru intestine. Mulți oameni mănâncă un kiwi în fiecare dimineață pentru a facilita funcția intestinală, datorită conținutului său de fibre și enzime.

Mierea de albine, în special cea de salcâm, are un efect laxativ ușor și reduce inflamația la nivelul intestinului.

Când să dați laxative copiilor

Atunci când măsurile de mai sus nu dau rezultatele dorite, pediatrii pot prescrie laxative osmotice, care ajută la înmuierea scaunelor și facilitează mișcarea intestinului. Acestea includ polietilen glicol (PEG) și lactuloză. Cu toate acestea, nu este recomandată utilizarea prelungită a laxativelor stimulatoare, cum ar fi senna și bisacodilul, pentru a rezolva constipația la copii.

De asemenea, trebuie amintit că utilizarea oricărui laxativ poate crea obișnuință, așa că trebuie să fiți de acord cu medicul dumneavoastră cu privire la frecvența aplicărilor.

La fel de important este de știut că dozele ar trebui să se bazeze pe vârsta și greutatea copilului, precum și pe severitatea constipației. Tocmai din acest motiv, înainte de orice tratament, părinții trebuie să se adreseze întotdeauna unui medic, care îi va informa cu privire la doza corespunzătoare și numărul de doze zilnice.

În unele cazuri pot fi luate în considerare clisme ușoare și lubrifianți/emolienți, cum ar fi uleiul mineral sau polietilenglicolul, administrați oral cu cantități mari de lichide. Dacă aceste tratamente nu sunt eficiente, poate fi necesară spitalizarea pentru a îndepărta scaunul reținut. De obicei, însă, aceste tratamente nu sunt necesare la copii și în majoritatea cazurilor va fi suficient un supozitor cu glicerină.

Pentru a ajuta copiii să treacă regulat la evacuarea intestinului, pediatrii pot recomanda și utilizarea suplimentelor de fibre, dar pentru a le asigura eficacitatea trebuie să bea aproximativ 1-2 litri de apă pe zi.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Probleme de sanatate
Tagurile articolului: constipatie  copii  laxative  laxative naturale 

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Lecțiile de maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Lecțiile de bune maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung”

Foto: Freepik@freepk

Aceasta este vârsta ideală pentru a-l învăța pe copil o limbă străină

De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor! / FOTO: freepik.com @sheremetaphoto

De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor!

Caracteristicile principale ale parentingului autoritar. Cauzele, efectele și motivele pentru care părinții aleg acest stil parental / FOTO: freepik.com @dusanpetkovic

Caracteristicile principale ale parentingului autoritar. Cauzele, efectele și motivele pentru care părinții aleg acest stil parental

pixel