Lector universitar dr Oana Moșoiu, despre Programul ROSE: „Sperăm să facă viața beneficiarilor un pic mai bună / VIDEO
Data actualizării:
Data publicării:
Profesorul Sorin Ivan este decan și director al revistei „Tribuna Învățământului” și realizează emisiunea DC Edu de la DC News TV, luni de luni, de la ora 09:00. Emisiunile sunt difuzate pe YouTube, dar și pe paginile de Facebook ale site-urilor DC News, DC News TV și Părinți și pitici.

Oana Moșoiu, invitata de luni, a vorbit despre programjul ROSE care vine în sprijinul elevilor. 

„Sperăm să facă viața beneficiarilor un pic mai bună, ceea ce s-a și întâmplat. Proiectul a fost scris în 2015, când nu există nicio linie de finanțare care să acopere un fenomen foarte important și anume tranzicția de la învățământul secundar, la universitate, la învățământul terțiar.

Și atunci, prin acest proiect care vizează fix sprijinirea absolvenților de liceu pentru a ajunge la universitate s-a acoperit  o etapă importantă de tranziție pe doua fenomene: o dată abandon școlar  ridicat la liceu și o participare scăzută la bacalaureat, dar și un abandon universitar în primul an de facultate. Pe aceste două fenomene s-a elaborat acest proiect.

Proiectul se va încheia în noiembrie în acest an, după o prelungire care a fost favorizată de perioada de pandemie, în care nu s-a putut derula o parte din activitățile prevăzute în granturi.

Proiectul a constat în acordarea de granturi către liceele care aveau un procent de participare mai scăzut, dar au fost eligibile un număr foarte mare, aproape 90% dintre liceele din România. Inițial, 1100 de liceele erau eligibile, dar la finalul proiectului vorbim de o cifră în jur de 900 de granturi acordate.

Și, de asemenea, granturile acordate facultăților, 400, pe programe dedicate sprijinirii studenților în anul I, dar și programe de vară, pentru ca elevii de liceu să poată veni vara, să vadă facultățile, să trăiască un pic din viața studențească și să fie astfel încurajați să aplice și să devină studenți”, a explicat Oana Moșoiu.

ROSE este un proiect finanțat dintr-un împrumut de 200 milioane de euro de către Banca Internaţională de Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD), care contribuie la reducerea abandonului în învățământul secundar și terțiar și la creșterea ratei de promovare a examenului de bacalaureat.

Citește și Ce se face pentru a avea profesori buni? Oana Moșoiu: „Reformele și intențiile și tot ce înseamnă educație de calitate au în centru un profesor bun”

Abandonul școlar generează șomaj, excluziune socială, sărăcie și probleme de sănătate. Sunt multe motive care pot explica de ce unii tineri renunță prea devreme la studii: probleme personale sau familiale, dificultăți de învățare sau o situație socioeconomică precară. Alți factori importanți sunt funcționarea sistemului de învățământ, atmosfera din școli și relațiile dintre profesori și elevi.

Întrucât motivele pentru care elevii abandonează învățământul secundar sunt adesea complexe și interconectate, politicile de reducere a abandonului școlar trebuie să aibă în vedere o gamă largă de factori și să coreleze politica educațională și socială cu activitățile organizațiilor de tineret și cu aspecte legate de sănătate. O parte din aceste provocări sunt prezentate într-un infografic furnizat de Comisie.

În ultimii 12 ani, prezența la examenul de bacalaureat a scăzut cu aproape 30%. Adică unul din trei copii s-a pierdut pe drum până la examenul final de clasa a XII-a. 

Vezi și „Lector univ. dr. Oana Moșoiu explică de ce testele PISA și examenele naționale nu ar trebui să fie comparate”

Emisiunea integrală poate fi urmărită mai jos:

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Invitati si Interviuri

Articole similare


Cele mai noi articole

Ce este necesar pentru o dezvoltare emoțională sănătoasă?

Fiecare părinte își dorește ca copilul să crească...


Top citite
Cele șapte comportamente ale copilului fericit. Specialist: „Aceste atitudini îți arată că micuțul tău crește puternic și plin de bucurie” / FOTO: freepik.com @senivpetro

Cele șapte comportamente ale copilului fericit. Specialist: „Aceste atitudini îți arată că micuțul tău crește puternic și plin de bucurie"

Dacă spui aceste expresii când vorbești cu copilul, va avea o personalitate puternică și autentică / FOTO: freepik.com @prostooleh

Dacă spui aceste expresii când vorbești cu copilul, va avea o personalitate puternică și autentică

Nume pentru copii care înseamnă curaj și putere: Sugestii pentru părinții care doresc să transmită un mesaj de încredere și reziliență / FOTO: freepik.com @senivpetro

Nume pentru copii care înseamnă curaj și putere: Sugestii pentru părinții care doresc să transmită un mesaj de încredere și reziliență

„Tinerii de 18 ani din ziua de azi, asemănători celor de 12 ani din urmă cu un deceniu”: Au o rezistență emoțională mai scăzută și mai puțină independență / FOTO: freepik.com @wildlight studio

„Tinerii de 18 ani din ziua de azi, asemănători celor de 12 ani din urmă cu un deceniu”: Au o rezistență emoțională mai scăzută și mai puțină independență

pixel