Legea „Bolojan” schimbă norma didactică pentru învățătorii și profesorii de primar: Din toamnă, două ore obligatorii de pregătire remedială
Data actualizării:
Data publicării:
Loredana Iriciuc
Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Social
Începând cu anul școlar 2025-2026, fiecare învățător și profesor pentru învățământul primar va avea în fișa postului două ore suplimentare dedicate pregătirii remediale a elevilor. Măsura este prevăzută de Legea nr. 141/2025, cunoscută neoficial drept „Legea Bolojan” , publicată în Monitorul Oficial.

Această obligație se va aplica până la începutul anului școlar 2029-2030 și reprezintă prima modificare majoră a normei didactice din ultimii 30 de ani.

CITEȘTE ȘI „Nemulțumirile sunt imense!” Profesorii anunță un protest „grandios” chiar în prima zi de școală: Hăncescu avertizează că pierderea a 15.000 de posturi înseamnă „dezastru” pentru sistemul de educație

Ce spune legea

Textul normativ prevede clar:

„Art. LVIII. Prin derogare de la prevederile art. 207 alin. (4) lit. c)-h) din Legea nr. 198/2023, cu modificările și completările ulterioare, începând cu anul școlar 2025-2026 și până la începutul anului școlar 2029-2030, norma didactică de predare-învățare-evaluare, de instruire practică și de evaluare curentă a antepreșcolarilor/preșcolarilor și a elevilor în clasă, în care pot fi incluse și activități de pregătire pentru evaluări/examene naționale și/sau pentru obținerea performanței educaționale, precum și cele de învățare remedială, reprezintă numărul de ore corespunzător activităților prevăzute la alin. (1) lit. a) și se stabilește după cum urmează:

a) un post de învățător/învățătoare ori de profesor pentru învățământul primar pentru fiecare clasă din învățământul primar sau pentru clase simultane din cadrul acestuia, unde nu se pot constitui clase separate. În atribuțiile postului se includ obligatoriu 2 ore/săptămână de pregătire remedială”.

O premieră pentru învățători

Până acum, legislația din învățământul preuniversitar nu prevedea ca învățătorii să aloce în mod obligatoriu aceste două ore de pregătire suplimentară pentru elevi.

Este prima creștere a normei didactice din 1995 încoace, conform edupedu.ro

VEZI ȘI:

„NU se pregătește în niciun fel debutul noului an școlar! NU se participă în niciun fel la deschiderea festivă a noului an școlar!” Sindicatul profesorilor din Hunedoara se revoltă

Ministrul Daniel David explică „logica” din spatele tăierii burselor olimpicilor: „Îți permiți să-ți dai din acel premiu tu o bursă de merit în fiecare lună”

„NU fiţi părtaş la distrugerea învăţământului românesc!” Apelul urgent al sindicatelor din Educaţie către Nicuşor Dan: „Retrimiteți Parlamentului Legea! Măsurile contra educaţiei să fie stopate”

„Am zis că aș mai vrea o bancă!” Ministrul Daniel David explică decizia creșterii numărului de elevi într-o clasă: „Nu facem modificări de dragul de a le face” / VIDEO



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite

Copiii cu un nivel ridicat de inteligență au, în mod natural, aceste 5 trăsături, conform experților. Le recunoști la micuțul tău?

„Un banc adaptat puțului gândirii ministrului Educației”: Prof. Cătălin Osiceanu face haz de necaz după ce Daniel David a spus că profesorii de fizică ar putea preda chimie (și invers)

Adio, parenting blând! Salut, FAFO! Metoda care ia amploare printre părinții ce s-au săturat de comportamentele sfidătoare ale copiilor

„Am antrenat copii de succes care au ajuns la Harvard, Stanford și Princeton”. Un profesor de elită arată cele „4 lucruri pe care părinții lor nu le-au făcut niciodată”

pixel