Legenda iepurașului de Paște. Care este legătura acestuia cu sărbătoarea creștină?
Data publicării:
În mitologia păgână, iepurele reprezenta dragostea, sporul şi fertilitatea. Iepurele şi oul erau de asemenea simboluri ale primăverii şi ale zeiţei saxonă Eostre, din al cărei nume în unele limbi germanice se spune că a provenit cuvântul care denumeşte sărbătoarea Paştelui, cum ar fi Easter, în limba engleză.

Te-ai întrebat vreodată cum a devenit un iepuraș simbolul Paștelui? De exemplu, în Germania, iepurii au fost asociați cu primăvara și fertilitatea încă din epoca precreștină. De fapt, iepurele era simbolul Eostrei — zeița păgână germanică a primăverii și a fertilității. Iepurii sunt capabili să se reproducă la o vârstă fragedă și pot produce mai mulți pui într-un an. Se crede că acest simbol păgân al primăverii și al fertilității a fuzionat cel mai probabil cu tradițiile creștine din Germania secolului al XVII-lea. Cu alte cuvinte, sărbătoarea creștină a Paștelui, care celebra învierea lui Iisus, s-a suprapus peste tradițiile păgâne care celebrau renașterea și fertilitatea.

Paștele există de secole și pentru creștini este cea mai importantă sărbătoare a anului. Este punctul culminant al sezonului religios al Postului Mare și ziua în care creștinii sărbătoresc învierea lui Iisus. Paștele este, de asemenea, o sărbătoare seculară populară, datorită asocierii sale cu iepurașul de Paște, ouă decorative colorate și multe bomboane.

Sursa foto: freepik.com@djero.adlibeshe

Cu toate acestea, multe tradiții de Paște nu se găsesc în Biblie. Potrivit unei teorii populare, primii creștini au adoptat Paștele dintr-un festival păgân care sărbătorește EOSTRE, zeița anglo-saxonă a primăverii și a fertilității. Zeița s-a asociat cu un iepure de câmp care, după cum spune teoria, a fost inspirația originală pentru iepurașul de Paște de astăzi, dar există puține dovezi care să demonstreze acest lucru. Potrivit Centrului pentru Literatură și Cultură pentru Copii al Universității din Florida, originea sărbătorii – și a iepurașului de Paște – poate fi urmărită din secolul al XIII-lea, Germania precreștină, când oamenii se închinau mai multor zei și zeițe. Zeitatea teutonă Eostre era zeița primăverii și a fertilității, iar în cinstea ei se țineau sărbători în echinocțiul de primăvară. Simbolul ei era iepurele datorită ratei ridicate de reproducere a animalului.

Citește și „Ce legătură au ouăle cu Paștele?”

Deși Biblia nu menționează de vreun iepure, totuși, iepurașul de Paște este cel mai secular simbol al acestei sărbători.

Legătura dintre iepuri și Paște a apărut în secolul al XVII-lea și a fost introdusă americanilor mai târziu de imigranții germani. Germanii și-au introdus și tradiția unui iepure de ouă numit „Oschter Haws”. Festivalul a devenit preferatul copiilor, deoarece au făcut cuiburi pentru iepurașul de Paște pentru a depune ouăle colorate și împodobite. În cele din urmă, tradiția s-a răspândit în SUA, unde copiii au lăsat adesea morcovi pentru iepure, în cazul în care i-ar fi fost foame de la toate săriturile din jur, iar astfel se putea bucura de vânătoarea de ouă de Paște ca parte a festivalului.

Practic, iepurașii, ouăle, cadourile de Paște și puii pufoși și galbeni în pălării de grădinărit provin toate din rădăcini păgâne. Ele au fost încorporate în sărbătorirea Paștelui separat de tradiția creștină de a onora ziua în care Iisus Hristos a înviat din morți.

Primele legende despre iepurași de Paște au fost documentate în anii 1500. Până în 1680, a fost publicată prima poveste despre un iepure care depune ouă și le ascunde într-o grădină. Aceste legende au fost aduse în Statele Unite în anii 1700, când imigranții germani s-au stabilit în țara olandeză din Pennsylvania, potrivit Centrului pentru Copii al Universității din Florida. 

Curând a urmat tradiția de a face cuiburi pentru ca iepurele să-și depună ouăle. În cele din urmă, cuiburile au devenit coșuri decorate, iar ouăle colorate au fost schimbate cu bomboane, mâncăruri și alte mici cadouri. Apoi, a urmat tradiția de a face cuiburi pentru ca iepurele să-și depună ouăle. În cele din urmă, cuiburile au devenit coșuri decorate, iar ouăle colorate au fost schimbate cu bomboane, mâncăruri și alte mici cadouri.

Vezi și „Semnificația sărbătorii Paștelui: tradiții și obiceiuri”



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Divertisment

Articole similare

Cele mai frumoase nume de gemeni

Atunci când vine vorba de alegerea numelor pentru gemeni, părinții se află...

5 motive să-ți trimiți copilul într-o tabără de vară

Beneficiile taberelor sunt nenumărate. Acestea îi...


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
Tehnica „sacului”: Un terapeut arată cum să-ți faci copilul să-și facă (în sfârșit!) ordine în cameră / FOTO: freepik.com @fromkazanwithlove

Tehnica „sacului”: Un terapeut arată cum să-ți determini copilul să-și facă (în sfârșit!) ordine în cameră / VIDEO

Mama sau tata? De la cine moștenește copilul temperamentul / FOTO: freepik.com @galinkazhi

Mama sau tata? De la cine moștenește copilul temperamentul?

Cum să-ți educi copilul astfel încât să nu depindă de validarea celorlalți? Specialist: „Poate fi extrem de nocivă!” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Cum să-ți educi copilul astfel încât să nu depindă de validarea celorlalți? Specialist: „Poate fi extrem de nocivă!”

Un profesor și-a „revoluționat” cursurile: „L-am cumpărat de pe internet cu 50 de euro!” / FOTO: freepik.com @syda_productions

Un profesor și-a „revoluționat” cursurile: „L-am cumpărat de pe internet cu 50 de euro!” / FOTO

pixel