Legenda lui Moș Nicolae – Povestea bătrânului darnic
Data actualizării:
Data publicării:
Moș Nicolae este unul dintre cele mai îndrăgite personaje din folclorul și tradițiile europene, mai ales în rândul copiilor. În fiecare an, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, Moș Nicolae își face apariția pentru a aduce daruri celor cuminți și, uneori, câte o nuielușă pentru cei năzdrăvani. Dar cine este, de fapt, Moș Nicolae și de unde provine această tradiție magică?

Demult, într-un orășel scăldat de soarele cald al Mării Mediterane, trăia un bărbat pe nume Nicolae. Era cunoscut pentru bunătatea sa, dar și pentru faptul că ajuta pe oricine avea nevoie, fără să aștepte nimic în schimb.

Nicolae nu era bogat, dar moștenise o mică avere de la părinții săi, pe care o folosea ca să-i sprijine pe cei sărmani.

Într-o noapte liniștită, pe când se plimba pe ulițele orașului, Nicolae a auzit plânsetele venind dintr-o casă veche. Curios, s-a apropiat de fereastră și a auzit un bărbat vorbind cu tristețe:

Ce mă fac? Sunt prea sărac să le ofer fetelor mele zestrea de care au nevoie pentru a se căsători. Ce viață vor avea ele?

Nicolae a simțit o strângere de inimă. Știa că, fără ajutor, cele trei fete ar fi fost condamnate la o viață grea. Așa că a hotărât să intervină, dar fără să fie descoperit. În aceeași noapte, a umplut un săculeț cu aur, l-a aruncat pe fereastră și a plecat înainte ca cineva să-l vadă. Dimineața, familia a găsit darul neașteptat, iar bucuria lor a fost de nedescris.

În nopțile următoare, Nicolae a repetat gestul, lăsând daruri și pentru celelalte două fete. Oamenii au început să șoptească despre un binefăcător misterios, dar nimeni nu l-a văzut vreodată.

Protectorul copiilor

Anii au trecut, iar Nicolae a devenit episcop, un om înțelept și iubit de toți. O altă poveste care i-a marcat viața spune că, într-o zi, a aflat despre trei copii care fuseseră răpiți de un hangiu rău intenționat.

Nicolae s-a rugat cu toată inima pentru ei, iar printr-un miracol, copiii s-au întors teferi la familiile lor. De atunci, oamenii l-au considerat protectorul celor mici și al celor neajutorați.

Moș Nicolae – prietenul copiilor

După moartea sa, faptele bune ale lui Nicolae s-au răspândit peste mări și țări. Oamenii au început să-l numească Sfântul Nicolae și să-l sărbătorească în fiecare an, pe 6 decembrie. Dar, cum poveștile bune devin și mai frumoase odată cu trecerea timpului, Sfântul Nicolae a fost închipuit ca un bătrân blând, cu barbă albă, care vine noaptea și lasă daruri copiilor cuminți.

2. Foto: Free... (legenda-lui-mos-nicolae-e28093-povestea-batranului-darnic-1_01822200.jpg)

Foto: Freepik @user18526052

Într-o noapte rece de iarnă, într-un sat mic, copiii așteptau cu nerăbdare sosirea lui Moș Nicolae. Cu o seară înainte, fiecare își lustruise ghetele și le așezase lângă ușă, sperând că vor primi dulciuri, fructe sau mici daruri. Cei care fuseseră mai neastâmpărați se temeau însă că vor găsi doar o nuielușă.

În timp ce copiii dormeau, Moș Nicolae, invizibil, trecea din casă în casă, lăsând cadouri în ghetuțele curate. Dimineața, râsetele și chiotele de bucurie umpleau ulițele, iar magia se simțea peste tot.

De ce aduce Moș Nicolae o nuielușă?

Legenda spune că Moș Nicolae ține în mâna sa o nuielușă aurită, simbolul dreptății și al învățăturii. Nuielușa este un semn blând că fiecare copil trebuie să fie bun și ascultător, nu doar de sărbători, ci în fiecare zi.

De atunci, an de an, copiii îl așteaptă pe Moș Nicolae. El nu vine cu sania trasă de reni, ci pe tăcute, ca o umbră, lăsând daruri și încurajându-i pe cei mici să fie mai buni.

Povestea sa este una despre generozitate, miracole și iubire – lecții care rămân la fel de importante și astăzi.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Divertisment

Articole similare

Sfaturi pentru alegerea unui nume pentru bebelușul tău

Încă cauți numele perfect? Fii liniștit, nu ești...

Te-ai născut de Crăciun? Iată ce înseamnă!

A fi născut de Crăciun este ca un mic miracol.



Cele mai noi articole

Știi ce este și cum funcționează „dieta iubirii”?

Numele „dieta iubirii” poate, prin denumire, să ducă la...


Top citite
Ce este mai important să-ți înveți copilul decât să spună „mulțumesc”. Psiholog: „Așa trebuie să-ți educi micuțul pentru a trăi mai fericit!” / FOTO: freepik.com @olyakomarova

Ce este mai important să-ți înveți copilul decât să spună „mulțumesc”. Psiholog: „Așa trebuie să-ți educi micuțul pentru a trăi mai fericit!”

Bunicii din generația Boomer NU sunt de acord cu parentingul blând: „Copiii devin prea sensibili!”. Argumentele științifice care dovedesc contrariul / FOTO: freepik.com @SkelDry

Bunicii din generația Boomer NU sunt de acord cu parentingul blând: „Copiii devin prea sensibili!”. Argumentele științifice care dovedesc contrariul

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării / FOTO: freepik.com@jannoon028

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării

3 semne care arată că părinții au țipat prea mult la tine în copilărie. Experți: „Provoacă micro-traume. Este copleșitor pentru un micuț să fie supus la așa ceva!” / FOTO: freepik.com @dusanpetkovic

3 semne care arată că părinții au țipat prea mult la tine în copilărie. Experți: „Provoacă micro-traume. Este copleșitor pentru un micuț să fie supus la așa ceva!”

pixel