Legenda lui Moș Nicolae: Sfântul protector al copiilor, istoriei și tradițiilor. Află de unde a pornit tradiția cadourilor
Data publicării:
Sfântul Nicolae este sărbătorit pe 6 decembrie și în multe case, mai ales în țările nord-europene, Sfântul Nicolae este cel care aduce cadouri și dulciuri copiilor în noaptea dintre 5 și 6 decembrie. Dar Sfântul Nicolae este considerat și patronul copiilor, haideți să-i descoperim povestea.

Cine a fost Sfântul Nicolae

Originar din Patara si episcop al orașului Myria (Anatolia- Turcia), Nicolae s-a născut într-o familie bogată dar a rămas orfan de mic și a crescut într-o mănăstire, unde a avut ocazia sa studieze. La 17 ani a devenit cel mai tânăr preot al vremii și s-a remarcat imediat prin marea sa generozitate: primise, de fapt, o mare avere de la părinți, dar a folosit-o pentru a oferi daruri și a împărți cadouri copiilor săraci și familiilor care nu aveau nimic.

În Turcia a suferit persecuțiile Împăratului Dioclețian și a murit la 6 decembrie într-un an nespecificat între 345 și 352. Moaștele sale sunt păstrate în sanctuarul său din inima vechiului Bari, Italia.

Figura lui este legată de protecția oamenilor săraci, a văduvelor și a copiilor.

De ce este Sfântul Nicolae ocrotitorul copiilor?

Există mai multe legende care îl văd pe Sfântul Nicolae drept protectorul copiilor.

Cea mai faimoasă legendă este legată de povestea a trei fete foarte tinere, foarte sărace, care nu puteau fi căsătorite pentru că nu aveau zestre; fetele și tatăl lor plângeau de disperare și Sfântul Nicolae, mișcat de strigătele lor și emoționat de suferința lor, s-a hotărât să le ajute dându-le trei pungi cu monede de aur, câte una pentru fiecare fată.

Într-o noapte a aruncat prima pungă cu galbeni prin fereastra deschisă și a făcut același lucru cu cea de-a doua pungă, în noaptea următoare. În a treia noapte, după ce a găsit fereastra închisă, a coborât prin horn, oferind sărmanei familii o bucurie infinită.

Ce facem de Sf. Nicolae?

În România se simte profund cultul Sfântului Nicolae. În religia ortodoxă, Sfântul Nicolae a fost învestit cu rolul de ocrotitor al familiei, de aceea, el intervine în educaţia copiilor.

În noaptea de 5 spre 6 decembrie, cei mici pot primi fie o nuieluşă, dacă nu au fost cuminţi, fie dulciuri şi alte daruri, dacă merită.

Tradiţia spune că nuieluşa cu care este lovit neascultătorul trebuie să fie de măr, iar dacă aceasta, pusă în apă, va înflori până de Crăciun, înseamnă că sfântul „a mijlocit” iertarea celui care a fost lovit.

Ziua de 6 decembrie încheie ciclul de sărbători şi practici magice început la mijlocul lui noiembrie, care culminează cu Sfântul Andrei. În tradiţia românească, Moş Nicolae apare pe un cal alb, semnificând prima zăpadă care cade la începutul iernii.

Rugăciune pentru buna rânduire în viaţă a copiilor, către Sfântul Nicolae, Făcătorul de minuni

Bunule păstor şi de Dumnezeu înţelepţite învăţător, Ierarhe al lui Hristos, Nicolae! Auzi-ne pe noi, păcătoşii (numele), care ne rugăm ţie şi chemăm în ajutor mijlocirea ta grabnică: vezi-ne pe noi, neputincioşii, care din toate părţile suntem vânaţi, de tot binele suntem lipsiţi şi cu mintea suntem întunecaţi din pricina puţinătăţii de suflet: grăbeşte, bineplăcutule al lui Dumnezeu, şi nu ne lăsa pe noi să rămânem în robia păcatului, ca să nu se bucure vrăjmaşii noştri şi să nu murim în lucrurile noastre cele viclene. Roagă-L pentru noi, nevrednicii, pe Făcătorul şi Stăpânul nostru, înaintea Căruia stai dimpreună cu cetele netrupeşti; milostiv fă-L către noi pe Dumnezeul nostru şi în viaţa de acum, şi în veacul ce va să fie, ca să nu ne răsplătească nouă după faptele noastre şi după necurăţia inimilor noastre, ci să ne dea nouă după bunătatea Sa.

Că spre solirea Ta nădăjduind, cu ajutorul tău ne lăudăm, ocrotirea ta în ajutor o chemăm şi, căzând la sfântă icoana ta, cerem ajutor: izbăveşte-ne pe noi, bineplăcute al lui Hristos, de relele care se abat asupra noastră şi potoleşte valurile patimilor şi nevoilor ce se ridică asupră-ne, ca pentru sfintele tale rugăciuni să nu ne cuprindă pe noi necazul şi să nu ne cufundăm în adâncul păcatelor şi în mocirla patimilor noastre. Roagă-L, Ierarhe Nicolae, pe Hristos Dumnezeul nostru, ca să ne dea viaţă paşnică şi iertarea păcatelor, sufletelor noastre mântuire şi mare milă, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin. (Sursa: Doxologia)

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Divertisment

Articole similare

Planifică eficient timpul liber al copilului: Sfaturi utile

Timpul liber al copiilor este o oportunitate valoroasă...

Femeile divine: Nume de zeițe celebre ale lumii antice

În mitologiile antice, femeile divinități au jucat un...



Cele mai noi articole

DC Conducem: Lecţie de educaţie rutieră pentru copii

Titi Aur, instructor de conducere defensivă, vine cu...


Top citite
Foto: Freepik@freepik

„Dacă, Doamne ferește, s-ar da așa ceva la BAC, nu ar mai lua nimeni examenul”, spune Prof. Mariana Badea

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / FOTO: freepik.com @wavebreakmedia_micro

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / VIDEO

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung / FOTO: freepik.com @EyeEm

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / FOTO: freepik.com@ zinkevych

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ: „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / VIDEO

pixel