Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”
În timpul primului trimestru, organismul experimentează o creștere rapidă a progesteronului, un hormon care poate duce la dilatarea vaselor de sânge și la scăderea tensiunii arteriale.
Hormonii ajută la creșterea fluxului sanguin către făt, dar încetinesc întoarcerea sângelui în vene. Din acest motiv, tensiunea arterială este adesea mai scăzută și acest lucru poate reduce fluxul de sânge către creier, provocând temporar amețeli și favorizând leșinul.
Pe lângă hormoni, diferitele modificări care apar la începutul sarcinii, precum grețurile matinale și oboseala, joacă, de asemenea, un rol cheie în creșterea riscului de leșin.
După cum am menționat, amețelile și leșinul sunt mai frecvente în primele luni de sarcină, când modificările hormonale determină o relaxare a vaselor de sânge și o scădere a tensiunii arteriale.
În al doilea trimestru, leșinul și amețelile sunt cauzate și de nivelurile scăzute ale zahărului din sânge, care pot apărea pe măsură ce organismul se adaptează la modificările metabolismului.
Foto: Mart Production/ Pexels
Al treilea trimestru de sarcină este considerat una dintre cele mai dificile perioade pentru viitoarea mamă.
Uterul atinge dimensiunea maximă, punând o presiune considerabilă asupra vaselor de sânge și limitând spațiul pentru organele vitale precum inima și plămânii.
În această etapă târzie, leșinul poate fi mai frecvent din cauza scăderii tensiunii arteriale.
Amețelile pot apărea și atunci când stați întins pe spate, ceea ce face ca greutatea bebelușului să apese pe vena cavă (o venă mare care transportă sângele din partea inferioară a corpului către inimă).
Sfârșitul sarcinii poate duce la senzații de leșin mai pronunțate. Presiunea uterului asupra venei cave și întoarcerea sângelui la inimă pot favoriza aceste tulburări, determinând scăderea tensiunii arteriale.
În plus, oboseala acumulată pe parcursul celor nouă luni poate contribui la o stare generală de rău.
Foto: Mart Production/ Pexels
Acordați o atenție deosebită hidratării, menține o dietă bună, luând mai multe gustări în timpul zilei, odihnește-te adecvat, nu faceți dușuri sau băi prea fierbinți, nu treceți prea repede dintr-o poziție întinsă sau așezată la o poziție în picioare.
Dacă simți stare de leșin, întindeți-vă pe pat. Dacă în schimb te așezi, pune-ți capul între genunchi. Dacă te întinzi, încearcă să ții picioarele mai sus decât capul.
Respirați adânc. Expiră încet. Încercați să obțineți aer curat, dacă sunteți acasă deschideți ferestrele.
Nu mâncați și nu beți nimic în timp ce vă simțiți amețit.
Leșinul nu este periculos pentru tine sau copilul tău decât în cazul în care cazi și te rănești. În orice caz, este esențial să excludeți cauzele subiacente mai grave și să consultați întotdeauna medicul ginecolog atunci când aveți un episod de leșin.
Publicitate
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Pe măsură ce temperaturile...
Febra este unul dintre cele mai frecvente simptome care...
Conjunctivita este o afecțiune...
Infecțiile urinare reprezintă...
Vitamina D este esențială...