Leucocite crescute în timpul sarcinii: La ce să fii atentă?
Data publicării:
Creșterea globulelor albe din sânge este fiziologică în timpul sarcinii, deoarece în cele nouă luni masa sângelui crește, la fel ca și componentele sale corpusculare. 

Totuși, dacă valorile depășesc limitele unui anumit interval, profesionistul care urmărește gestația ar putea recomanda investigații mai aprofundate.

Printre numeroasele schimbări prin care trece o femeie în timpul sarcinii se numără și modificări care privesc sistemul cardiovascular și, în special, componentele sângelui. A avea un nivel ridicat de globule albe în timpul sarcinii este un eveniment destul de comun și este o afecțiune inofensivă dacă se încadrează într-un interval considerat fiziologic.

Dar este întotdeauna bine să evaluați această afecțiune cu un profesionist care urmărește gravida, deoarece prin respectarea valorilor și a oricăror simptome se va putea determina orice stări patologice și, în consecință, planul terapeutic potrivit. 

Leycocite crescute

Un număr crescut de leucocite indică o infecție de tip bacterian sau viral, cel mai adesea fiind vorba despre prima variantă. Celelalte cauze presupun, după cum am menționat, o boală autoimună, un sistem imunitar deficient și tulburare a sângelui. Simptomele experimentate concret pot include: durere de cap, amețeală și posibile simptome localizate (când e prezentă inflamația). Iată în continuare și valorile considerate normale pentru nivelul leucocitelor în sarcină:

• Adult sarcină negativă: 3.5 to 9.1X103/mm3X103/µl sau 3.5 to 9.1X109/L
• Sarcină trimestrul 1: 5.7 to 13.6X103/mm3X103/µl sau 5.7 to 13.6X109/L
• Sarcină trimestrul 2: 5.6 to 14.8X103/mm3X103/µl sau 5.6 to 14.8X109/L
• Sarcină trimestrul 3: 5.6 to 16.9X103/mm3X103/µl sau 5.6 to 16.9X109/L

Ce se întâmplă în sarcină în mod concret?

 Numărul de leucocite, în special neutrofilele, crește în mod natural în timpul sarcinii. Leucocitoza se datorează stresului psihologic imprimat de sarcină, în cel de-al treilea trimestru și travaliu ajungând la valori de 20-30. De altfel, și stresul travaliului în sine conduce la leucocitoză (chiar și în lipsa unei infecții), iar la câteva ore după naștere numărul de leucocite pentru femeile sănătoase a fost înregistrat între valorile 9,000 - 25,000/cumm. Până la 4 săptămâni post-partum valorile leucocitelor revin la cele similare femeilor sănătoase care nu sunt însărcinate.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Probleme de sanatate

Articole similare

Anemia după naștere: cauze, simptome și tratament

Anemia este o patologie destul de frecventă după...

12 Simptome ale leucemiei în copilărie

Leucemia infantilă este o boală gravă, dar datorită...

Ce să faci dacă copilul este înțepat de o viespe

Când un copil este înțepat de o viespe, este important...


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
Învață-ți copilul să tacă 6 situații în care tăcerea este mai puternică decât cuvintele. Foto: @freepik/ warnakacreations

Învață-ți copilul să tacă: 6 situații în care tăcerea este mai puternică decât cuvintele

Afirmația pe care toți părinții ar trebui să o spună copilului lor, conform unui psiholog / FOTO: freepik.com @maxlupascu

Afirmația pe care toți părinții ar trebui să o spună copilului lor, conform unui psiholog

Semnele dureroase care arată că al tău copil este un „bully” la școală. La ce trebuie părinții să fie atenți? / FOTO: freepik.com @syda_productions

Semnele dureroase care arată că al tău copil este un „bully” la școală. La ce trebuie părinții să fie atenți?

Foto: Freepik @prostooleh

Învață-ți copilul să recunoască un prieten fals: O lecție completă

pixel