Locurile de muncă cele mai amenințate de inteligența artificială în următorii 20 de ani, potrivit experților
Data publicării:
Inteligența artificială promite să transforme radical lumea în care trăim, dar ridică și îngrijorări serioase legate de viitorul pieței muncii. Potrivit specialiștilor, anumite profesii sunt expuse unui risc crescut de a fi înlocuite de tehnologii automatizate până în anul 2045.

AI-ul evoluează rapid și deja începe să-și pună amprenta asupra vieții noastre de zi cu zi.

Dincolo de beneficiile evidente, se preconizează o schimbare majoră în domeniul muncii.

Un studiu realizat de Pew Research Center, care a analizat opiniile a peste 1.000 de experți în inteligență artificială – inclusiv cercetători, ingineri și dezvoltatori – a identificat joburile cel mai vulnerabile în următoarele două decenii.

Acestea fie vor dispărea complet, fie se vor transforma profund.

Top 5 profesii cel mai amenințate de inteligența artificială în următorii 20 de ani

În următoarele două decenii, mai multe meserii ar putea fi profund afectate sau chiar înlocuite de tehnologii din ce în ce mai performante.

Pe măsură ce inteligența artificială se dezvoltă rapid, este esențial să înțelegem cum ar putea aceasta să redefinească piața muncii și care sunt domeniile cele mai vulnerabile la această transformare.

Un studiu realizat de Pew Research Center, la care au participat peste 1.000 de experți în inteligență artificială, a identificat cele cinci profesii cu cel mai mare risc de a fi automatizate până în 2045:

Casieri

Menționați de 73% dintre experți, casierii sunt deja înlocuiți treptat prin sisteme de self-checkout, plăți contactless și magazine complet automatizate, fără personal.

Șoferi de camion

62% dintre specialiști consideră că vehiculele autonome vor transforma radical acest domeniu.

În mai multe țări, sunt deja în desfășurare teste extinse cu camioane fără șofer.


Jurnaliști

60% dintre respondenți susțin că AI-ul generativ, cum ar fi editorii automatizați sau algoritmii de analiză a datelor, ar putea prelua o mare parte din activitatea de scriere și publicare de conținut.


Muncitori din fabrici

Tot 60% dintre experți afirmă că aceste locuri de muncă, afectate încă din primele valuri ale automatizării, sunt acum amenințate de roboți inteligenți, capabili să se adapteze și să învețe în timp real.


Ingineri software

În mod surprinzător, 50% dintre specialiști cred că dezvoltarea de software ar putea fi preluată de AI-uri avansate, capabile să scrie cod, să testeze aplicații și să le optimizeze constant.


Alte profesii vulnerabile

 

Deși nu se regăsesc în top 5, angajații din sectorul bancar și administrativ sunt frecvent menționați ca fiind expuși riscului de automatizare, mai ales în ceea ce privește sarcinile repetitive.

În timp ce 56% dintre experți sunt de părere că inteligența artificială va avea un impact pozitiv asupra societății americane, publicul larg este mai sceptic – doar 17% dintre adulți împărtășesc acest optimism.

Potrivit lui Jeff Gottfried, director asociat de cercetare la Pew Research Center, această discrepanță se explică prin lipsa de informare privind progresul tehnologic, dar și prin temerile legate de incertitudinea viitorului.

„Este important să-i ascultăm atât pe dezvoltatorii de AI, cât și pe cei care vor trăi cu efectele acestor tehnologii. Doar printr-un dialog echilibrat vom putea contura cele mai bune reglementări”, susține Jeff Gottfried



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Divertisment

Articole similare

Cele mai frumoase poezii de Paște scrise de poeți români

Sărbătoarea Paștelui nu aduce doar lumină și speranță...



Cele mai noi articole

Top citite

„Părinți, vă implor să mă ascultați!” O învățătoare dezvăluie pe TikTok singurul semnal de alarmă care arată că un elev va fi dificil în clasă: „NU are legătură cu comportamentul lui!”

Profesorii dau cărțile pe față: Tendințele moderne în parenting „afectează negativ copiii!” Ce comportamente ale părinților provoacă cele mai multe probleme în clasă?

„Temele la clasa pregătitoare, ilegale!” Semnalul de alarmă tras de prof. Claudia Chiru: „Doamnele învățătoare să se oprească, chinuie pe toată lumea!” / VIDEO

Cât de mult ar trebui să scrie un copil în clasa I? Prof. Claudia Chiru: „Doamnele învățătoare care dau pagini ar trebui să le facă dumnealor să vadă cum se simte copilul!” / VIDEO

pixel