Lucruri pe care le fac doar părinții cu o inteligență emoțională ridicată
Data publicării:

Creșterea copiilor cu o inteligență emoțională bine dezvoltată este extrem de recomandată, deoarece nu doar că îi ajută să își gestioneze emoțiile într-un mod corespunzător, dar aduce și beneficii în ceea ce privește relațiile sociale, precum și în dezvoltarea stimei de sine și a încrederii în propriile forțe pentru a face față provocărilor vieții.

Citește și Părinți, încercați asta! Metoda care îi ajută pe copii să asculte, conform unui expert în comportament: „Expresia «nu mai face asta!» este una dintre cele mai contraproductive!”

Reem Raouda, expertă în educație parentală și fondatoarea High Love Parenting, înțelege importanța creșterii copiilor cu o inteligență emoțională ridicată.

 

SURSA FOTO: Freepik.com@prostooleh

Ea s-a dedicat studiului relațiilor dintre părinți și copii, ajutându-i pe aceștia să aibă o experiență de educație mai pozitivă și mai eficientă.

Astfel, după ce a studiat mai mult de 200 de copii, Raouda împărtășește cele șapte lucruri pe care le fac părinții copiilor cu o inteligență emoțională ridicată:

Înțeleg puterea tăcerii

Conform lui Raouda, unul dintre cele mai importante lucruri pe care le fac părinții care cresc copii cu o inteligență emoțională bună este înțelegerea puterii tăcerii.

 

SURSA FOTO: Freepik.com@Wavebreak Media

Vezi și Secretele mamei în formarea atitudinii feminine a fiicei. Daniela Gavankar: „Pe un copil nu-l scapi din mână din cauza rujului! Permiteți-le fetițelor aceste comportamente” / VIDEO

Nu este vorba despre a rămâne tăcuți, ci despre a le oferi copiilor spațiul necesar pentru a reflecta.

„Când copilul lor era supărat, se așezau în tăcere lângă el, oferindu-i confort fără cuvinte. Îmbrățișarea tăcerii poate ajuta copiii să își gestioneze și să reflecteze mai bine asupra emoțiilor lor", explică expertul.

Își numesc și își arată propriile emoții

Exemplul personal este una dintre cele mai bune modalități de a învăța ceva copiilor noștri, iar în cazul inteligenței emoționale, nu face excepție.

A numi emoțiile și a le exprima cu voce tare este o modalitate prin care copiii le pot percepe ca fiind ceva normal.

„Prin împărtășirea verbală a sentimentelor lor, cum ar fi «Sunt frustrat» sau «Sunt fericit», părinții le-au arătat copiilor lor cum să fie conștienți de propriile emoții și le-au oferit cuvintele necesare pentru a se exprima", spune Raouda.

Cer iertare de la copii

SURSA FOTO: Freepik.com@prostooleh

Unii consideră că părinții nu ar trebui să ceară iertare de la copii, dar, așa cum am menționat și în alte ocazii, este esențial ca părinții să își ceară scuze atunci când greșesc.

Conform expertei, prin cererea de iertare, părinții le arată copiilor cum să facă acest lucru și le învață empatie, în timp ce copiii învață că greșelile fac parte din viață și că este important să îți asumi responsabilitatea.

Nu îi forțează să spună "te rog", "mulțumesc" sau "îmi pare rău"

În loc să impună sau să forțeze copiii să spună aceste cuvinte, părinții copiilor cu o inteligență emoțională ridicată îi învață prin exemplu personal: „Bunătatea și respectul nu pot fi impuse”, spune Raouda, potrivit Bebe y Mas.

„Nu i-am spus niciodată fiului meu de 6 ani să spună «te rog» sau «mulțumesc». Acum le spune tot timpul de unul singur, pentru că mă aude pe mine spunându-le.”



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Parenting

Articole similare

Ce simt copiii când își văd părinții plângând

Plânsul este o manifestare naturală a emoțiilor,...



Cele mai noi articole

De ce unii copii își rod unghiile?

Obiceiul sau obiceiul de a-și roade unghiile este o practică destul de...


Top citite
Cele trei întrebări pe care să le pui copiilor tăi în fiecare seară înainte de culcare pentru a le ridica stima de sine / FOTO: Freepik.com@Gray StudioPro

Cele trei întrebări pe care să le pui copiilor tăi în fiecare seară înainte de culcare pentru a le ridica stima de sine

Greșeala majoră a părinților moderni. Un profesor psiholog de la Wharton avertizează: „Este un predictor neglijat al succesului și al fericirii” / FOTO: freepik.com @The Yuri Arcurs Collection

Greșeala majoră a părinților moderni. Un profesor psiholog de la Wharton avertizează: „Este un predictor neglijat al succesului și al fericirii”

Semnele care arată că ești un părinte autoritativ: Acest stil de parenting a devenit tot mai popular, fiind recunoscut ca una dintre cele mai eficiente metode / FOTO: freepik.com @Addictive Stock

Semnele care arată că ești un părinte autoritativ: Acest stil de parenting a devenit tot mai popular, fiind recunoscut ca una dintre cele mai eficiente metode

Expert parenting: „Am descoperit ce fac diferit părinții copiilor cu inteligență emoțională ridicată: 7 strategii esențiale, observate după studierea a peste 200 de copii” / FOTO: freepik.com @nastyaofly

Expert parenting: „Am descoperit ce fac diferit părinții copiilor cu inteligență emoțională ridicată: 7 strategii esențiale, observate după studierea a peste 200 de copii”

pixel