Lucruri pe care psihologii recomandă să nu le împărtășești și să le păstrezi pentru tine
Data publicării:
Raluca Panțiru
Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Divertisment
O comunicare bună, adică una în care suntem deschiși și respectuoși, este baza multor relații interpersonale, de la relațiile de cuplu până la cele cu prietenii și familia.

Se întâmplă ca menținerea unei comunicări deschise să ne ajute să ne apropiem mai mult de ceilalți, precum și să creăm conexiuni cu adevărat profunde și intime.

Totuși, aceeași psihologie subliniază că, deși va fi întotdeauna recomandabil să fim deschiși și onești atunci când interacționăm cu ceilalți, există anumite lucruri pe care ar trebui să le omitem. Conform psihologilor, acestea sunt lucrurile pe care este recomandat să nu le împărtășim altora și să le păstrăm pentru noi înșine.

Citește și Ce nu trebuie să facă părinții! „Dacă faci asta, adultul va deveni iresponsabil și nu se va descurca în viața lui de zi cu zi”

Obiectivele noastre personale

Atunci când vrem să atingem un obiectiv, există oameni care sugerează să împărtășim scopul nostru cu ceilalți, atât pentru a primi susținere, cât și pentru a ne simți mai implicați în atingerea acestuia.

Cu toate acestea, psihologia a descoperit că a împărtăși obiectivele personale cu alții nu este cea mai bună idee. Atunci când spunem altora ce dorim să realizăm, creierul nostru eliberează dopamină și ne dă un sentiment de satisfacție, ca și cum am fi realizat deja ceea ce ne-am propus.

Această satisfacție momentantă poate influența motivația noastră originală de a face ceea ce ne-am dorit, făcându-ne, fără să realizăm, să scădem acele dorințe sau impulsuri pe care le aveam inițial pentru a face lucrurile.

Resentimentele din trecut

Probabil că toți am trăit vreodată o experiență care ne-a lăsat o senzație de furie sau resentiment față de altcineva. Fie că a fost un dezacord cu un coleg de serviciu sau o ceartă cu cineva din familie, uneori rămânem cu un gust amar.

În încercarea de a trece peste acea experiență, vorbim despre situație cu altcineva, pentru a ne descărca și a scăpa de acea „pietricică în pantof”.

Dar, atunci când vorbim despre acest subiect, constatăm că supărarea se reaprinde și nu reușim să eliberăm nimic, ba dimpotrivă.

 

 

SURSA FOTO: Freepik.com@branin

Se întâmplă ca, atunci când vorbim despre o experiență negativă sau vrem să o împărtășim cu altcineva, să intrăm într-un cerc vicios de ură din care este greu să ieșim, tocmai pentru că retrăim acele momente neplăcute.

Recomandarea este să învățăm să lăsăm lucrurile în trecut. Amintește-ți că nu putem schimba ceea ce s-a întâmplat, dar putem controla cum reacționăm și putem redirecționa mintea spre viitor.

Actele noastre de bunătate

Pentru aceasta nu este necesară prea multă explicație. A face un bine altora și a povesti despre acest lucru ne face să ne simțim bine cu noi înșine. Dar ceea ce poate că nu vedem este că a vorbi despre actele de bunătate pe care le-am realizat poate să ne facă să părem persoane egoiste sau care caută atenție.

Situația noastră economică

Subiectul banilor este unul care aproape întotdeauna devine complicat. În rândul colegilor, vorbitul despre salariu este considerat nepotrivit în multe țări, iar între prieteni, dacă diferențele financiare sunt semnificative, poate deveni un subiect care stârnește invidie și, în final, poate afecta prietenia.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Articole similare

Cele mai frumoase nume de fete care înseamnă „pur”

Alegerea numelui pentru o fetiță este un moment plin de...

Tot mai mulți părinți aleg acest prenume pentru fetițele lor

În alegerea numelui pentru un copil, mulți părinți...

Tradiții și legende de Sânziene

Pe 24 iunie, calendarul românesc marchează o zi cu dublă semnificație, una...



Cele mai noi articole

Top citite

Mai mulți elevi în clasă! Guvernul Bolojan pregătește schimbări importante în Educație: Crește și norma didactică cu 10%

Un nou tip de vacanță (scumpă!) atrage tot mai mulți părinți! Noua modă în parenting care întărește legătura părinte-copil

„Și profesorii au drepturi și trebuie să facă meditații!” Mesajul clar al ministrului Daniel David. Cere patru condiții

„Nu mai avem timp de experimente. Nu mai avem copii de sacrificat!” Prof. Cătălin Osiceanu trage semnalul de alarmă: „Cât o să țină legea lui Daniel David?”

pixel