”Mama, tata: eu de unde vin?” Iată originea legendei berzei care aduce bebeluși
Data publicării:
Fabulele și legendele identifică barza ca un animal de noroc, aducător de fertilitate. Mitul barzei care ține un mănunchi cu un copil înăuntru în cioc s-a născut lângă...

Cum îi explicăm unui copil mic, care nu este încă capabil să înțeleagă întregul proces de concepție, de unde a venit? Această întrebare apare în fața multor părinți mai ales când copiii încep să aibă vârsta cuprinsă între 3 și 5 ani. Epoca curiozității și multe motive! Vârsta la care copilul începe să descopere în mod conștient lumea, realizând cu adevărat spațiile și celelalte persoane din jurul său. În acest moment copilul își pune adesea părinților întrebarea fatidică: „dar eu de unde vin?”. Ei bine, tradiția spune că o pasăre albă splendidă, barza, oferă familiei o familie de pui, dar numai dacă acești părinți își doresc cu adevărat!

Dar de unde provine această legendă?

Barza albă (Ciconia Ciconia) a fost considerată un simbol al norocului și al prosperității încă din cele mai vechi timpuri. Legenda potrivit căreia aducea copiii în case, ținându-i în plisc și apoi coborât în ​​coșuri, s-a născut în țările Europei Centrale și de Nord. 

Așadar, mitul berzei care aduce copii în cioc este răspândită în întreaga lume. Povestea doar diferă puțin. În unele țări, nou-născutul e lăsat la întrarea în casă, în alte state, copilul e livrat prin coșul casei.

Legenda ne zice că poți lăsa dulciuri pe pervazul ferestrei, pentru a-ți face cunoscută dorința de-a deveni părinte, iar barza primește mesajul și se întoarce, la un moment dat, cu ciocul plin. Dacă adulții respectivi au deja copii, micuții îi pot cânta berzei astfel încât ea să fie bucuroasă să le aducă un frățior sau o surioară.

Una dintre cele mai vechi legende cu barza care aduce copii datează încă din Grecia Antică. Se pare că zeița Hera era foarte geloasă pe Regina Gerena (pentru că era extrem de frumoasă sau fiindcă avea o aventură cu Zeus, soțul Herei, povestea variază).

2. Fotografie... (pexels-medine-dilek-kizmaz-7160768-19181010_01663300.jpg)

Fotografie de la Medine Dilek Kizmaz/ Pexels

Indiferent de motiv, Hera voia răzbunare și, drept urmare, a transformat-o pe regină într-o barză, care să zboare cât mai departe de ei. Însă răul fusese deja făcut! Gerena făcuse un copil – care era, cel mai probabil, al lui Zeus – și, înainte de a-și lua zborul, l-a luat pe nou-născut în cioc și a plecat cu el peste mări și țări.  

Nu numai grecii aveau în mitologie berze asociate cu bebeluși. Egiptenii antici considerau barza un suflet prețios și, dacă apărea vreo barză pe cer când murea cineva, se spunea că sufletul celui decedat se reîncarnase în corpul unui copil nou-nouț.

Cert e că berzele au fost asociate întotdeauna cu ceva pozitiv. Unii spun că ele reprezintă puritatea în Orientul Mijlociu, familia, în Europa antică și norocul și fertilitatea, la americanii nativi. Berzele sunt prezente și în miturile asiatice, iar conotația lor e la fel de pozitivă. Iar în Japonia se spune că berzele aduc fericirea, după cum declară JA-tajima.

În Europa, mitul este nelipsit. Cultura slavă este plină de berze care aduc suflete nenăscute de pe tărâmul morților, din Vyraj mai exact, locul unde sufletele se odihnesc până revin pe pământ. În Germania medievală, berzele căutau sufletele copiilor nenăscuți pentru a-i duce la viitorii părinți.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Divertisment

Articole similare


Cele mai noi articole

Cresc alocaţiile de stat pentru copii de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, alocațiile de stat pentru...


Top citite
Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios”

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog

Cele mai frecvente comportamente ale părinților care îi fac pe copii să se simtă neiubiți. Ce spun psihologii despre aceste greșeli comune? / FOTO: freepik.com @standret

Cele mai frecvente comportamente ale părinților care îi fac pe copii să se simtă neiubiți. Ce spun psihologii despre aceste greșeli comune?

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!”

pixel