MANDALA: Stimulează concentrarea și creativitatea copiilor cu această tehnică tot mai promovată de către profesori
Data publicării:
Ce sunt mandalele? Și de ce este atât de important să încurajăm copiii să le coloreze? Iată toate răspunsurile de care aveți nevoie.

La prima vedere, mandalele pot părea pur și simplu a fi modele circulare, colorate, care conțin diferite forme. Dincolo de prima impresie pe care ne-o transmit, însă, trebuie să fim conștienți de originea lor, de semnificația lor și de importanța pe care o au în educația copilului tău.

Faptul este că mandalele sunt adesea folosite ca resursă educațională de un număr din ce în ce mai mare de profesori.

Rămâi cu noi pentru a descoperi beneficiile. Cine știe: sporindu-ți cunoștințele despre ele, ai putea decide să le incluzi în activitățile recreative pe care le împărtășești cu micuțul tău.

Pentru a vă oferi detaliile subiectului de care ne ocupăm astăzi, am decis să compunem acest articol folosind o structură de întrebări și răspunsuri.

Ce sunt mandalele?

În religiile budiste și hinduse, mandalele sunt modele care reprezintă simbolic atât macrocosmosul (universul în totalitatea sa), cât și microcosmosul (eul interior conceput ca un întreg).

Conform acestor doctrine, desenele cu mandale au o formă circulară și sunt înscrise în interiorul unei figuri dreptunghiulare. Spațiul circular este considerat sacru și are întotdeauna o locație concentrică: cu alte cuvinte, în centrul pătratului sau dreptunghiului. În acest fel, transmite o idee de perfecțiune.

Acest design folosește caracteristicile circumferinței în avantajul său: toate punctele sale sunt la aceeași distanță de centru. În acest fel se sugerează, de asemenea, că mandala este în armonie cu natura și reprezintă eterna întoarcere a ciclurilor naturale.

De ce este important să stimulăm copilul să coloreze mandale?

Conform teoriilor celor care le-au studiat și le folosesc în învățăturile lor, mandalele stimulează concentrarea, creativitatea și originalitatea în ideile pe care copilul le poate avea în viitor.

2. Fotografie... (pexels-alesia-kozik-7182282_25376500.jpg)

Foto: Alesia Kozik/ Pexels

De asemenea, ele favorizează dezvoltarea psihomotorie prin dexteritatea în culegerea și manipularea culorilor, postura adoptată, poziția brațului, întărirea controlului muscular și motricitatea fină în toată extinderea sa.

Încercând să nu depășești marginile imaginii de colorat, alegând nuanța dintr-o gamă de culori și depunând tot efortul și concentrarea în această sarcină dezvoltă creierul și abilitățile cognitive ale copilului.

Desenarea mandalelor oferă copilului posibilitatea de a se familiariza cu simbolurile și geometria. În plus,  îl încurajează să se relaxeze și este ideal pentru a-și calma hiperactivitatea și nesupunerea,  în cazul micuților cu aceste caracteristici.

Cum pot obține mandale pe care copilul meu să le coloreze?

Pe Internet găsești un număr mare de site-uri care oferă mandale pe care le poți tipări și oferi copilului tău în momentele recreative.

Există o tehnică specială de desenat mandale?

Nu. Copilul tău poate desena dintr-o parte în alta, de sus în jos sau în orice alt mod dorește.  Singurul lucru important, atunci când vine vorba de colorarea mandalelor, este să îi permită să se exprime liber, dând frâu liber imaginației sale. Lasă-l să-și exprime gusturile și concepțiile estetice.

Va alege și amesteca culorile care i se pare cele mai potrivite și va folosi cărbune, creioane colorate, pasteluri sau acuarele deoarece preferă să dea forma nuanțelor sale.

Mandale ca resursă educațională

Mandalele pot crește stima de sine a copilului tău. În acest scop, vă recomandăm un loc în casă unde să le puteți agăța. În acest fel, ele pot fi apreciate de întreaga familie și de vizitatorii trecători.

Spune-i copilului tău cât de fericit ești de fiecare dată când termină unul. În acest fel îl vei face să se simtă mândru de munca sa și de abilitățile sale creative.

Profită de această oportunitate și împărtășește-ți evaluările. Întrebați-i părerea despre ce culoare să folosiți într-un anumit spațiu.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Divertisment

Articole similare

Planifică eficient timpul liber al copilului: Sfaturi utile

Timpul liber al copiilor este o oportunitate valoroasă...



Cele mai noi articole

DC Conducem: Lecţie de educaţie rutieră pentru copii

Titi Aur, instructor de conducere defensivă, vine cu...


Top citite
Foto: Freepik@freepik

„Dacă, Doamne ferește, s-ar da așa ceva la BAC, nu ar mai lua nimeni examenul”, spune Prof. Mariana Badea

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / FOTO: freepik.com @wavebreakmedia_micro

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / VIDEO

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung / FOTO: freepik.com @EyeEm

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / FOTO: freepik.com@ zinkevych

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ: „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / VIDEO

pixel