„Iubește-ți copilul! Nu este nimic mai dăunător pentru el decât să simtă că nu-ți pasă”, avertizează experții în parenting: „Rămân cicatrici pe viața!”
În acest articol vom vorbi despre traume din perspectiva unui adolescent. Traumele, fie că sunt emoționale, psihologice sau fizice, pot lăsa urme adânci și pot influența comportamentul și starea de bine a unui adolescentpe termen lung, iar identificarea semnelor care sugerează că ai putea avea traume este un prim pas important în procesul de vindecare.
Despre acest lucru a vorbit un adolescent într-un video postat pe un canal de socializare:
”Am vorbit cu un terapeut și mi-a spus asta: Sunt 4 semne care îți arată că ai traume și care crezi că fac parte din personalitatea ta. Și primul semn mi-a spus ă e acesta: te scuzi chiar și atunci când nu ai făcut nimic greșit. Asta pentru că ai fost întotdeauna învinovățit chiar și atunci când nu era vina ta. Al doilea semn, mi-a spus că... nu ceri niciodată ajutor și ți-e greu să faci asta pentru că ești obișnuit să te descurci singur, pentru că nu a existat niciodată cineva pe care te baza. Al treilea semn este că nu îți amintești bine copilăria ta și nu pentru că ai o memorie proastă, ci pentru că creierul tău a îndepărtat acele amintiri care te-au rănit, pentru a te ajuta să supraviețuiești. Și ultimul semn... mi-a spus că accepți cu greu complimentele și nu pentru că ești modest, ci pentru că tu nu crezi în acele complimente”, a mărturisit adolescentul, pe numele său Darius.
Mărturisirea lui video a stârnit o serie de comentarii interesante:
Utilizator George: ”M-am regăsit în 3 dintre cele 4 semne”.
Ultilzator MENA: ”Câtă dreptate are copilul ăsta... Doamne dă-i sănătate pe unde o să meargă”.
UtilizatorJustMe: ”Am toate semnele, dar nu cer niciodată scuze când nu simt că nu am dreptate...Fără terapeut, bunicul mi-a spus asta”.
Utlizator Costi: ”Mă regăsesc în toate 4 și de asta stau în mare parte singur și ÎNCERC să par dur și în același timp bine”.
Utilizator Florica Ionescu121: ”Cât pot fi de traumatizată!!! abia acum am aflat...”
Fotografie de la Cottonbro Studio/ Pexels
Identificarea semnelor de traumă și căutarea ajutorului adecvat sunt pași importanți în procesul de recuperare. Este esențial să nu te simți rușinat sau jenat de a cere ajutor, ci să îți acorzi șansa de a trăi o viață mai echilibrată și mai împlinită.
Caută ajutor profesional: Terapia cu un psiholog sau psihoterapeut specializat în traume poate fi extrem de utilă.
Învață tehnici de gestionare a stresului: Practicarea tehnicilor de relaxare, cum ar fi meditația, respirația profundă sau yoga, poate ajuta la reducerea anxietății și a stresului legat de traumă.
Construiește o rețea de suport: Vorbește cu persoane de încredere din viața ta despre ceea ce simți și caută suport emoțional. Participarea la grupuri de suport pentru persoane cu traume poate fi de asemenea benefică.
Fii blând cu tine însuți: Recunoaște că procesul de vindecare poate fi lent și că este important să îți acorzi timp și răbdare. Ai grijă de tine și de nevoile tale emoționale și fizice pe parcursul acestei călătorii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Temele pentru acasă sunt o...