Medicament INTERZIS: De ce să nu dai copilului niciodată aspirină
Data publicării:
Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Probleme de sanatate
De ce este contraindicată utilizarea aspirinei copiilor? Ce consecințe poate avea? 

Aspirina este un medicament antiinflamator nesteroidian. Ajută la ameliorarea durerii și la reducerea febrei.  Ingredientul activ este acidul acetilsalicilic, care are acțiune antiinflamatoare și antipiretică. Trebuie știut că poate crește riscul de sângerare, deoarece acționează ca un inhibitor al agregării trombocitelor.  

Dar de ce este contraindicată utilizarea lui la copiii sub 16 ani? Motivul este că această substanță  este asociată cu o complicație rară, dar, în același timp, foarte gravă. Această complicație poate apărea în timpul varicelei și gripei și se numește sindromul Reye. 

De ani de zile, medicii pediatri sfătuiesc să nu se administreze aspirina în caz de febră la copil, deoarece tratamentul nu este necesar pentru aceasta, ci mai degrabă pentru starea de rău pe care o provoacă. În acest sens, există și alte medicamente indicate pentru ameliorarea simptomelor. Pediatrul va prescrie cel mai potrivit tratament. 

Aspirina pentru copii și sindromul Reye

În 1963, R. Douglas Reye, un patolog australian, a identificat un sindrom pediatric rar, dar foarte grav. Cu acest sindrom, ficatul și creierul copiilor care sufereau de o infecție virală au fost serios compromise, atât de mult încât viața lor a fost chiar în pericol. Acest sindrom, numit Sindrom Reye, este studiat de ani de zile de medici, dar nu au reușit să identifice cauza. 

În prezent, există diverse studii care leagă Sindromul Reye de utilizarea medicamentelor care conțin salicilați, printre acestea se numără, de exemplu, acidul acetilsalicilic. Apariția acestui sindrom la copii este deci legată de administrarea de aspirină.  

Sindromul Reye afectează în principal copiii între 4 și 14 ani

Simptomele acestuia se adaugă celor la care este supus copilul din cauza procesului viral de care suferă, care poate fi gripa sau varicela. Cele mai frecvente sunt: ​​vărsături, diaree, somnolență și iritabilitate.  

Copilul poate deveni confuz, poate avea slăbiciune musculară, poate suferi convulsii și își poate pierde cunoștința. Prin urmare, dacă în timpul unei infecții virale sau la scurt timp după depășirea acesteia, aceste simptome apar la copilul dumneavoastră și i-ați administrat medicamente care conțin salicilați, precum aspirina, va trebui să vă adresați imediat medicului dumneavoastră.

Tratament

Majoritatea copiilor cu sindrom Reye se vindecă, dar în lipsa unui tratament corespunzător pot apărea complicații grave, printre care se numără și decesul. Alte complicații ale sindromului sunt diabetul insipid, insuficiență respiratorie, insuficiență renală, pancreatită etc. 

Singurul tratament este să se mențină copilul hidratat și monitorizat. Prognosticul acestui sindrom s-a îmbunătățit foarte mult în ultimii ani, în primul rând datorită cunoașterii mai bune a acestuia, care a făcut posibilă diagnosticarea precoce și, în al doilea rând, tocmai pentru că aspirina nu se mai administrează copiilor.  

Din fericire, sindromul Reye este rar, dar atunci când apare afectează mai ales copiii cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Tagurile articolului: acidul acetilsalicilic  aspirina  copii  medicament  sindromul reye 

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite

Mai mulți elevi în clasă! Guvernul Bolojan pregătește schimbări importante în Educație: Crește și norma didactică cu 10%

„Și profesorii au drepturi și trebuie să facă meditații!” Mesajul clar al ministrului Daniel David. Cere patru condiții

„Crește norma didactică cu 2 ore!” Premierul Ilie Bolojan, anunț pentru profesori: „Statul va face niște economii care vor fi redirecționate tot către zona de educație”

„Am ajuns să fim bone, nu dascăli!” După 24 de ani în învățământ, o profesoară demisionează: „Noua generație de părinți a distrus orice urmă de respect pentru educație”

pixel