Modalități prin care îți poți ajuta copilul să devină mai independent
Data publicării:
Ca părinți, toți putem fi de acord că învățarea independenței copiilor noștri este importantă pentru dezvoltarea lor pe termen lung.

Desigur, ne dorim ca aceștia să crească și să devină responsabili și autosuficienți. Dar de ce este atât de greu să-i lăsăm să meargă pe drumul lor?

„Există un instinct natural de a proteja copiii de tristețe, eșec și dezamăgire”, spune Joanna Seidel, terapeută de familie și copil, fondatoare și director clinic al Toronto Family Therapy.

Însă copiii trebuie să fie provocați să dezvolte perseverența, autosuficiența și abilitățile necesare pentru a fi complet independenți într-o zi.

Citește și Ce este „parentingul leneș”. „Facem acest lucru în numele iubirii, pentru că vrem să-i ajutăm pe copii. În realitate le facem un mare rău”

Din fericire, există multe lucruri mici și simple pe care le poți face în fiecare zi pentru a ajuta copilul să învețe independența.

Încurajează abilități de îngrijire personală

„Permițând copiilor să se spele pe dinți singuri este un început grozav”, spune Seidel. Copiii mici pot fi, de asemenea, încurajați să își aleagă hainele pentru școală, să se îmbrace singuri și să își perieze părul.

De asemenea, pot ajuta la spălarea corpului în baie sau duș.

Munci simple în gospodărie

Sursa foto: freepik.com@senivpetro

Un alt mod de a oferi copiilor responsabilități gestionabile este prin treburile casnice simple.

Un copil de doi ani poate ajuta, de exemplu, să scoată rufele din uscător, în timp ce un copil de opt ani poate să te ajute să împăturești hainele și să le pună la locul lor. Copiii se pot bucura și de activități precum aspiratul, golirea mașinii de spălat vase sau aranjarea patului.

Unii copii se bucură și să ajute în bucătărie, iar de la o vârstă fragedă pot ajuta la spălarea legumelor sau ruperea salatei pentru o salată, de exemplu.

Copiii mai mari pot pune masa, în timp ce adolescenții pot ajunge să facă deserturi sau chiar să pregătească mese întregi cu un minim de ajutor din partea părinților.

Oferă alegeri și libertăți (în limitele stabilite)

Copiii de toate vârstele au nevoie de oportunități de a lua decizii, iar permiterea lor de a face alegeri este un mod important de a-i împuternici, de a le construi încrederea și de a le cultiva un sentiment de responsabilitate.

Când sunt foarte mici, alegerea poate fi ce vor pune în pachetul lor de școală sau ce vor viziona în seara de film în familie.

Ține cont de faptul că unii copii pot deveni copleșiți dacă au prea multe opțiuni, așa că este util să le oferi câteva alegeri și să-i lași să decidă.

Lasă-i să experimenteze 

Pe măsură ce copiii cresc, trebuie să-i lăsăm să preia mai multe sarcini și responsabilități care vin cu riscuri mai mari, știind că nu vor reuși întotdeauna.

Este posibil să se întrebe dacă pot face față și acest lucru este în regulă.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Parenting

Articole similare

La ce vârstă recunoaște bebelușul bunicii?

În funcție de frecvența vizitelor lor, un bebeluș va...



Cele mai noi articole

Top citite
Acest nume de fată de origine greacă va fi unul dintre cele mai alese în 2025 / FOTO: Freepik.com@freepic.diller

Acest nume de fată de origine greacă va fi unul dintre cele mai alese în 2025

De la cine moștenește copilul succesul educațional? Un studiu de amploare al UCL, efectuat pe 40.000 de perechi de părinți și copii, și-a prezentat concluziile / FOTO: freepik.com @syda_productions

De la cine moștenește copilul succesul educațional? Un studiu de amploare al UCL, efectuat pe 40.000 de perechi de părinți-copii, și-a prezentat concluziile

Daniel David, despre ce materii noi ar trebui introduse în școli: „Mi se pare o greșeală toată atitudinea din ultimii ani! Hai să predăm un pic altfel” / FOTO: freepik.com @oksix

Daniel David, despre ce materii noi ar trebui introduse în școli: „Mi se pare o greșeală toată atitudinea din ultimii ani! Hai să predăm un pic altfel”

Copiii care au relații proaste cu mamele lor au aceste comportamente / Foto: Freepik.com@shurkin_son

Copiii care au relații proaste cu mamele lor au aceste comportamente

pixel