Modificări făcute de Ministerul Educației cu privire la creditul transferabil
Data publicării:
Ministerul Educației scade la 12 numărul minim de ore didactice necesare pentru un credit transferabil, la nici jumătate de an de la stabilirea regulilor – proiect.

Metodologia de acordare a creditelor de studii transferabile în învățarea pe tot parcursul vieții, intrată în vigoare la începutul acestui an, va suferi modificări, potrivit unui proiect de ordin pus în consultare publică de Ministerul Educației. Acesta prevede o scădere la 12 a numărului minim necesar de ore didactice pentru un credit transferabil în educația și formarea profesională.

Sunt eliminate, totodată, pragurile de timp stabilite pentru pregătirea individuală și pentru orele didactice, pentru un credit în învățământul superior, pragurile fiind înlocuite cu o recomandare de alocare a timpului.Scăderea numărului de ore didactice minim necesare rezultă dintr-o împărțire mai flexibilă pentru orele didactice și cele de studiu individual, pentru un credit transferabil în educația și formarea profesională, potrivit Edupedu.

Iar proiectul – care introduce normativ și un total de 1500-1800 de ore didactice și individuale pentru un an universitar –  elimină cu totul articolul ce prevede că transferul de credite poate fi operat dor la nivelul aceluiași ciclu de studii și același domeniu, precum și instituțiile și programele între care se recunosc și se transferă creditele.

Ministerul Educației nu oferă o fundamentare pentru schimbările din proiect

Astfel, ordinul în vigoare prevede că un credit în învățământul superior, cuantificând 28-30 de ore de pregătire, cuprinde 14-15 ore de pregătire universitară – ore didactice și 14-15 ore de studiu individual.

Proiectul de ordin pus acum în consultare coboară limita inferioară a numărului de ore de pregătire pentru un credit de la 28 la 25 de ore. Și elimină pragurile de 14-15 ore pentru fiecare tip de pregătire, praguri înlocuite cu o recomandare: „ se recomandă ca numărul orelor de pregătire individuală să fie egale sau mai mare ca cel al orelor didactice.”

Același proiect stabilește o împărțire mai flexibilă a orelor didactice, respectiv de studiu, pentru volumul de muncă alocat pentru un credit transferabil în educația și formarea profesională. Până acum, ordinul în vigoare prevedea un număr fix de 30 de ore în total, pentru un credit, împărțit în 15 ore didactice și 15 ore de studiu. Acum, creditul transferabil presupune un volum de muncă „de 25-30 de ore”, împărțit în 12-15 ore didactice, iar „restul, până la 25-30 de ore” – reprezintă timp de studiu individual.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Stiri

Articole similare

Desființarea inspectoratelor școlare a fost amânată

Guvernul a decis să amâne desființarea inspectoratelor...

OFICIAL. Când are loc examenul de titularizare

Proba scrisă a examenului de Titularizare 2025,...



Cele mai noi articole

Top citite
O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării / FOTO: freepik.com@jannoon028

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni” / FOTO: freepik.com @Creative Design 788

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice / FOTO: freepik.com@freepik

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine / FOTO: freepik.com @smokewree928

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine

pixel