Modul în care vă educați copiii le influențează sănătatea mintală? ACEASTA este forma ideală de parenting
Data publicării:
Când un copil are probleme sau dificultăți în dezvoltarea lui sunt evaluate multe aspecte. Unul dintre ele este stilul parental. În ce măsură modul în care părinții relaționează cu copiii lor influențează aceste modificări?

Stilurile educaționale sau parentale, felul de a înțelege parentingul s-au schimbat atât de substanțial în ultimele decenii încât este suficient să te uiți la paginile unei cărți vechi sau să te uiți la un film mai vechi pentru a realiza că părinții de acum nu au nimic în comun cu cei de dinainte.

Această schimbare a relațiilor părinte-copil este vizibilă în multe domenii, dar este interesant să ne uităm și la impactul ei asupra sănătății mintale a minorilor.

Citește și „Tata sau mama? De la cine moștenește copilul inteligența. „Este deștept ca tine”

De altfel, medicii psihiatri pentru copii și adolescenți investighează de multă vreme dacă stilul parental sau educațional menținut de părinți poate preveni sau, dimpotrivă, favoriza unele probleme de sănătate mintală la copii sau unele modificări ale dezvoltării acestora.

Adică dacă modul în care te relaționezi cu copiii tăi acționează ca un protector sau declanșator al acestor circumstanțe.

 

Cum pot influența diferitele stiluri educaționale

Sursa foto: freepik.com@userkece

Pentru a răspunde la întrebarea anterioară, Unitatea de Psihiatrie a Copilului și Adolescentului a Clínica Universidad de Navarra (CUN) și-a propus să studieze în profunzime dacă ipoteza generală folosită în acest subiect este adevărată sau nu.

În acest sens, vor analiza în special stilurile permisiv-supraprotectiv, autoritar-punitiv și asertiv.

Punctul său de plecare este să știm dacă aceste stiluri ar putea influența apariția unor psihopatologii precum anxietatea, depresia, tulburările de comportament, tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) sau tulburările de alimentație la copii.

Vezi și „Iată ce cuvinte sunt la fel de importante pentru copilul tău ca „te iubesc”. „Noi ne încurajăm copiii să se valorizeze, mai ales când au dificultăți?”

Stilul permisiv-supraprotector.

Cercetătorii emit ipoteza că „stilul permisiv este asociat cu mai multe tulburări de anxietate și depresie la copii”, comentează dr. Azucena Díez, directorul Unității de Psihiatrie a Copilului și Adolescentului din cadrul CUN, pentru Hola.com.

Sunt părinți care tind să sufere și de anxietate și încearcă să prevină ceva negativ copiilor lor, motiv pentru care sunt foarte la curent cu tot ceea ce fac și, prin urmare, încurajează apariția anxietății sau evitarea situatiilor potential periculoase, spune expertul.


Stilul autoritar-punitiv.

Acest stil, foarte des întâlnit în trecut, nu mai este atât de comun, dar doar priviți înapoi pentru a vedea că era predominant în multe case unde regulile erau guvernate de „ordine și comandă”.

„Stilul autoritar este în prezent neobișnuit, așa-zisul inconsecvent sau pseudo-autoritar fiind mai frecvent.

Ce probleme poate cauza copiilor? De obicei contribuie la apariția unor comportamente provocatoare, deoarece acestea primesc constant amenințări care nu sunt urmate”, avertizează el.

Stilul asertiv.

Sursa foto: freepik.com@bluefish_ds

Ar fi forma ideală de parenting și cea care ar proteja minorii de apariția celor mai frecvente probleme psihologice, lucru pe care cercetătorii vor să-l confirme în studiul lor.

„Părinții asertivi își mențin ierarhia și le-au spus în mod clar copiilor lor ce pot și nu pot face”, spune dr. Sara Antón, specialist în Unitatea de Psihiatrie a Copilului și Adolescentului din cadrul CUN și responsabil pentru studiu.

„În aceste cămine, în același timp, copiii își pot transmite punctele de vedere și știu că sunt auziți.

Părinții își mențin întotdeauna autoritatea în cadrul familiei, dar fără a cădea în autoritarism sau permisivism", clarifică specialistul.

Stiluri educaționale ale părinților

Sursa foto: freepik.com@senivpetro

Pe lângă examinarea stilului educațional în general, cercetătorii doresc să evalueze eventualele diferențe de parenting între tată și mamă, „pentru că dezacordul generează stres și reduce eficacitatea măsurilor educaționale la copii”, spune dr. Díez.

De asemenea, este important de observat modul în care ambii părinți se relaționează, deoarece acest lucru are un impact clar asupra copilului sau adolescentului.

În acest sens, ei au în vedere să evalueze, de exemplu, „ce efect are dacă copilul crede că părinții lui nu se iubesc sau că acasă este o atmosferă proastă”, adaugă psihiatru.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Comportamente si Emotii

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării / FOTO: freepik.com@jannoon028

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni” / FOTO: freepik.com @Creative Design 788

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice / FOTO: freepik.com@freepik

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine / FOTO: freepik.com @smokewree928

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine

pixel