Momentul-CHEIE în care copiii chiar au NEVOIE de părinți. Alexandra Șerb: „Acolo punem bazele acelor tipare cu care ei pleacă în viață” / VIDEO
Data publicării:
Coach transformațional pentru părinți Alexandra Șerb, cunoscută și ca „Mamă la pătrat” , a vorbit la Părinți Prezenți despre momentul-cheie în care copiii chiar au nevoie de părinții lor.

Potrivit Alexandrei Șerb, „copiii au nevoie de noi tot timpul să fim prezenți”, însă a ales un moment-cheie în care copiii chiar au nevoie de părinți și în care chiar facem o diferență dacă suntem acolo pentru ei. Experta subliniază importanța modului în care părinții gestionează acele momente critice, afirmând că prin modul în care ne raportăm la copil, cum conținem emoțiile și suntem prezenți pentru ei, punem bazele dezvoltării emoționale a copiilor. 

„Copiii au nevoie de noi tot timpul să fim prezenți. Asta este clar! Dar, dacă ar fi să aleg un moment-cheie în care ei chiar au nevoie de noi și în care chiar facem o diferență, este momentul acela când copilul se simte copleșit de emoție. Deci, atunci când copilul face o criză, când face un tantrum, când este copleșit de emoții. Pentru că noi acolo, prin felul în care noi ne raportăm la el, prin felul în care noi conținem emoțiile, în care suntem prezenți pentru el atunci, noi punem bazele dezvoltării lui emoționale. Noi, practic, îl învățăm despre cum să se raporteze la relații, despre cum să se raporteze la emoțiile lui. Noi, acolo, prin felul în care conținem și suntem prezenți pentru ei, punem bazele acelor tipare cu care el pleacă în viață.

Dacă ar fi așa să mă gândesc ce înseamnă să fii prezent pentru copil atunci, înseamnă să-mi văd disconfortul meu și disconfortul copilului și să fac o diferențiere. Asta e farfuria mea cu emoții și asta e farfuria copilului cu emoții. Eu simt un disconfort și se întâmplă să ne vină să fugim ori să ne luptăm. Sunt răspunsuri la fel de valide, fiecare reacționează diferit și important este să ne vedem acel disconfort prima dată și să nu-l amestecăm cu al copilului. Nu să nu-l avem, nu să nu mă simt în disconfort, e ok să mă simt în disconfort când copilul meu face o criză, dar e important să nu-l amestec cu al lui și să nu-l fac pe simtă vinovat de ce simt eu, să nu-l fac responsabil de emoțiile mele.

Apoi, ce se mai întâmplă când sunt un părinte prezent? Pot să văd dincolo de comportamentul copilului, pentru că eu practic văd un copil care face o criză. E important să văd haosul din interiorul lui, cât de dezorientat este, cât de mare e copleșeala pentru el, nu să mă priponesc în suprafață și să văd că el lovește sau trântește sau țipă pentru că alea sunt de fapt manifestările emoționale și ne ajută să facem diferența asta între emoție și comportament, a spus Alexandra Șerb la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro.

Citește și Cât timp să le dedicăm copiilor? Alexandra Șerb: „E mai important să petrec ATÂT, dar să fie de calitate, decât toată ziua și să fiu copleșit!” / VIDEO

Alexandra Șerb: „Trebuie să știu ce fac eu pentru mine, ca apoi să să știu ce să fac și pentru copil”

Potrivit Alexandrei Șerb, accentul ar trebui pus pe învățarea reglării emoționale atât pentru părinți, cât și pentru copii. Ea subliniază că este important să știm cum să ne reglăm atunci când simțim disconfort, mai ales în situațiile tensionate precum tantrumurile copiilor. 

Ne ajută să învățăm să ne reglăm pe noi și pe copiii noștri. E foarte important ce fac eu cu emoțiile mele, cu corpul meu când simt disconfortul acesta când copilul face un tantrum. După ce eu învăț să-mi fac asta pentru mine, pentru că eu dacă sunt dereglat emoțional nu pot să-mi ajut copilul să să se calmeze, din starea aia nu reușesc, și atunci trebuie să știu ce fac eu pentru mine, ca apoi să să știu ce să fac și pentru copil.

Și ne ajută foarte mult activitățile senzoriale. De exemplu, dacă eu simt furie să fac ceva cu corpul meu pentru a scoate acea energie cu care vine furia. Poate să însemne să să sar, să alerg, să fac niște niște mișcări. Foarte importantă este stimularea olfactivă! Dacă am o aromă puternică, lavanda de exemplu, ajută foarte mult la reglarea sistemului nervos pentru că simțurile sunt conectate la sistemul nervos. De fapt, organele de simț sunt cele care preiau informația din mediu și le duc către creier. Și eu dacă le stimulez plăcut pe ele practic ajung să ating acea stare de siguranță. De aceea e atât de important să le stimulăm plăcut, pentru că transmit informația către creier că sunt în siguranță. Și mai e stimularea auditivă, sunete din natură. Sunt foarte multe modalități”, a mai punctat „Mamă la pătrat”.

Urmăriți emisiunea integral:

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Invitati si Interviuri

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Un expert în traumele copilăriei „imploră” părinții să nu mai facă 12 lucruri: „Comportamentele astea pot induce frica permanentă!” / FOTO: freepik.com @julliafedorova

Un expert în traumele copilăriei „IMPLORĂ” părinții să NU mai facă 12 lucruri: „Comportamentele astea pot induce frica permanentă!”

Obiceiurile „minuscule” care îl vor face pe copilul tău să te respecte, potrivit dr. Shefali: „NU poate fi impus, el trebuie câștigat!” / FOTO: freepik.com @dmytro_sidelnikov

Obiceiurile „minuscule” care îl vor face pe copilul tău să te respecte, potrivit dr. Shefali: „NU poate fi impus, el trebuie câștigat!”

Răzvan Vasile spune care este „cea mai performantă metodă de a educa un copil”: „Eu asta le recomand părinților!” / FOTO: freepik.com @standret

Răzvan Vasile spune care este „cea mai performantă metodă de a educa un copil”: „Eu asta le recomand părinților!”

Părinții care cresc copii „performanți” îi pot condamna, fără intenție, la eșec. Dr. Shefali atrage atenția: Se vor „destrăma” la vârsta de 20 de ani! / FOTO: freepik.com @Ambreen

Părinții care cresc copii „performanți” îi pot condamna, fără intenție, la eșec. Dr. Shefali atrage atenția: Se vor „destrăma” la vârsta de 20 de ani!

pixel