10 urături deosebite pentru copii de Anul Nou, inspirate din tradițiile populare și adaptate pentru cei mici
Un pas fundamental pentru ca copiii să învețe despre mediul și viața lor este prin joc. Este obișnuit să-i vezi pe cei mici jucând rolurile a ceea ce sunt familiarizați; adică tatăl, mama, profesorul, super-eroii televiziunii. Cu toate acestea, mulți părinți se întreabă de ce copiii se prefac a fi animale.
Trebuie să înțelegem că alegerile pe care copilul le face atunci când participă la așa-numitele jocuri de rol au foarte mult de-a face cu sentimentele sale, cu interesele sale și cu intenția lui de a-l înțelege pe celălalt. În cele mai multe cazuri, acest lucru este legat de admirație.
Faptul ca copiii să se prefacă a fi altcineva sau să se distreze crezând că sunt un câine sau o pisică este una dintre cele mai comune acțiuni pentru ei. Dorința de a fi o altă persoană face parte dintr-o dorință de cunoaștere bazată pe experimentare și empatie.
Desigur, aceasta este una dintre cele mai ușoare modalități de a înțelege și de a recrea ceea ce se întâmplă în jurul copilului. Datorită aplicării acestui mod de joc, adulții pot descoperi trăsăturile cheie de personalitate ale copilului.
Foto: Ksenia Chernaya/ Pexels
Acum, jocul pentru a fi altcineva nu este o acțiune exclusivă pentru copii. Există o mare varietate de jocuri de societate pentru adulți în care scopul distracției este să încerce să reprezinte personajul care le este atribuit în cel mai fidel mod.
La fel, dacă vom aprofunda mai mult în domeniul psihologiei, vom găsi exemple multiple de comportamente, uneori greșite, legate de imitație.
Este clar că jocul și imitarea oamenilor, aptitudinilor, profesiilor și ființelor reale sau imaginare îi atrage foarte mult pe cei mici din casă. Dar ce se întâmplă când alegerea copilului este aproape exclusiv un rol animal?
În principiu, trebuie să înțelegem că, datorită tandreței pe care o inspiră animalele, noi adulții ne bombardăm în mod constant copiii cu imagini, povești, jucării și chiar referiri la câini, urși, iepuri etc.
De fapt, unele dintre primele fraze pe care le învățăm copiilor împreună cu „mami”, „tati” sau „bebe” sunt „Bau, Bau!”, „Miau!” sau „Ham!”. Acest lucru are sens dacă înțelegem cât de ușor poate fi să repeți onomatopeele și, la rândul său, să-l învățăm pe cel mic despre natura din jurul nostru.
Foto: Liliana Drew/ Pexels
Pe de altă parte, se știe că, în aproape toate programele pentru copii, protagoniștii sunt animale umanizate care vorbesc, gătesc, merg la serviciu și la școală.
Din această supraexcitare putem deduce că copilul idealizează animalele la fel ca supereroii. Din acest motiv vrea să recreeze ceea ce pentru el sunt aventuri ale unor jocuri de ființe cu care se simte enorm de familiar.
Un alt motiv pentru care un copil vrea să se joace în rol de animal este libertatea pe care o oferă aceste tipuri de personaje. Când copiii sunt învățați bunele maniere se fac analogii cu a fi dezordonat sau murdar și atașamentul animalelor față de aceste comportamente.
Copiii s-ar putea simți brusc încordați că trebuie să urmeze reguli precum să stea bine, să nu țipe și să nu atingă podeaua. Dimpotrivă, a putea reprezenta un animal le oferă acea libertate absolută.
Dacă joacă câine sau pisică, vor putea să sară și să alerge și să fie în contact cu iarba; dacă joacă urs, pot fi morocănos. Pe scurt, acest lucru le oferă un univers de posibilități distractive.
Pe lângă distracție, beneficiile jocului cu animale pot fi observate în practica dezvoltării limbajului non-verbal. Această îmbunătățire apare atunci când încearcă să comunice ca și cum ar fi un câine sau o pisică, ceea ce generează și o creștere a dezvoltării lor cognitive.
În sfârșit, este bine să lămurim că, deși este clar că jocurile de rol cu animalele aduc multiple beneficii dezvoltării copilului, dacă copilul ia o atitudine obsesivă și încetează să mai vadă diferența dintre realitatea și ficțiunea jocului, ar trebui să fie de către un specialist în psihologie să vă studieze cazul într-un anumit mod.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Experții de la Universitatea...
Toți părinții știu cât de des...