Multitasking digital: Ce este și cum afectează copiii? Provoacă modificări în structura creierului micuților, atrag atenția specialiștii
Data publicării:
Multitasking-ul digital poate avea un impact negativ asupra creierului copiilor aflați în plină dezvoltare. Cercetările arată că efectuarea simultană a mai multor activități digitale poate provoca modificări în structura creierului, afectând atenția, autocontrolul și luarea deciziilor.

Vara, cinci după-amiază, doi copii stau întinși pe canapea, se uită la televizor și, în același timp, unul se joacă cu tableta și celălalt cu consola de jocuri: aceasta scenă se repetă, zi de zi, în multe case. Multitasking-ul devine modul obișnuit de divertisment pentru copii, care petrec 40% din timpul lor digital făcând mai multe activități simultan, potrivit unui raport al Common Sense Media.

Dar este ceva pozitiv pentru dezvoltarea lor sau le poate dăuna? Experții de la Qustodio, liderul mondial în securitate și bunăstare digitală pentru familii, au aprofundat această problemă și i-au analizat principalele probleme.

Citește și Cele șapte momente în care NU ar trebui să le dai copiilor ecrane: „Prima generație care este crescută cu dispozitive”

Ce impact are multitasking-ul digital asupra creierului minorilor?

2. -imagine fara descriere- (multitasking-digital-ce-este-si-cum-afecteaza-copiii-provoaca-modificari-in-structura-creierului-micutilor--atrag-atentia-specialistii-2_41232200.jpg)

SURSA FOTO: freepik.com @master1305

Creierul copiilor este în plină dezvoltare și este deosebit de sensibil la efectele multitasking-ului digital. Unele cercetări au arătat că efectuarea mai multor activități digitale în același timp provoacă modificări în structura creierului care afectează atenția, autocontrolul și luarea deciziilor.

De asemenea, s-a demonstrat că menținerea multitasking-ului digital pe intervale lungi de timp este legată de o reducere treptată a mecanismelor de control cognitiv, cum ar fi reținerea impulsurilor, comutarea eficientă între sarcini și menținerea concentrării. Aceasta înseamnă că multitasking-ul digital poate avea consecințe pe termen lung asupra dezvoltării funcțiilor executive la copii.

În plus, studiile arată că multitasking-ul cu media în timpul procesului de învățare poate avea un impact negativ asupra rezultatelor academice. Fragmentarea atenției și incapacitatea de a se concentra asupra unei singure sarcini pot duce la o scădere a performanței școlare și la dificultăți în înțelegerea și reținerea informațiilor.

Vezi și Cum se pot integra corect ecranele în rutina copiilor? Câțiva pași pe care părinții ar trebui să-i urmeze

Tactici pentru a promova un comportament digital mai sănătos în rândul copiilor

3. -imagine fara descriere- (multitasking-digital-ce-este-si-cum-afecteaza-copiii-provoaca-modificari-in-structura-creierului-micutilor--atrag-atentia-specialistii-3_78282800.jpg)

SURSA FOTO: freepik.com @freepik

Conform recomandărilor Qustodio, părinții sunt încurajați să implementeze mai multe tactici pentru a reduce utilizarea simultană a dispozitivelor electronice și pentru a promova un comportament digital mai sănătos în rândul copiilor lor:

Exemplul personal. Copiii imită ceea ce fac părinții, nu ceea ce spun aceștia. Părinții ar trebui să fie conștienți de propriile lor obiceiuri de multitasking digital și să ofere un exemplu adecvat. De exemplu, un părinte care se uită la televizor în timp ce stă și pe rețelele de socializare nu este un model autoritar pentru a le spune copiilor să nu facă multitasking digital. Familiile ar trebui să analizeze și să își regândească propriile lor obiceiuri în ceea ce privește concentrarea atenției.

Stabilirea limitelor de timp. Este recomandabil să negociați cu copiii limite de timp specifice pentru activitățile digitale, asigurându-vă că acestea nu interferează cu sarcinile esențiale precum somnul, mesele sau temele școlare.

Definirea zonelor fără ecran. Mențineți anumite zone ale casei fără ecrane, cum ar fi dormitorul, zona de studiu sau bucătăria. Interzicerea utilizării simultane a mai multor dispozitive în aceste zone permise va ajuta la îmbunătățirea concentrării și va descuraja multitasking-ul.

Încurajarea concentrării profunde. Încurajați copiii să practice activități care necesită o concentrare mai intensă, precum cititul, rezolvarea puzzle-urilor sau jocurile de societate (șah, remi, jocuri de memorie etc.). Este important să faceți aceste activități în zone și la ore în care nu există ecrane.

Prin aplicarea acestor tactici, părinții pot ajuta copiii să își dezvolte abilitățile de concentrare și să adopte un comportament digital mai sănătos. Potrivit lui Eduardo Cruz, CEO și co-fondator al Qustodio, „mulți copii se confruntă cu dificultăți de concentrare și atenție ca rezultat al utilizării incorecte a tehnologiei. Ca părinți, avem responsabilitatea de a-i ghida și de a le oferi instrumentele necesare pentru a face din tehnologie un ajutor în procesul lor de învățare, nu un obstacol”.

Citește și La ce vârstă ar trebui un copil să primească un telefon mobil? Cercetătorii spun că poate fi mai târziu decât crezi. Ce părere au părinții?



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi
Tagurile articolului: copil  ecrane  ecrane copii  multitasking copii  parinti si pitici 

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării / FOTO: freepik.com@jannoon028

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni” / FOTO: freepik.com @Creative Design 788

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice / FOTO: freepik.com@freepik

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine / FOTO: freepik.com @smokewree928

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine

pixel