„Munca în primele trei luni de sarcină ar trebui să fie ilegală”: Izbucnirea unei mame
Data publicării:
Într-un videoclip postat pe rețelele de socializare, o  femeie însărcinată a explicat cum inconvenientele primului trimestru de sarcină au un impact puternic asupra capacității ei de a-și respecta angajamentele profesionale: „Între greață și oboseală, munca este foarte grea”.

Lucrul în primul trimestru de sarcină, adesea caracterizat prin greață, amețeli și disconfort nu ar trebui să fie permis prin lege: Aceasta este propunerea lansată pe jumătate în glumă de Katie Williams, o americancă de 35 de ani care în urmă cu câteva săptămâni a stârnit o adevărată dezbatere pe rețelele de socializare cu videoclipul ei.

Williams, care creează conținut pentru călătorii și stil de viață, a explicat cum dificultățile fizice și psihice din primele luni de sarcină i-au împiedicat în mod repetat activitatea profesională.

Simptomele (prea) debilitante

Femeia, care era însărcinată în 10 săptămâni la momentul comentariilor ei, a descris modul în care simptomele din primul trimestru i-au facut imposibilă munca la capacitate maximă.

Ea a spus că creierul nu îi funcționează la parametri optimi și că poate mânca doar alimente simple, cum ar fi pâinea și fructele. În plus, senzația constantă de oboseală a făcut-o să adoarmă cu orice ocazie.

„Trebuia să trag un pui de somn de trei ore în timpul zilei și nu-mi puteam imagina ce ar înseamna să merg într-o fabrică sau la birou” a adăugat femeia.

„Oboseala este incredibilă”

Ajunsă pe site-ul Newsweek, Williams a mărturisit că „ceața mentală” a fost atât de intensă încât nu i-a permis să se concentreze asupra muncii. Femeia a spus că oboseala a fost unul dintre cele mai debilitante simptome, chiar dacă grețurile matinale au surprins-o, într-un mod negativ.

Aproape în fiecare zi, de altfel, femeia a fost nevoită să facă ”vizite” dese în băile hotelurilor și locurilor pe care trebuia să le viziteze, având mereu o senzație continuă de disconfort și stare de rău care se prelungea adesea până seara.

2. Foto: Free... (e2809emunca-in-primele-trei-luni-de-sarcina-ar-trebui-sa-fie-ilegalae2809d-izbucnirea-unei-mame-2_84838100.jpg)

Foto: Freepik@krakenimages.com

Dificultăți și reacții sociale

În ciuda provocărilor, femeia a vrut să sublinieze importanța recunoștinței pentru sarcina ei, ținând cont de provocările cu care se confruntă multe cupluri cu infertilitatea.

Cu toate acestea, ea a subliniat, de asemenea, cât de dificil este să simtă această recunoștință în condițiile în care simptomele ei o faceau să simtă că ar fi într-o „perpetuu mahmureală”.

Videoclipul postat pe contul ei de Instagram a depășit rapid 300.000 de vizualizări, generând sute de comentarii de la femei care împărtășesc experiențe similare.

Concediul maternal în România

Concediul maternal în România este un drept legal acordat viitoarelor mame, care include odihna necesară înainte și după naștere, precum și îngrijirea nou-născutului.

Durata acestui concediu este de 126 de zile calendaristice, împărțite în două perioade egale: 63 de zile prenatal și 63 de zile postnatal. Este posibilă extinderea concediului în cazuri medicale speciale.

Condiții pentru acordarea concediului

Pentru a beneficia de concediul de maternitate, trebuie îndeplinită condiția de cotizare timp de cel puțin 6 luni în sistemul de asigurări sociale de sănătate.

Această perioadă poate include contribuții cumulate din ultimele 24 de luni anterioare datei probabile a nașterii. Femeile care desfășoară activități independente pot plăti contribuția voluntar pentru a beneficia de acest drept.

Indemnizația de maternitate

Indemnizația lunară este de 85% din media veniturilor brute realizate în ultimele 6 luni anterioare concediului. De exemplu, pentru un salariu brut de 5400 lei, indemnizația brută ar fi de 4590 lei, din care se scad contribuțiile sociale (CAS și CASS). Indemnizația este plătită de angajator, iar fondurile provin din bugetul asigurărilor sociale.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Monden

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Ce este mai important să-ți înveți copilul decât să spună „mulțumesc”. Psiholog: „Așa trebuie să-ți educi micuțul pentru a trăi mai fericit!” / FOTO: freepik.com @olyakomarova

Ce este mai important să-ți înveți copilul decât să spună „mulțumesc”. Psiholog: „Așa trebuie să-ți educi micuțul pentru a trăi mai fericit!”

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării / FOTO: freepik.com@jannoon028

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării

Bunicii din generația Boomer NU sunt de acord cu parentingul blând: „Copiii devin prea sensibili!”. Argumentele științifice care dovedesc contrariul / FOTO: freepik.com @SkelDry

Bunicii din generația Boomer NU sunt de acord cu parentingul blând: „Copiii devin prea sensibili!”. Argumentele științifice care dovedesc contrariul

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni” / FOTO: freepik.com @Creative Design 788

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”

pixel