Ești un părinte „pe termen scurt” sau „pe termen lung”? Psihologii explică diferența și cum îți influențează copilul
Mutările, schimbările de școală sau pierderea unui membru drag al familiei sunt momente care, indiferent de vârstă, pot lăsa o amprentă emoțională profundă.
Citește și De ce fetițele sunt mai apropiate de tați?
Totuși, există modalități prin care putem face față acestor schimbări și cum le putem gestiona pentru a le face mai ușor de înțeles și de acceptat, atât pentru noi, cât și pentru copii.
Primul pas este comunicarea. Oricare ar fi schimbarea, este esențial să avem o discuție deschisă cu întreaga familie. Copiii au nevoie să știe ce urmează, chiar dacă uneori ne este greu să le explicăm.
SURSA FOTO: Freepik.com@prostooleh
Vezi și „Copiii sunt rezilienți”. Minciuni în care părinții care divorțează cred
Când mutăm într-o casă nouă sau schimbăm școala unui copil, este important să le explicăm, pe înțelesul lor, ce se întâmplă și cum se vor simți. Le putem arăta casa nouă, putem face un tur al noii școli sau putem discuta despre cum vor face noi prieteni.
Adesea, faptul că sunt implicați în procesul de schimbare îi ajută să se simtă mai în control și mai în siguranță.
Este important să fim răbdători și să le oferim răspunsuri sincere, fără a le ascunde realitatea, dar într-un mod care să le permită să proceseze informațiile treptat. În aceste momente, e bine să le arătăm că este în regulă să simtă și să plângă și că vor exista momente de durere, dar și de vindecare.
O altă abordare importantă este menținerea unor rutine. Chiar și într-un moment de schimbare, este esențial ca rutina zilnică să rămână cât de mult posibil intactă. Micile activități zilnice, cum ar fi pregătirea meselor, cititul înainte de culcare sau un joc de familie, pot oferi un sentiment de normalitate în mijlocul haosului.
Aceste rutine pot ajuta copiii să se simtă în siguranță și să știe că, indiferent de schimbările din jur, există încă lucruri constante pe care se pot baza.
De asemenea, este important să încurajăm copiii să exprime ce simt. Poate că nu vor să vorbească despre schimbare sau despre durerea lor imediat, dar prin activități precum desenul sau scrisul, ei pot găsi un mod propriu de a-și exprima emoțiile.
Încurajarea acestora poate face diferența în modul în care își procesează sentimentele și cum se adaptează la noile realități.
În cazul mutărilor sau al schimbărilor de școală, nu trebuie să subestimăm importanța noilor prietenii. Este esențial să-i ajutăm să își facă noi conexiuni, fie că este vorba de un vecin, de un coleg de clasă sau de un grup de activități comune.
Socializarea le va permite să se simtă mai încrezători și mai puțin singuri în noile lor medii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Cum cresc copiii și ce fel de...
Când vine vorba de formarea personalității unui copil,...
Fiecare mamă cunoaște acea...
Disciplinarea unui copil poate fi o provocare, dar nu...
Când vine vorba de formarea personalității unui copil,...