Natura este bună pentru creier și pentru legătura dintre părinți și copii
Data publicării:
Este important să profitați de sosirea primăverii pentru a petrece timp împreună cu copiii și adolescenții, cufundați în natură.

Efectele naturii asupra creierului

Chiar și doar câteva ore pot deveni o adevărată pilulă de bunăstare pentru corpul nostru și pentru legătura cu copiii noștri.

Acesta nu este doar un clișeu, știința confirmă că creierul nostru funcționează mai eficient atunci când intră în contact cu mediile naturale: atenția și concentrarea cresc, memoria se îmbunătățește și sistemul nostru nervos se „relaxează”, ducând și la o scădere a stresului. Petrecerea timpului la soare și în aer liber stimulează, de asemenea, producția de vitamina D și întărește sistemul imunitar.

Există acum diverse cercetări care arată că chiar și o scurtă plimbare sau doar oprirea pentru a privi o priveliște sunt suficiente pentru a provoca o scădere a nivelului de cortizol (hormonul stresului), a tensiunii arteriale și a frecvenței cardiace, influențând de asemenea pozitiv capacitatea de cunoaștere precum creativitatea și rezolvarea problemelor, datorită unei modificări a activității cortexului prefrontal.

Dacă creierul funcționează „mai bine”, se îmbunătățește și relația cu copiii tăi!

Părinții știu foarte bine cât de dificil este să se conecteze cu copiii lor, mai ales dacă sunt adolescenți: răspunsurile monosilabice sau tăcerea totală sunt tipice atunci când încearcă să comunice cu ei. O mică incursiune în natură pare să ne poată ajuta, întrucât pare să aibă capacitatea extraordinară de a ne ajuta să acordăm mai multă atenție chiar și conversațiilor cu ceilalți, reducând stresul și oboseala mentală.

Mai mult, sunt produse niște substanțe chimice foarte importante: atunci când un copil se simte ascultat, creierul său este scufundat în oxitocină, așa-numitul „hormon al fericirii”, care creează plăcere și mulțumire. Toate acestea pot influența pozitiv și relațiile de familie, determinând părinții și copiii să comunice mai eficient și să interacționeze mai mult între ei.

2. Fotografie... (pexels-pixabay-36745_52057300.jpg)

Foto: Pixabay/ Pexels

Natură și detoxifiere smartphone

În plus, este important să vă deconectați de la hiperconexiune și ecrane pentru a evita efectele negative ale abuzului de tehnologie. 

A fi în contact cu natura, a recăpăta contactul cu sine și a detașa de hiperstimularea smartphone-ului servește la activarea unui fel de detoxifiere digitală și la reechilibrarea echilibrului intern.

Efectele abuzului de tehnologie asupra bunăstării psiho-fizice și asupra creierului sunt adesea subestimate. Când trăiești blocat în viața de zi cu zi, cu greu poți să asculți semnalele minții și corpului tău și de multe ori nu realizezi cât de mult riști să devii dependent de un mediu care marchează timpurile și ritmurile zilelor multor oameni.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Divertisment

Articole similare

Nume inedite pentru fetițe cu personalitate

Alegerea numelui unui bebeluș este prima mare decizie...


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
O mamă decide să nu-și mai trimită copiii la școală „pentru că este o închisoare”: „Stă într-o clasă opt ore pe zi și i se spune să nu vorbească cu persoana care stă lângă el” / FOTO: freepik.com @pvproductions

O mamă decide să nu-și mai trimită copiii la școală „pentru că este o închisoare”: „Stau într-o clasă opt ore pe zi și li se spune să nu vorbească cu persoana de lângă ei”

De ce nu funcționează parentingul modern Urania Cremene „Combinația ASTA este cheia” / Sursă foto:captură video YouTube @FainsiSimplu Mihai Morar

„De ce nu funcționează parentingul modern?” Urania Cremene: „Am ajuns într-un punct în care părinții tremură în fața copiilor! Combinația ASTA este cheia”

Fotografie de la Yan Krukau/Pexels

Sfaturi pentru părinții cu copii stângaci: Cu siguranță NU știai aceste lucruri

Învață un copil engleză, animale sau culori de la ecrane? Marius Zamfir avertizează părinții: „Numai DUPĂ ce i s-au DEBLOCAT aceste mecanisme!” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Învață un copil engleză, animale sau culori de la ecrane? Marius Zamfir avertizează părinții: „Numai DUPĂ ce i s-au DEBLOCAT aceste mecanisme!” / VIDEO

pixel