Scrisul frumos este oglinda unei minți frumoase. De ce s-a renunțat la caligrafie? Răspunsul Pr. Univ. Dr. emerit Ioan Neacșu
Data publicării:
Scrisul de mână, mai ales în forma sa artistică, caligrafia, a fost mult timp un simbol al educației și al unei minți ordonate. „Scrisul frumos este oglinda unei minți frumoase” nu este doar o zicală, ci o observație care surprinde legătura profundă între calitatea scrierii și procesul intelectual și estetic.

În lumea modernă, unde tastaturile și ecranele tactile domină, caligrafia a fost treptat eliminată din programa școlară. De ce am renunțat la această practică? La această întrebare a răspuns recent Pr. Univ. Dr. emerit Ioan Neacșu, în cadrul emisiunii DC Edu.

Caligrafia – mai mult decât o simplă abilitate motrică

Profesorul Neacșu, expert în educație și psihologie, susține că reintroducerea caligrafiei în școli ar trebui să fie o prioritate, subliniind rolul său vital în dezvoltarea plasticității și a simțului estetic:

„100% sunt pentru reintroducerea caligrafiei. Scrierea ține de plasticitate, de frumos, pentru că proiecția pe scoarța cerebrală, motricitatea e aici, într-o altă zonă”, explică profesorul. Scrisul de mână nu este doar o abilitate funcțională, ci implică o coordonare complexă între ochi și mâini, stimulând zone diferite ale creierului.

”Ochiul are proiecția corticală în altă parte, auzul are în altă parte, geometria și formele au într-o altă zonă. Muzica e în în întreg, plasticitatea e undeva în zona parietală”, spune profesorul.

De ce a fost eliminată caligrafia din educație

De-a lungul timpului, caligrafia a fost considerată o disciplină esențială, fiind chiar parte integrantă a „Educației Plastice”, cunoscută anterior sub numele de „Desen Caligrafie”.

„Înainte se chema Desen Caligrafie, pentru că desenai litera, era o artă”, remarcă Ioan Neacșu, amintind de perioada în care scrisul era perceput nu doar ca o tehnică de comunicare, ci și ca o formă de expresie artistică.

CITEȘTE ȘI: Competențele fundamentale în educație. Prof. univ. dr. emerit Ioan Neacșu: „Simt că va fi curând asta care va antrena un sistem întreg al școlii!” / VIDEO

Totuși, odată cu digitalizarea și creșterea utilizării dispozitivelor electronice, accentul s-a mutat de la scrisul de mână la tastarea rapidă, eficientă, dar lipsită de dimensiunea artistică și motrică a caligrafiei.

Profesorul Neacșu subliniază, însă, că această decizie nu este justificată: „De ce profesorii sau decidenții din instituții nu au integrat caligrafia în ceea ce numim noi Educația Plastică?”.

Aceasta este întrebarea pe care și-o pune cu regret, subliniind că, deși s-au făcut pași pentru a păstra elementele esențiale ale dezvoltării cognitive în educație, caligrafia a fost neglijată în mod inexplicabil.

2. Foto: Free... (scrisul-frumos-este-oglinda-unei-minti-frumoase--de-ce-s-a-renuntat-la-caligrafie-raspunsul-pr--univ--dr--emerit-ioan-neacsu-2_94260200.jpg)

Foto: Freepik @ karlyukav

Impactul eliminării caligrafiei asupra dezvoltării copiilor

Studiile arată că scrisul de mână stimulează părți ale creierului asociate cu memoria, creativitatea și coordonarea motrică. Caligrafia nu doar că ajută la îmbunătățirea abilităților cognitive, dar contribuie și la formarea unui simț estetic rafinat. Fără această practică, copiii pierd ocazia de a-și dezvolta coordonarea fină și de a cultiva o sensibilitate pentru frumusețea formelor și armonia liniilor.

CITEȘTE ȘI: Când știm noi cu exactitate care sunt punctele slabe sau puterile copilului? Prof. univ. dr. emerit Ioan Neacșu: „Să nu negăm că în învățământ sunt și oameni care nu au vocație” / VIDEO

Reintroducerea caligrafiei – o necesitate

Profesorul Ioan Neacșu pledează pentru reintroducerea caligrafiei în școli, nu doar ca un exercițiu estetic, ci ca o formă de educație integrală care combină arta, motricitatea și plasticitatea mentală: „Muzica e un întreg, plasticitatea e undeva în zona parietală”, afirmă el, explicând cum creierul uman funcționează pe diferite niveluri și cum caligrafia ajută la stimularea acestor zone.

Reintroducerea caligrafiei în programa școlară ar avea beneficii multiple: de la îmbunătățirea concentrării și a abilităților motrice, până la dezvoltarea unui simț estetic și artistic care, în era digitală, tinde să fie ignorat.

CITEȘTE ȘI: Ce rol are învățătorul în calitatea și eficiența educației? Prof. univ. dr. emerit Ioan Neacșu: „Un profesor bun înseamnă un formator bun!” / VIDEO

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Dezvoltare intelectuala

Articole similare


Cele mai noi articole

CULOAREA INTERZISĂ în sezonul rece în ținuta copiilor

Iarna este sezonul care aduce cu sine frig, ninsori și,...


Top citite
Nume de fete care au șanse mari să devină milionare, potrivit ChatGPT / FOTO: Freepik.com@ harsh2030fp

Nume de fete care au șanse mari să devină milionare, potrivit ChatGPT

Un bunic lasă familiei sale o moștenire foarte specială o pușculiță cu monede pe care le-a păstrat timp de 70 de ani. Au avut nevoie de o săptămână pentru a le număra / FOTO: freepik.com@ yearon112

Un bunic lasă familiei sale o moștenire foarte specială: o pușculiță cu monede pe care le-a păstrat timp de 70 de ani. Au avut nevoie de o săptămână pentru a le număra

Psiholog Ion Duvac: „Sistemul educațional trebuie resetat din temelii! Școală fără ghiozdane, fără teme, fără telefoane, fără medie la purtare, uniformă!” / FOTO: freepik.com @Ambreen

Psiholog Ion Duvac: „Sistemul educațional trebuie resetat din temelii! Școală fără ghiozdane, fără teme, fără telefoane, fără medie la purtare, uniformă!”

Metoda Robinson, soluția la îndemâna oricui pentru ca elevul să învețe eficient. Ajută-ți copilul să își crească performanțele! / FOTO: freepik.com @ user18954937

Metoda Robinson, soluția la îndemâna oricui pentru ca elevul să învețe eficient. Ajută-ți copilul să își crească performanțele!

pixel