Neuropsiholog: Sfatul meu nr. 1 pentru creșterea unor copii motivați să reușească. Realizările sunt „doar o parte din ele”
Data publicării:
Îți dorești să crești copii fericiți, împliniți și motivați din interior să reușească? Atunci încearcă să ai mai multă încredere în ei și mai puțină grijă exagerată, recomandă neuropsihologul William Stixrud, coautor al cărții „Cele șapte principii pentru creșterea unui copil auto-motivat” .

„Este stresant să ai încredere în copilul tău atunci când trebuie să ia o decizie, pentru că simți că pierzi controlul. Chiar și atunci când îi oferi sfaturi pentru a-l ajuta să aleagă, tot îți testezi limitele”, a explicat Stixrud într-un episod al podcastului Raising Good Humans.

Totuși, dacă renunți la ideea de a-ți gestiona copilul în fiecare detaliu, îți vei face propria viață mai puțin stresantă și îi vei oferi șansa de a deveni un adult mai fericit și mai de succes, adaugă el.

Studiile arată că atunci când încurajăm autonomia copiilor și adolescenților, îi ajutăm să-și dezvolte încrederea în sine și motivația internă.

Astfel, ei sunt mai dispuși să învețe, să încerce lucruri noi și, în final, să atingă succesul.

Copiii și adulții motivați intern au mai multe șanse să își stabilească obiective ambițioase și să lupte pentru ele fără să renunțe, a explicat psihologul pentru copii Tovah Klein într-un interviu acordat CNBC Make It.

„Ne dorim ca și copiii noștri să fie motivați, pentru că succesul în viață - fie în afaceri, artă sau orice alt domeniu - vine din motivația internă, nu din presiuni exterioare”, a subliniat Klein.

CITEȘTE ȘI Expert Harvard: „Reziliența copiilor se bazează pe acest aspect important! Nu-l ignorați!”

Cum poți începe să construiești această motivație internă

SURSA FOTO: freepik.com @Shaiith

Dacă ți se pare dificil să renunți la control, un prim pas este să îi împuternicești pe copii să ia decizii simple: de exemplu, să aleagă ce haine să poarte la școală sau ce treburi casnice să îndeplinească.

Important este ca aceste alegeri să nu necesite intervenția ta, recomandă Stixrud.

Iar după ce iau decizia, laudă-le discernământul și încurajează-i.

„Gândiți-vă la voi ca la un consultant pentru copilul vostru”, spune Stixrud. „Oferiți ajutor și sfaturi, dar fără a le impune.”

Pe măsură ce copiii cresc, le puteți acorda mai multă autonomie, începând cu decizii mai importante, cum ar fi dacă au nevoie de un meditator pentru o materie dificilă.

Includeți-i în discuțiile despre deciziile pe care le luați în legătură cu ei: cereți-le părerea și dorințele, discutați despre ce vor să realizeze și folosiți contribuțiile lor pentru a evalua opțiunile disponibile.

„Misiunea voastră nu este să vă asigurați că vor face totul într-un anumit fel sau că vor reuși mereu, ci să-i ajutați să înțeleagă cine vor să devină, ce tip de viață își doresc și cum să o creeze.

Astfel, în cele din urmă, vor fi capabili să își conducă propria viață înainte de a pleca de acasă”, adaugă Stixrud.

Este posibil să vă fie teamă că autonomia va duce la un sentiment de „drepturi” sau că acordând mai mult control copilului, îl veți pune în situații pe care nu le poate gestiona.

Totuși, creșterea unui copil motivat din interior nu înseamnă că va deveni „șeful tuturor” sau că un copil de 5 ani nu va trebui niciodată să facă lucruri care nu-i plac.

„Există multe modalități de a-i încuraja să facă lucruri importante, chiar și atunci când nu au chef”, explică Stixrud.

În continuare, el oferă trei sfaturi pentru părinți, pentru a le construi încrederea copiilor lor, stabilind, în același timp, așteptări clare și sănătoase.

SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm

Nu vă certați cu copilul – prioritizați conexiunea

Conectarea autentică cu copilul și oferirea iubirii și acceptării necondiționate sunt importante pentru a-l ajuta să devină încrezător și adaptabil, spun psihologii.

Dacă observi că amână temele, nu ridica tonul la el, recomandă neuropsihologul William Stixrud. În schimb, reamintește-i cu fermitate și blândețe de responsabilitățile pe care le are.

În cartea sa, Stixrud propune o formulare simplă, dar puternică: „Te iubesc prea mult ca să mă cert cu tine din cauza temelor.”

O astfel de afirmație îi transmite copilului că temele sunt importante și trebuie făcute, însă dragostea ta nu depinde de performanțele lui școlare.

Menținerea și consolidarea conexiunii părinte-copil reprezintă o strategie mult mai eficientă pentru stimularea automotivării decât conflictele și criticile, subliniază Stixrud.

„Această conexiune este importantă pentru a ajuta un copil să devină un adult capabil să se descurce singur și să aibă încredere în propriile forțe”, a adăugat psihologul Tovah Klein.

Comunică așteptări sănătoase

Să îi ceri copilului să obțină anumite note sau să atingă realizări remarcabile se poate întoarce împotriva ta, avertizează William Stixrud.

Copilul poate ajunge să te resimtă sau să dezvolte un perfecționism nesănătos, care îi afectează echilibrul emoțional.

„Este un comportament coercitiv și toxic”, a subliniat Stixrud. În schimb, este important să îi transmiți copilului că nu îl definești prin reușitele sale și că aprobarea celorlalți nu este cheia fericirii.

„Îi încurajăm pe părinți să înceapă de timpuriu să discute cu copiii despre ce anume aduce, de fapt, fericirea”, explică Stixrud. „Fericirea vine din relații și din conexiuni autentice cu ceilalți. Emoțiile pozitive contează cel mai mult. Realizările sunt importante, dar ele reprezintă doar o parte a poveștii.”

Oferiți un exemplu de calm

Mulți părinți își fac griji pentru viitorul copiilor lor, iar această anxietate se poate transmite și copiilor, afectându-le încrederea și făcându-i mai puțin motivați să reușească.

Sfatul lui William Stixrud este simplu: „Fii o prezență calmă în familia ta.”

Este mai ușor de spus decât de făcut, având în vedere că părinții sunt, în mod biologic, predispuși să se îngrijoreze pentru copiii lor. Cu toate acestea, chiar dacă anxietatea apare atunci când îi vezi pe copii testându-și limitele independenței, este important să îți păstrezi calmul cât mai mult posibil.

„Calmul este contagios”, spune Stixrud. „Toți facem tot ce putem, dar, ideal, acasă ar trebui să se simtă ca o bază sigură.”



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite

Adda a răbufnit pe TikTok: „Cine a făcut, mă, manualele de clasa a II-a? Nu mai pot!” Părinții confirmă: „Ceva de speriat! Zici că o fac intenționat să-i îndobitocească”

Când vine la copii Iepurașul de Paște în 2025 și la ce oră? Această tradiție îndrăgită aduce multă bucurie celor mici

Profesoara Claudia Chiru atrage atenția: „Asta e greșeala foarte mare pe care o fac părinții înainte să-și înscrie copiii în clasa pregătitoare!” / VIDEO

Prof. Claudia Chiru: „Eu nu înțeleg de unde întrebarea: «face învățătoarea prea mult, face prea puțin?» E un cerc vicios care se alimentează” / VIDEO

pixel