Nici să nu vă gândiți să spuneți aceste cinci fraze unui copil cu abilități înalte dacă doriți să îi păstrați stima de sine
Data publicării:
Atunci când vorbim despre copiii foarte capabili, ne referim la acei copii care prezintă abilități excepționale în unul sau mai multe domenii de cunoaștere sau creativitate.

Mai exact, capacitățile înalte sunt definite ca "aptitudini excepționale" și cuprind trei tipuri de concepte: precocitatea intelectuală, înzestrarea și talentul.

Cu toate acestea, deși talentul acestor copii poate părea un dar minunat, realitatea este că ei se confruntă și cu propriile dificultăți.

În special, stima lor de sine poate fi afectată de comentarii și fraze care, deși nu sunt rău intenționate, pot lăsa o urmă negativă.

Vă prezentăm aici, prin exemple, cinci fraze pe care ar trebui să le evitați cu orice preț dacă doriți să păstrați stima de sine a unui copil foarte capabil și fraze alternative, mai respectuoase, pe care le puteți folosi în schimb.

1) "Ești atât de deștept, încât nu ai nevoie de ajutor".

Această frază poate părea un compliment, dar, în realitate, stabilește o așteptare nerealistă și pune o presiune inutilă asupra copilului. Chiar și copiii foarte capabili au nevoie de sprijin și îndrumare personalizate pentru a depăși provocările.

Citește „Nici supradotați, nici genii: de ce sunt numiți oameni cu abilități înalte”

2) "Ar trebui să știi deja asta".

Această frază poate fi devastatoare pentru stima de sine a unui copil foarte capabil. Presupune că, datorită inteligenței lor, ar trebui să aibă cunoștințe despre toate, ceea ce nu este nici corect, nici realist.

3) "Nu vă mai lăudați".

Copiii cu abilități înalte se pot simți entuziasmați să își împărtășească cunoștințele și realizările. A le spune să nu se mai laude îi poate face să se simtă vinovați de talentele lor și pot ajunge să își reprime dorința de a le împărtăși.

4) "Nu fi atât de sensibil".

Copiii foarte capabili au adesea o sensibilitate emoțională și o percepție profundă a lumii din jurul lor. A le spune să nu fie atât de sensibili le invalidează sentimentele și îi face să simtă că modul lor de a experimenta lumea este incorect.

5) "Nu mai visa cu ochii deschiși".

Pe de altă parte, este util să știm că copiii foarte capabili au adesea o viață interioară bogată și își pot petrece timpul visând cu ochii deschiși. A le spune să nu mai viseze cu ochii deschiși îi poate face să se simtă rușinați de gândurile și fanteziile lor, care sunt o sursă importantă de creativitate și bunăstare emoțională.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Homepage

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Nume de fete care au șanse mari să devină milionare, potrivit ChatGPT / FOTO: Freepik.com@ harsh2030fp

Nume de fete care au șanse mari să devină milionare, potrivit ChatGPT

Un bunic lasă familiei sale o moștenire foarte specială o pușculiță cu monede pe care le-a păstrat timp de 70 de ani. Au avut nevoie de o săptămână pentru a le număra / FOTO: freepik.com@ yearon112

Un bunic lasă familiei sale o moștenire foarte specială: o pușculiță cu monede pe care le-a păstrat timp de 70 de ani. Au avut nevoie de o săptămână pentru a le număra

Psiholog Ion Duvac: „Sistemul educațional trebuie resetat din temelii! Școală fără ghiozdane, fără teme, fără telefoane, fără medie la purtare, uniformă!” / FOTO: freepik.com @Ambreen

Psiholog Ion Duvac: „Sistemul educațional trebuie resetat din temelii! Școală fără ghiozdane, fără teme, fără telefoane, fără medie la purtare, uniformă!”

Metoda Robinson, soluția la îndemâna oricui pentru ca elevul să învețe eficient. Ajută-ți copilul să își crească performanțele! / FOTO: freepik.com @ user18954937

Metoda Robinson, soluția la îndemâna oricui pentru ca elevul să învețe eficient. Ajută-ți copilul să își crească performanțele!

pixel