Nici vanitate, nici narcisism: obiceiul de practicat în fiecare seară înainte de a adormi pentru îmbunătățirea stimei de sine
Data publicării:
Se vorbește mereu despre cât de important este să avem obiceiuri care să ne ajute să începem ziua cu dreptul și să ne ridicăm stima de sine, dar ceea ce facem înainte de a merge la culcare poate fi la fel de benefic.

Un exemplu în acest sens este recomandarea experților de a avea un ritual înainte de a dormi pentru a ne odihni mai bine, precum exercițiile de relaxare (cum ar fi anumite poziții de yoga), un duș cald sau eliberarea minții într-un jurnal sau caiet.

Dar și departe de toate aceste lucruri, am descoperit un obicei care, pe lângă faptul că încheie ziua într-o notă pozitivă, m-a ajutat să îmi îmbunătățesc stima de sine.

Citește și De ce vrea părintele psihopat să aibă copil? Psiholog Radu Leca: „Micuțul va fi traumatizat de la prima până la ultima celulă”

Cuvinte de aprecieri zilnice!

SURSA FOTO: Freepik.com@freepik

Deși la prima vedere s-ar putea să credem că a ne felicita pe noi înșine ar putea părea vanitate sau narcisism, de fapt, această practică este exact opusul — atâta timp cât o facem conștient.

Așa cum sugerează și numele, autofelicitarea zilnică constă în a recunoaște realizările și acțiunile proprii din ziua respectivă, de la lucrurile mari care merită să fie sărbătorite, până la cele mai mici, care, chiar dacă par simple, contează și ele.

Acest obicei ne ajută să hrănim relația cu noi înșine, reamintindu-ne că și cea mai insignifiantă acțiune poate adăuga valoare zilei noastre și că, chiar și în acele zile în care simțim că nu am realizat nimic, există totuși multe lucruri de apreciat.

De ce este important să te feliciți

Recunoașterea realizărilor noastre și autoelogierea pozitivă sunt importante, deoarece ne ajută să ne simțim motivați și ne întăresc stima de sine, făcându-ne să ne simțim mai încrezători.

Când ne felicităm, nu doar că recunoaștem ce am realizat și cât de mult putem să atingem, dar și ne amintim valoarea lucrurilor mici, acelea care sunt prezente în fiecare zi, dar care uneori ne scapă.

Cum să practici autofelicitarea zilnică

Dacă decizi să încerci să implementezi acest obicei, îți recomand să o faci înainte de a merge la culcare, deoarece la finalul zilei avem o perspectivă mai largă asupra a tot ce s-a întâmplat și liniștea nopții ne ajută să reflectăm, fără întreruperile rutinei zilnice.

Odată ce te afli în acel spațiu de liniște, practică autofelicitarea notând într-un caiet tot ce ai realizat în timpul zilei, recunoscându-ți efortul și amintindu-ți de capacitatea ta de a face lucruri.

Vei observa cum, prin practică și perseverență, începi să te simți mai încrezătoare și cu o stimă de sine mai ridicată!

Pe măsură ce continui să faci acest exercițiu zilnic, vei începe să observi schimbări subtile în felul în care te percepi.

Nu doar că vei deveni mai conștientă de realizările tale, dar vei învăța și să apreciezi micile victorii de zi cu zi, care adesea trec neobservate.

Acest proces te va ajuta să îți construiești o imagine de sine mai pozitivă și mai puternică, iar în timp, vei deveni mult mai capabilă să faci față provocărilor cu mai multă încredere.

Cel mai important, îți vei aminti constant că ești suficientă și capabilă să faci față oricărei situații, iar acest lucru te va sprijini în a-ți atinge obiectivele și în a-ți îmbunătăți viața în mod constant.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Divertisment

Articole similare

Cele mai frumoase nume de fete, conform ChatGPT

Alegerea unui nume pentru fetița ta este o decizie...

Ce se întâmplă în creierul tău când e prea frig?

Dacă corpul tău se pregătește pentru temperaturile...

Semne că prietenul tău este invidios pe tine în secret

Prietenii sănătoși și durabili se bazează pe multă...

Momente când este în regulă să încalci regulile

În viața de zi cu zi, regulile sunt importante, dar...



Cele mai noi articole

Bacalaureat 2025! Încep probele de competențe

Emoții pentru elevi! Începe Bacalaureatul!


Top citite
Un fost decan la Stanford explică cel mai simplu lucru pe care părinții îl pot face pentru a asigura succesul copiilor lor / FOTO: freepik.com @EyeEm

Un fost decan la Stanford explică cel mai simplu lucru pe care părinții îl pot face pentru a asigura succesul copiilor lor

Trei fraze pe care copiii cu o inteligență emoțională ridicată le folosesc frecvent / FOTO: FReepik.com@freepik

Trei fraze pe care copiii cu o inteligență emoțională ridicată le folosesc frecvent

Cele mai frumoase nume de fete, conform ChatGPT / FOTO: Freepik.com@freepic.diller

Cele mai frumoase nume de fete, conform ChatGPT

„Copilul meu nu se poate concentra e distras la școală!” Tot ce trebuie să știe părinții despre durata atenției la elevi și cum evoluează aceasta în funcție de vârstă sau alți factori / FOTO: freepik.com @
alrasyiqin

„Copilul meu nu se poate concentra / e distras la școală!” Tot ce trebuie să știe părinții despre durata atenției la elevi și cum evoluează aceasta în funcție de vârstă sau alți factori

pixel