Nicușor Dan, despre raportul ministrului David despre criza din educație: „Prezintă problemele mari ale educației!” Ce spune despre schimbările propuse la examenul de a VIII-a
Data publicării:
Loredana Iriciuc
Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Social
Președintele ales al României, Nicușor Dan, a declarat vineri că orice modificare adusă examenului de Evaluare Națională trebuie discutată pe larg, implicând întreaga societate. El a apreciat raportul prezentat de ministrul Educației, Daniel David, pe care l-a descris ca fiind „foarte direct și obiectiv” și s-a declarat în acord cu concluziile acestuia.

Referitor la ideea de a include testări pentru materia de Istorie și Geografie în Evaluarea Națională, Nicușor Dan a spus clar că nu se consideră în măsură să ia o poziție concretă.

„Nu am competențe să mă pronunț. Trebuie să fie o dezbatere a societății”, a subliniat el.

CITEȘTE ȘI „Am în minte o a treia probă!” Daniel David, despre schimbarea Evaluării Naționale din clasa a VIII-a: „Oricum te uiți, logic, acest sistem nu poate fi argumentat”

Raportul ministrului Educației, o radiografie sinceră a sistemului

Nicușor Dan a mai afirmat că ministrul Daniel David a realizat un raport care evidențiază în mod obiectiv problemele majore cu care se confruntă educația din România.

„Domnul David a făcut un raport care prezintă foarte direct și obiectiv problemele mari ale sistemului de educație, lucru cu care sunt de acord. Mai departe, imediat ce terminăm problema cu formarea Guvernului și cu deficitul, va fi o prioritate, în limita bugetului pe care România îl are”, a spus Nicușor Dan într-o declarație pentru presă.

Schimbări viitoare la Evaluarea Națională și regândirea meditațiilor

Pe de altă parte, ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a anunțat miercuri că examenul de Evaluare Națională, susținut de elevii clasei a VIII-a, va suferi schimbări în viitor, iar sistemul meditațiilor va fi revizuit.

„Vă rog să vă uitați și la examenul care există în Italia sau în Franța. Au și ei un examen național, dar care nu contează în aceeași logică pe care o folosim noi. Deși Matematica și Româna sunt abilități fundamentale, examenul lor nu se reduce doar la aceste două materii”, a explicat ministrul.

Portofoliul educațional, o alternativă inspirată din Finlanda și alte țări

Daniel David a mai spus că ar prefera implementarea portofoliului educațional, folosit în țări precum Finlanda, care include performanțele elevilor din clasele V, VI și VII, nu doar din clasa a VIII-a.

„Portofoliul educațional vine și spune: 'nu este numai ce ai făcut în clasa a VIII-a'. Ne uităm și la clasa a VI-a, și în a VII-a, și în a V-a și este mai relevant”, a spus ministrul.

Provocările actuale ale sistemului de notare

Ministrul a explicat că există o discrepanță mare între școli și modul în care profesorii acordă note, ceea ce face dificilă o evaluare echitabilă.

„Există o discrepanță foarte mare în modul în care profesorii dau note. Acesta este motivul pentru care suntem forțați oarecum să dăm acest test atât de important, care după aceea grevează viața copilului în funcție de rezultat. În acest moment, nu cred că este relevant (portofoliul educațional - n.r.)”, a concluzionat Daniel David în conferința de presă.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite

Cum a trăit o fetiță de 9 ani ziua în care tatăl ei a devenit președintele României: Nicușor Dan a depus jurământul, iar Aheea l-a urmărit emoționată din sală

„Scoateți Școala Altfel!” Mesajele care l-au surprins pe Daniel David. Ministrul spune de ce NU va renunța la cele mai criticate săptămâni din școală

Specialiștii îi imploră pe bunici să nu le mai spună nepoților aceste 3 lucruri: „Să fim mai atenți la limbajul pe care îl folosim!”

„Dictatură parentală” sau cadru sănătos de îngrijire? Cele 11 reguli stricte ale unei mame și profesoare care au împărțit internetul în două tabere

pixel