„No buy”: tendința împotriva consumerismului pentru 2025 promovată pe TikTok: „Fără haine noi, fără livrări de mâncare, fără machiaj”
Data publicării:
Cu sosirea noului an, apar și noi provocări. De data aceasta, TikTok nu vorbește despre diete sau rutine de fitness: provocarea #NoBuy cucerește platforma cu o propunere radical diferită.

Într-o lume saturată de cumpărături compulsive, cheltuieli inutile și bombardamente zilnice de publicitate, această tendință ne invită să regândim consumul. Ideea este simplă: să petrecem un întreg an fără să cumpărăm mai mult decât este absolut necesar.

Ce este mișcarea „No Buy”?

Provocarea #NoBuy, care a adunat deja mii de postări pe TikTok, își propune să reducă consumul de articole care nu sunt esențiale.

Citește și O țară interzice TikTok pentru un an! Ce a determinat Guvernul să ia această măsură

Haine, machiaj, cărți, gadgeturi tehnologice și chiar cafele de la pachet sunt excluse din buget, totul având ca scop economisirea banilor, combaterea consumismului și recâștigarea controlului asupra finanțelor noastre.

Dar nu este vorba doar despre o chestiune economică; cei care se alătură acestui provocări subliniază și beneficiile emoționale și ecologice. Mai puține cumpărături înseamnă mai puțin stres financiar și o amprentă ecologică mai mică.

Rebecca Sowden, creatoare de conținut pe TikTok, împărtășește într-unul dintre videoclipurile sale virale (cu peste 200.000 de like-uri) regulile sale stricte pentru anul fără cumpărături.

Vezi și Semnal de alarmă tras de reprezentanții Ministerului Educației cu privire la provocarea „Superman” de pe Tik Tok care a băgat zeci de copii în spital

Printre acestea, se numără interdicția totală de a cumpăra haine noi (nici măcar second-hand), machiaj sau orice altceva care nu este esențial pentru ziua ei de zi cu zi. „Este o modalitate de a mă provoca și de a învăța să apreciez ceea ce am deja", explică ea.

Dar nu este singura care își împărtășește regulile; alte creatoare de conținut s-au alăturat provocării sau tendinței #nobuy, printre care și Rachel, care pe contul ei de TikTok se definește ca „cea mai bună prietenă cu un buget redus”.

Regulile „NoBuy”

Participanți la această tendință împărtășesc pe TikTok că un an fără cumpărături le-a permis să scape de datorii și să rupă cu anxietatea de a achiziționa constant lucruri noi.

„A trăi cu datorii este obositor, dar mai obositor este să simți că niciodată nu ai destul. Această provocare a fost o ușurare”, comentează ea. Iar unii utilizatori au împărtășit reguli concrete pentru a consuma mai puțin, cum ar fi:

Să cumpere machiaj sau produse de îngrijire personală doar atunci când sunt epuizate complet.

Să nu achiziționeze haine noi decât dacă sunt absolut necesare (de exemplu, pentru un anumit loc de muncă).

Să reducă la minimum livrările de mâncare, limitându-le la una sau două ocazii pe lună.

Să reutilizeze, să schimbe sau să vândă lucrurile pe care nu le mai folosesc în loc să le arunce.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Divertisment

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite

„Părinți, vă implor să mă ascultați!” O învățătoare dezvăluie pe TikTok singurul semnal de alarmă care arată că un elev va fi dificil în clasă: „NU are legătură cu comportamentul lui!”

Profesorii dau cărțile pe față: Tendințele moderne în parenting „afectează negativ copiii!” Ce comportamente ale părinților provoacă cele mai multe probleme în clasă?

„Temele la clasa pregătitoare, ilegale!” Semnalul de alarmă tras de prof. Claudia Chiru: „Doamnele învățătoare să se oprească, chinuie pe toată lumea!” / VIDEO

Cât de mult ar trebui să scrie un copil în clasa I? Prof. Claudia Chiru: „Doamnele învățătoare care dau pagini ar trebui să le facă dumnealor să vadă cum se simte copilul!” / VIDEO

pixel