Peste 700.000 de români își celebrează onomastica în ziua de Crăciun: Crăciunică și Crăciunel se regăsesc printre cei sărbătoriți pe 25 decembrie
Concret, există 124 de băieți cu acest nume, comparativ cu 38.178 de femei și fete care figurează în Registrul Civil, potrivit datelor publice ale Institutului Național de Statistică (INE).
Atât fetele, cât și băieții care se numesc Noa în țara noastră au o vârstă medie între 9 și 10 ani, ceea ce demonstrează că este un nume care a devenit popular recent, deși, în realitate, este unul dintre cele mai vechi nume de care avem cunoștință.
Citește și Numele de fată care te face să te gândești la natură și dor
Nu degeaba, acesta face referire la Noe, patriarhul din Vechiul Testament care a salvat omenirea de la extincție în timpul potopului universal.
Are două semnificații: pe de o parte, „viață lungă”, „cel care va trăi mult”, iar pe de altă parte, „odihnă”, „pacea” sau „cel care aduce mângâiere”.
Ambele semnificații, foarte speciale, aduc o lumină aparte celui care poartă acest nume, care, așa cum spuneam, este întâlnit atât la băieți, cât și la fete, deși numele feminin este de obicei scris fără „h” la final.
Originile etimologice ale numelui Noa sunt hebraice, deoarece derivă din numele Noe. Se crede că varianta Noa a apărut în limba arabă.
În Biblie, Noa este una dintre cele cinci fiice ale lui Zelofehad, din tribul lui Manase. Ea și surorile ei s-au căsătorit cu un văr patern pentru a urma porunca lui Dumnezeu.
Iar Iahve i-ar fi ordonat lui Moise să facă acest lucru, pentru ca moștenirea pământului să rămână în aceeași familie, având în vedere că este vorba despre clanuri descendenți din Iosif, altul dintre marii patriarhi.
Vezi și Numele de fată pe care nu-l poți uita. De ce părinții îl folosesc tot mai mult
Totuși, personajul biblic cu care este cel mai frecvent asociat numele Noa este Noe, patriarhul din Vechiul Testament care a salvat lumea de potopul universal datorită arcei sale mitice.
Cunoscută sub numele de Arca lui Noe, ar fi fost chiar Iahve cel care i-a ordonat să o construiască, după ce i-a spus că va aduce un mare potop pentru a distruge toți oamenii din cauza păcatelor lor.
Porunca divină includea măsurile exacte ale arcei, care urma să adăpostească atât pe Noe și familia sa, cât și câte o pereche din fiecare specie de animale, cu scopul de a conserva viața pe Pământ.
Conform relatării din Geneza, oamenii și animalele care se aflau în arcă ar fi fost singurii supraviețuitori ai Marelui Potop.
Publicitate
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Potrivit unui sondaj, unul din...
Nu există nicio modalitate mai...
Cristina este un nume care...