Simulare tehnică pentru probele orale de la BAC 2025, în liceele din toată țara
În toate liceele din România...
Sâmbătă, 18 mai 2024, va avea loc cea de-a XX-a ediție a proiectului Noaptea Muzeelor.
Noaptea Muzeelor presupune ca instituții de cultură, precum muzee, case memoriale, galerii de artă și teatre să fie deschise pentru public pe parcursul unei nopți. Unele dintre acestea pregătesc momente speciale pentru vizitatori.
Evenimentul are loc la nivel european. În țara noastră, acesta este organizat de către Rețeaua Națională a Muzeelor din România, membru al celei mai mari rețele pan-europene a muzeelor – Network of European Museum Organisations (NEMO).
Printre muzeele și spațiile care participă pentru prima dată la acest eveniment, se numără: Institutul de Istorie a Religiilor, cu o proiecție specială a filmului „O umbră de nor” de Radu Jude; Salonul Internațional al Sticlei, la Galeria Orizont din București; Muzeul de Anatomie Comparată din Cluj-Napoca și Centrul de Artă Contemporană din Iași, conform Radio România Cultural.
Programul complet al evenimentelor este publicat în ordine alfabetică, pe localități, începând cu data de 26 aprilie 2024 pe www.noapteamuzeelor.org. Actualizările vor continua zilnic până în ziua evenimentului, oferind publicului informații detaliate despre toate activitățile programate.
Noaptea Muzeelor este organizată de Rețeaua Națională a Muzeelor din România (RNMR) și a devenit, în ultimele două decenii, una dintre cele mai puternice mărci culturale și un adevărat fenomen social, cu cifre de audiență ce gravitează în jurul cifrei de un milion de persoane, la nivelul întregii țări. Detalii complete și actualizate despre programul evenimentelor organizate sub umbrela ediției aniversare sunt disponibile pe www.noapteamuzeelor.org, precum și pe rețelele de comunicare ale instituțiilor culturale implicate. Actualizarea programului se va face aproape zilnic, până în data de 18 mai inclusiv (data evenimentului), deoarece pot apărea modificări sau proiecte colaterale noi.
Noaptea Muzeelor este denumirea dată evenimentului anual cultural patronat de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM), prin care numeroase muzee, în parteneriat cu diverse alte instituții de cultură, își deschid liber porțile, simultan, până târziu în noapte.
Primul eveniment de acest gen l-a reprezentat cel ce s-a desfășurat în anul 1997 în Berlin. Conceptul de acces gratuit a fost foarte bine primit astfel că în scurt timp a crescut foarte mult numărul instituțiilor organizatoare, precum și numărul de vizitatori.
În 1999 manifestarea a fost preluată în Franța sub denumirea de „Primăvara muzeelor” (Printemps des musées), la propunerea Ministerului francez al culturii și comunicării, ea desfășurându-se primăvara, într-o zi de duminică. Ulterior (2001) evenimentul a fost organizat în toate țările semnatare ale convenției culturale a Consiliului Europei, fiind pus sub înaltul patronaj al Secretarului său General și având ca public țintă în special persoane aflate în proximitatea muzeelor.
În 2005 acest eveniment este mutat pe durata nopții și schimbă publicul țintă, adresându-se tinerilor și familiilor ce își fac program în această perioadă, renăscând sub denumirea actuală - „Noaptea Muzeelor” și extinzându-se în toată Europa. El este organizat în sâmbăta cea mai apropiată de data de 18 mai, data adoptată de ICOM (Consiliul Internațional al Muzeelor) drept Ziua Internațională a Muzeelor. Începând din 2011 ICOM se alătură UNESCO și Consiliului Europei în patronarea acestui eveniment.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
În toate liceele din România...
La începutul fiecărui an, a treia zi de luni din...
Este adesea dificil pentru...
Ai auzit vreodată de termenul...